|
Тема
|
рецепти за грозде
|
|
Автор |
нaблюдaвaщ () |
Публикувано | 23.10.04 10:27 |
|
Имам няколко килограма грозде. Не е много. Искам да ви попитам как се прави сок от грозде? Става дума за сок за пиене, нямам изобщо намерение да правя вино. Ще съм благодарен и за всякакви рецепти за кулинарна обработка на грозде. Знам, че манджа с грозде звучи като виц, ама ще съм искрено благодарен на всякакви предложения и идеи.
| |
|
изцеждаш сока от гроздето с сокоизтисквачка или го стривав и прицеждаш преж гевфир. Можеш да го изпиеш веднага или да го стерилизираш и затвориш и си го оставиш за зимата, мойеш да го разредиш с вода и захар за да имаш повечко. Ако решиш да го стерилзираш прди да го затвориш в ботилки сложи малко аспирин, витами С или някакъв друг консерван за по сигурно че няма да се развали
| |
|
Замесва се тесто: 1/2 кубче мая+1 ч.л. захар+щ.сол+1 с.л. вода+2 с.л. брашно се обърква на кашичка и втасва.Добавят се 1 яйце, 1 непълна ч.ч. топличка вода и около 1/2 кг брашно. Меси се меко тесто,разделя се на 6 топки и се оставя да почине. През това време се измива и оронва 1 кг грозде (по възможност с тънки ципи). Топката тесто се разточва върху брашно на тънък лист като за баница, отгоре се слага шепа-две грозде, ръси се захар и 2 с.л. олио. Кората се навива и се поставя в намаслена тавичка. Останалите кори по същия начин. Ръсва се отгоре малко олио, нарязва се и се мята в загрята фурна. Като започне да цвърчи, фурната се намалява постепенно на няколко пъти до 150 С. Пече се до зачервяване.
Да ти е сладко 
| |
|
Със сокоизтисквачка няма да стане, ще се настържат и семките и ще влязат в сока, а вкусът няма да спечели никак от това.
Най-добре в голям гевгир или на части, в по-малък.
Изстисква се на няколко пъти, защото дупките лесно се задръстват от месестата част на гроздето.
Готовия сок не е много траен, затова е добре да се сложи калиев сорбат за консервирането му и да се държи в хладилника до изпиването му.
Пресният гроздов сок е и прекрасно лечебно средство ( да внимават само диабетиците!).
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
Има един ориенталски специалитет -- нанизани на някаква нишка ядки, натопени след нанизването заедно в сгъстен гроздов сок и след това изсушени. Много са вкусни. На турски май му казваха суджук, но винаги с някакво определение отпред, за да не го бъркат с истинския суджук. За съжаление не му помня името. Имаше си и българско име, но и него не помня. Може пък някой тук да се сети.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
Спорлед мене баница може да стане, но със стафиди, орехи, малко захар, олио --- сладка баница, както правят баница с локум в Банско.
| |
|
Казва се "балсуджук". По памет орхите, нанизани на конец се топят многократно в добре изпарен гроздов сок, най-вероятно има и нещо друго в него, нещо като брашно или подобно. Върти ми се в главата, че сместа, в която се топи е петмез. Става нещо като шпеков салам, напудрено е с пудра захар или нишесте с пудра захар, както локума.
"Гроздов петмез и рачел
Стара традиция е по гроздобер, домакините наред с наливането на шира в бъчви и бурета, за да закипи младо вино, да отделят и една част за сваряване на петмез и рачел.
За тях се използува ширата от добре узряло сладко грозде. Но гроздовият сок съдържа и киселини, отделянето на които става по следния начин: ширата се налива в подходящ съд, възварява се на огън и се прибавя подсушена бяла пръст ( 250гр на 10л шира). Бърка се постоянно, докато престане да се пени. За 10-12 часа след това пръстта пада на дъното на съда и мъстта се е откислила и избистрила. Прецежда се през рядко платно и се налива в тава за варене. От начало се поддържа силен огън, а след това огънят се намалява, докато захарното съдържание достигне 60-65%. Тогава вече петмезът е готов. Той има гъстотата на течен пчелен мед.
Рачелът се получава, когато към петмеза се прибавят един или няколко овощни и зеленчукови видове: гроздови зърна, резенчета от тикви, дюли, орехови ядки, зелени доматчета и др.
Най-често се вари рачел от тикви и дюли, предварително накиснати 2-3 часа във варова вода. 1кг гасена вар се размива в 10 л вода, разбърква се добре и се оставя да се избистри. С избистрената течност се заливат резенките. След като престоят определено време, те се измиват с няколко чисти води и се прибавят към врящия петмез, останал на половина. Вари се при внимателно бъркане, докато се сварят плодовете и петмезът се сгъсти. Обикновено се слагат 1,5кг резенки на 10 литра избистрена шира."
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: рецепти за грозде
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор | u4astnik (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.10.04 10:06 |
|
В Сливен тези "салами" от нанизани орехи се наричат "мъстеници". Правят се като нанизите от орехите се потапят по 3 пъти в шира, сварена с грис и захар. Ширата престоява една нощ в нещо, което майка ми нарича "бяла пръст". По-късно, когато нямаше от къде да се купува въпросната пръст, мисля че ставаше и без нея. Ако майка ми си пази още рецептата, утре ще я пусна.
| |
Тема
|
Re: рецепти за грозде
[re: w_pooh]
|
|
Автор |
Лokyмka (диетична) |
Публикувано | 25.10.04 11:56 |
|
Баницата става наистина чудесна. Опитайте 
| |
|
|
|
|