Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:01 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Идея за вечеря - гости идватнови  
Автор mania4ka (madness)
Публикувано14.10.04 12:11

1.салата?
2.предястие?
3.ястие?

Тема Re: Идея за вечеря - гости идватнови [re: mania4ka]  
Автор Marina (стегната)
Публикувано14.10.04 12:56

Зависи какви са ти гостите. А и зависи колко са.
Аз обикновено приемам на гости за вечеря приятели.
И правя така: много видове салати и от едно до три предястия които сервирам в големи купи и чинии в средата на масата едновременно. Когато те се поизядат сервирам основното ястие което пак гледам да е такова което мога да сложа в голяма чиния по средата и всеки да си сипва колкото си иска. Е, не със всички основни ястия може да се процедира по този начин.

По принцип този начин за сервиране ми позволява повече време да стоя на масата с приятелите си, а не да съм нещо средно между готвач и сервитьор цялата вечер.

Мога да ти напиша и по-конкретно примерно меню, ако нямаш идеи.

И... не забравяй десерта. Гостите ти ще го очакват, да знаеш.

Тема Re: Идея за вечеря - гости идватнови [re: Marina]  
Автор mania4ka (madness)
Публикувано14.10.04 13:53

десерта, ще е торта, искат не искат
вечерята ще е за 6 или 8 човека
конкретно меню би ме улеснило много, че трябва да се пазарува все пак
най-лесното което ми идва на ум е пържола-пържени картофи, но много банално - нещо хвърлено ей така, колкото да се отървеш. Искам аз да направя нещо, а не да ходя и да купувам готови манджи, за да отбия номера.

Авторjazz (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 14:08

Снощи имах гости по повод рожден ден. Менюто беше следното:
1. Салати няколко вида - предимно пресни зеленчуци,
2. Печен патладжан скълцан с орехи и майонеза - по желание може и скилитка счукан чесън;
3. Мезелъци разни;
4. Основното меню ми беше едно агнешко бутче запечено и порцирано;
5. Гарнитура от сварени моркови, картофи и червено цвекло във вид на салата с лимон и зехтин, може и лук;
и от там нататък ядки, торта и т.н.

Автор 4avdar4e (добро другарче)
Публикувано14.10.04 14:26

Веднага давам една идея - изпитана многократно с успех - за салата (или предястие). Мисля, че се води "Иракска (или иранска???) салата", но това не е толкова важно.
Основни продукти: кус-кус - 1 пакет, майонеза - 1 кутия, кис. мляко - 1-2 лъжици, печени чушки - примерно 2, кис. краставички - на вкус, малко сирене, чесън, подправки на вкус - черен пипер, сол... Приготовление: сваряваш кус-куса в подсолена вода, изцеждаш го и го оставяш на мира да изстине. Майонезата се разбива с киселото мляко (за пухкавост), слага се настърганото или натрошено сирене (аз лично го предпочитам натрошено, че се усеща по-добре). После метваш всичко останало (нарязано на ситно) и бъркаш. Украса - според фантазията. Хубавото на тази салата: върви и с вино, и с твърд алкохол (ракия, водка), засища, всеки може да си сервира сам, можеш да я приготвиш доста време преди да дойдат гостите (даже като попрестои е още по-вкусна). Друг изпитан у нас трик за по-дълго седене край масата са малките лозови сърмички и кюфтенца, забучени на клечки за зъби (като на коктейл). Сега е сезона на гроздето - пробвай да набучиш (пак на клечки) кашкавалче и грозде (черно), сиренци и грозде.... Те ти и десерт, и мезе!
Можеш да изпечеш във фурната месо в плик (шпиковано с морков, чесън, с подправки), хем не трябва да го наглеждаш, хем става като мозък. Ако намериш по-дребни картоф - слагай и тях в плика при месото - само хубаво измити, без да са белени. Може и друго - едри картофи, пак добре измити, необелени се "обличат" в домакинско фолио (колкото гости - толкова картофи). Пекат се обаче доста дълго. Поднасят се директно във фолиото, разтворено, и се цепват на 4. Към тях се прави сос - може майонезен с копър (може и с готова майонеза от онези с разните неща в тях - кис. краставички, копър...).

Успех и прятно изкарване!

Тема Re: Идея за вечеря - гости идватнови [re: 4avdar4e]  
АвторF1 (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 14:40

Ъ, не знаех, че има такъв вариант на салатата, аз я знам 1 пакет кус-кус /но по-добре е един такъв материал, не зная как се казва, от твърда пшеница е, нещо макаронено, прилича на длъгнест ориз/, половин буркан ситно нарязани кисели краставички, 4 по-едро нарязани яйца /за предпочитане без жълтъците – за бистрота/, маслини, 1 глава едро нарязан салатен лук, малко зехтин, лимонов сок, обилно горчица /е, все пак въпрос на вкус/, чер пипер.

Авторjazz (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 14:53

Включвам се отново с една идея за предястие
Правят се палачинки - по-големички - колкото са гостите.
Сварява се едно пиле, обезкостява се, добавят се гъбки, кисели краставички и всичко това се задушава леко, като се поръсва с чер пипер и каквито подправки предпочитате. Поставя се в средата на палачинките и се поръсва обилно с кашкавал рендосан. Сгъва се палачинката на плик, като се поставят сгънатите крайща отдолу в намаслена тавичка. Отгоре се поръсва отново с кашкавал и при посрещане на първите гости го включваш да се запече във фурната. Сервира се топло и много често основното ястие участва само символично на софрата, защото предястието е страхотно.
Напоследък правя и едно друго предястие, на което не зная името. Размесвам 250-300 гр. кайма с около 200 гр. кренверши (може и бекон), кисели краставички, кашкавал - към 150 - 200 гр. и много и различни подправки - чер пипер, кимион, и др. Изсипвам го във форма за кекс подмазана и го запичам непосредствено преди идването на гостите . Обръщам го в голяма чиния и го нарязвам като кекс. Също е много вкусно. Може да се импровизира с гъби, пушено сирене и т.н. според вкуса.

Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано14.10.04 15:09

И дребни и едри картофи, необелени, само измити добре с четка се пекат в микровълнова фурна на 75% мощност точно за 15 минути и стават значително по-вкусни от тези, завити във фолио и печени в обикновена фурна поне час, час и половина.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Тема Re: Идея за вечеря [re: mania4ka]  
Автор1 jena (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 15:11

1. Салата - мексиканска тип "Билла" (там я продават - на Лагера)
.............................
съставки: кисели краставички нарязани на кубчета - около половин буркан; печени мариновани пиперки нарязани на ивички - около половин буркан (готови); сладка царевица средна кутия (бмаринатата); нарязани мариновани гъби; пестилчета от раци нарязани на кубчета - една опаковка
Всичко се обърква в голяма купа.

2. Предястие
......................
1-2 топло пушени скумрии - на парченца
1-2 майонези
ситно нарязан копър
1 лъжичка горчица
2-3 супени лъжици кисело мляко.
Всичко се смесва. Насипва се в подходящи купички за всеки или чаши. Украсява се с резанче лимон.

3. Основно ядене
..........................
Пилешки бутчета или вратни свински пържолки (съобразно броя на пируващите). Слагат се в йена тенджера. Залива се с една чаша смес: една трета китайски соев сос и две трети вода. Захлупва се с капак. Слага се в студена фурна и се пече на 250 градуса 45-60 минути (до зачервяване на месото)
За гарнитура: Сварява се ориз на готовите пликчета за всяка порция.
Ако не - купуваш готов китайски ориз по избор.

4. Десерт - Банани пълнени с шоколад
....................
Бананите се измиват добре. Прави се надлъжен разрез на банана (без да се бели кората) от длъбнатата му страна. Не е необходимо да се реже много навътре.
В цепнатината се нарежда (напъхва) предварително начупения на парченца шоколад. Бананите се нареждат в тавичка така, че шоколадът да не изтече при печенето. Пекат се съвсем за кратко, само докато се разтопи шоколадът. Сервират се топли. Ядат се с лъжичка.

Всичко ще ти бъде домашно приготвено и главното бързо.
Най-напред сложи да се запича основното ястие, а докато това става се заемаш с предястието и салатата.
Десерта чак накрая, дори може да стане и докато вечеряте и пийвате.
Все пак разбира се в предварителната подготовка трябва да се включи цялата фамилия - така за час сте готови с рязането, бъркането, застилането на покривката и нареждането на чаши и чинии.

Дано съм ти помогнала с идея за бързина - особено ако посещението ще е довечера.
Успех!

Тема Re: Идея за вечеря [re: 1 jena]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано14.10.04 16:19

Не знам, ама на това основно ястие гарнитурата му много ... скучна ми се вижда.

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.