Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:23 07.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Спешно, пиле с пушено сирене?нови  
Автор Zamechtana (мама на Алекс)
Публикувано29.09.04 13:56

Здравейте,

Вчера варих цяло пиле и ми остана бялото месо. Иска ми се да направя с него нещо на фурна. С топено сирене, сметана, гъби... Срещала съм някъде подобна рецепта, но не мога да я открия сега Моля, помагайте! Ако може с точни мерки

А и нещо друго... Докато се опитвах да открия подобна рецепта, се нагледах на десетки просташки постинги... Виждам, че не веднъж е коментирана темата за модератор. Според мен е много нужен! Ужасно е, на всяка страница, сред наистина прекрасни теми и дискусии е пълно и с простотии!
Не желая да ставам модератор И не препоръчвам никого за такъв, само споделям

Хайде сега по същество - давайте идеи за гърдичките!

4.01.2003

Редактирано от Zamechtana на 29.09.04 13:58.

Тема Re: Спешно, пиле с пушено сирене?нови [re: Zamechtana]  
АвторAни (Нерегистриран)
Публикувано29.09.04 18:20

То вече ти е късно, пък и аз не мога да ти кажа ТОЧНА рецепта, но мога да споделя "некои съображения", т.е.малко опит
Аз по принцип гъбите ги обичам най-много, като са задушени на фурна с пушено сирене. Говоря обаче за пресни гъби. Измивам, почиствам, ако са едри - нарязвам. Осолявам леко. Ако имам сметана, слагам малко, колкото като се втечни да не залепнат гъбите, докато си пуснат сока, но ако нямам сметана, слагам просто малко вода. Пъхам във фурната в дълбока тава. Когато "заврат", т.е. пуснат си обилно сока и той почне да ври, прибавям пушено сирене - примерно да се покрие тавата с резенчета, обаче не го оставям да се запече, а разбърквам добре, при което то се стопява от температурата. Когато гъбите са готови, сока е поизврял и се е превърнал с пикантен сос, невероятно е. Към това подправям, ако се сетя, с чер пипер.
Не виждам защо да не се задушава всичко това заедно с пилешкото

Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано29.09.04 19:14

Щом пилето вече е сварено, то гърдите са малко по-сухи, но предполагам, че няма да пречи, та:
Нарежда се месото в йенска тенджера или на порции или на кубчета, върху него се поставят измити и нарязани на парченца 250-300 г. гъби, поръсва се с един пилешки бульон, черен пипер и най-отгоре се поставят парченца от топено сирене (една кутийка е около 140-150 г). Залива се 100 г. светла бира и 100 г. вода. Поставя се и малко мазнина, защото бялото месо е сухо. Ако са бутчета, тогава се използва мазнината от самото пиле.. Похлупва се капака и се пече във фурната на 180 градуса около 20 мин, но зависи и от печката. 5 мин. преди да се извади от фурната се сваля капакът, за да се получи коричка.
Сервира се със картофи или картофено пюре, защото сосът е много вкусен с пюре....

Редактирано от w_pooh на 29.09.04 19:15.

Тема Re: Спешно, пиле с пушено сирене?нови [re: w_pooh]  
Автор MилkaЧoko (лилава краВа)
Публикувано29.09.04 20:30

ето ти малко рецепти от форума. все някоя може да ти свърши работа :))

Пиленце с топено сиренце

• пилето се нарязва на порции и се поставя в съд от йенско стъкло, залива се със смес от майонеза и кисело мляко, нарязват се 2-3 триъгълничета топено сирене, може да се добави и мъничко бяло вино. Ами това е - после - в капака, пече се, докато соса почти попие по пилето. Става много вкусно, бързо и лесно.
Ако обичаш да е по-мазно, можеш да добавиш и малко масло. Правила съм и с добавени леко задушени предварително гъби. Малко по-пикантно става, ако добавиш в млечно-майонезения сос и една смачкана скилидка чесън и черен пипер...
• Нарязваш пилето на парчета, слагаш го в йената, нарязваш отгоре 200-250гр топено, или пушено сирене, добавяш 1к.ч. водичка, сол и черен пипер, захлупваш и печеш 1час и10-ина мин.
• Ако имаш време и желание - изпечи първо пилето леко (или изпържи) за цвят, а след това моя вариант включва - пушено сирене, топено сирене, в по-специални случаи сметана и (предварително сварени или запържени) гъби (с малко от тяхната вода). Върви чудесно с варени картофи само със сол и заляти с разтопено масло - колко гости са си облизали пръстите с това ядене...

Пиле "Душка"
Едно едро пиле се сварява и обезкостява. Месото се обърква с едно пакетче ( 125 гр. ) разтопено прясно масло и подправки - магданоз, копър,чубрица, черен пипер и сол. Подправките може да са и сухи, според сезона. Всичко се слага в подходяща тавичка, отгоре се покрива с тънко отрязани пластинки топено сирене ( реже се по-лесно, ако го подържиш известно време във фризер).
Полива се със застройка от 4 яйца, 250 мл. прясно мляко, 3 суп.лъжици брашно.
Пече се на дъното на фурната при 250 градуса 20 мин и 10 мин. само отгоре.
Рецептата е характерна с това, че "носи" всякакви подправки и, че е вкусна и топла и студена, става за ежедневно ядене и за гости. И много "наяжда".

Пилешки гърди с кашкавал

2 бр.пилешки гърди,2 белтъка,100г настърган кашкавал,галета,2 зрели домата,2 клончета пресен босилек,зехтин,сол и черен пипер.
Месото се разрязва на 8 парченаца.Кашкавалът се смесва с галетата и малко смлян черен пипер,а белтъзите се разбиват с щипка сол.Филетата се посоляват,потапят се в разбития белтък,а след това - в кашкавалената смес.Запържват се до златисто от двете страни и се оставят да се отцедят върху салфетки.Разпределят се по порции и се сервират с доматени резенчета и с листенца босилек,подправени с олио и сол.Вместо галета ,може да се картофено пюре на прах.

Редактирано от MилkaЧoko на 29.09.04 20:31.

Автор Sapiens-s-s (той, същият)
Публикувано29.09.04 21:38

А защо просто не си пуснеш на воля творческото въображение?
Нарежи бялото месо на хапки и съвсем леко го запържи (по-скоро символично, за да не се втвърди) в малко масло. Добави 200 гр. измити и начупени гъби. Посоли и сложи черен пипер.
Объркай всичко и го изсипи в тавичка или съд от йена-глас.
Покрий сместа с пластинки от топено сирене ( става и пушено, то също е топено ), отгоре добави 3-4 с.л. сметана. Постави капака или завий тавичката с лист алуминиево фолио и печи 40 мин. на 180 градуса по средата на фурната.
Успех.

"Неназованите неща не променят смисъла си..."

Тема Re: Спешно, пиле с пушено сирене?нови [re: Aни]  
Публикувано30.09.04 11:23

Ани, мерси за споделената рецепта. Звучи много апетитно, а и лесно за изпълнение. В най-скоро време ще я пробвам - както сама предположи, снощи не можах да я осъществя, понеже отговорите ви ги получих след като вече се бях развъртяла в кухната . Няма как - домочадието си иска папането. Направих друго нещо, което след малко ще постна

4.01.2003

Тема Re: Спешно, пиле с пушено сирене? [re: w_pooh]  
Публикувано30.09.04 11:25

Благодаря ти за рецептата, ще си я сваля и при удобен случай ще се пробвам

4.01.2003

Тема Re: Спешно, пиле с пушено сирене?нови [re: MилkaЧoko]  
Публикувано30.09.04 11:28

Да се чуди човек, коя рецепта по-напред да направи И трита са един път! Слагам в архива

4.01.2003

Тема Експериментнови [re: Sapiens-s-s]  
Публикувано30.09.04 12:11

То вчера точно така и стана - ударих го на импровизации. Понеже постингите ви се появиха надвечер, а трябваше да се готви Изрових едно книжле, датиращо от първите години на прехода , с теми "От нищо нещо", "Лесно и икономично", "Ако ви е останало...". Имаше една рецепта за гарнирана пита с пилешко. Най-общо: изпича се тестена подложка, след това се нареждат късчетата пиле и варени моркови на кубчета и се залива с яйца и сметана. Та направих нещо подобно, но без моркови. И понеже у дома много го харесаха, ще го споделя:

Получиха ми се 2 тави (31см диаметър) с ето тези продукти:

- готово тесто от магазина (честно казано не знам колко е като грамаж, но го разделих на 2 за двете тави и беше ок)
- сварени пилешки гърди
- 2 кренвиршчета Сачи
- 500гр пресни гъби, които задуших в малсо + малко сол
- 200гр заквасена сметана
- 4 яйца
- топено сирене
- ч. пипер, чубрица
Изброените продукти са за 2 тави

Първо си опекох тестената подложка (като не забравих да я набоцкам с виличка, като почна леко да се запича и надига). Яйцата разбих със сметаната и подправките, намазах малко подложката с тази смес, след това наредих пилешкото, кренвиршчетата, гъбките и топеното сирене и залях със сместа. И хайде пак във фурната. По средата на 200C. А после и още една тава Тестото не стана тиклаво от заливката и беше много вкусно. Ми това е от мен

4.01.2003

Тема Re: Експериментнови [re: Zamechtana]  
Автор Sapiens-s-s (той, същият)
Публикувано30.09.04 15:36

Силно те съветвам да ползваш моята рецепта за пиле "Душка". Много е добра.
Стана ми, обаче, много смешно докато четях твоя постинг...
Във времената някъде около 80-те години, когато започнаха да навлизат разни нововъведения от Запад и се появи пицата, нащите тъпи конформисти не желаеха да използват тази дума и я замениха с тъпото "гарнирана пита"...
Защото в някои региони на България "пица" се употребявало като наименование на женски полов орган...
Даже си спомням за много смешния случай в първата пицария в Пловдив, ( за пловдивчани - точно срещу Аптека "Марица"...).
Наредил съм се на опашката и си чакам реда. Пред мене господин на около 50 години, явно гостенин на Пловдив. Стига и неговия ред, застава пред касиерката, хитровато и неловко усмихнат и произнася "Хъ-ъ-ъ, ми няма да го кажа...". Попиках се от смях...
Та, можеш да се сетиш докъде може да стигне простотията в България...
Всъщност, колкото и да ти се вижда чудно, ти просто си направила една хубава... пица.

"Неназованите неща не променят смисъла си..."

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.