|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Моркови?
|
|
Автор |
slavy (новачка) |
Публикувано | 29.09.04 17:17 |
|
Дайте идеи как да запазя морковите през зимата. Още от сега започнаха да гният
Мерси предварително!
| |
|
хм...
малко я карам на спомени, защото това наистина беше като бях малък...
заравяхме морковите в пясък и ги държахме в мазата, т.е. на хладно (вероятно сухо също е добре)...май издържаха...
няма ли как да си ги съхраняваш в хладилник ? (фризер май не е за препоръчване или ?)
| |
|
За колко време се съхраняват в пясък?
| |
Тема
|
Re: Моркови?
[re: slavy]
|
|
Автор | ниkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.09.04 20:58 |
|
Ако искаш да ти се запазят ще купуваш само от производители.
Тези от борсата са чистени на машини и се развалят много бързо.В наилоново пликче ,в хладилника се запазват за около месец.
| |
|
Съхраняването им във фризер е идеално. Нарежи си ги на подходящи форми и размери - аз имам ренде "Бьорнер", с него става лесно и бързо. И в пликчета - във фризера. Оттам при необходимост - директно в супа или манджа.
Ако нямаш фризер - в пясък на хладно. Както се съхранява и праз.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
нямам спомен - вероятно докато се развалят или изядат :)))
Сапиенс също го каза това за пясъка, може би той има повече опит...
| |
|
Зариват се в дупка на двора, пълна с пясък, т.е. ред моркови, ред пясък.
Същото може да стане и в изба, на хладно, в по-голям съд.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
Тема
|
Re: Моркови?
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор | Asss (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.10.04 00:58 |
|
Най-сигурния начин е във фризера.
Политици, преса, телевизия... непрекъснато ни убеждават, че в България всичко е много чисто. Въздуха, почвата, дъждовете... Преди войната в Сърбско съм си пазела моркови в тенекия на терасата и само при по-студено в мазата. От време на време се поливат с вода. По-добре в почва, но ако е доста песъчлива (може и да се смеси пръст с пясък). Издържаха ми до началото на март (свършваха и за по-дълъг период нямам опит). Морковите трябва да се пазят от замразяване и размразяване - смиват се. Също и да не се спарят (в найлонови пликове). Така сме съхранявали и купени моркови и собствено производство и нямахме проблеми. След войната обаче те вече не издържат. Започват да се развалят от сърцевината. Става една мека, на каша и мирише
ужасно. Това от десетина години вече неможем да си запазим така морковите и ги слагам и тях във фризера или готови зеленчукови смеси в буркани леко затарени да се стерилизират.
Мисля че морковите които ползваме през зимата са вносни. Българските производители гледат да ги продадат до студовете.
| |
|
Аз слагам само във фризера към три килограма, стигат ми за много дълго време.
Не виждам смисъл да ги пазя в пясък. Пък и вече целогодишно има моркови по магазините.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
Идеята с фризера ми се струва най -удачна .
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|