|
Тема
|
Помогнете ми !
|
|
Автор |
mellisa (le solitaire) |
Публикувано | 28.09.04 13:06 |
|
Много ви моля за помощ, не знам към кой друг да се обърна...
До преди месец не можех и едно яйце да сваря, затова се записах на готварски курсове. И сега съм поканила приятели за да им покажа какво съм нау4ила. Обещах им, 4е ще е българско ястие.
Може ли някой да ми предложи нещо лесно за приготвяне (нямам желание ве4ерта да свърши с идването на пожарникарите), българско традиционно по възможност или поне да го правим в България и да е все пак вкусно (за съжаление и аз трябва да ям, така 4е това е задължително условие дори). Последно, да не вклю4ва свинско, но всякакво друго месо може.
Благодаря ви за помощта
Мелиса
Cupitor impossibilium
| |
|
Здрасти! Аз също ще посрещам гости след няколко дни и смятам да се възползвам от множеството интересни рецепти в клуба
| |
Тема
|
Re: Помогнете ми !
[re: mellisa]
|
|
Автор | F1 (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.09.04 15:18 |
|
А, че какъв е този готварски курс, щом там не се преподава за исконните български ястия!
| |
Тема
|
Re: Помогнете ми !
[re: mellisa]
|
|
Автор |
w_pooh (малък и сладък) |
Публикувано | 28.09.04 17:13 |
|
Много неща могат да се предложат, но на първо време се сещам за "пиле кавърма" или "сърми с лозови листа или със зелеви листа". Може и "телешко винен кебап" , "имам баялдъ"....
Зависи колко хора ще бъдете, но ако сте 6 човека:
1 кг пилешко месо, по възможност пилешки гърди
150 г бекон
1 кг лук,
3-4 домата,
300 г. гъби,
червен пипер, сол, магданоз, черен пипер, кубче пилешки бульон, мазнина
Месото се нарязва на кубчета и се задушава в 3-4 суп. л. мазнина. Към месото се прибавя и беконът, нарязан на тънки лентички. Сега се сещам, че май трябва да се изключи свинското. В такъв случай вместо бекон се поставя повече мазнина.
В друг дълбок съд също с 3-4 с. л. мазнина се поставя почистения и нарязан лук и малко водичка да се задушава. След като лукът омекне се пставят и измитите и нарязани гъби, доматите (аз лично ги беля и нарязвам на кубчета), пилешкият бульон, черният пипер, червеният пипер и 100 г. вода. Захлупва се с капак и се оставя да се задуши. Към получената смес се прибавя и предварително обработеното месо и всичко се захлупва с капак и се оставя да поври около 30-40 мин. на бавен огън. Трабва да остане на мазнина преди да се извади. Накрая всичко се поръсва с нарязан на ситно магданоз. Може и да се постави и люта чушка, зависи дали се харесва.
Може да се сервира и в гювечета.
При сервиването може да се използа като хляб малки питки, предварително подгряти във фурна със сол и чубрица.
Редактирано от w_pooh на 28.09.04 17:16.
| |
Тема
|
Re: Помогнете ми !
[re: F1]
|
|
Автор |
mellisa (le solitaire) |
Публикувано | 28.09.04 17:45 |
|
Живея извън България, което обяснява според мен защо в курса не са вклю4ени българската кухня и ястия.
Cupitor impossibilium
| |
Тема
|
Re: Помогнете ми !
[re: w_pooh]
|
|
Автор |
mellisa (le solitaire) |
Публикувано | 28.09.04 17:49 |
|
Благодаря !
И аз си мислех за сърми, но ще се затрудня с намирането на лозови или зелеви листа, така 4е този вариант е по-скоро трудно осъществим...
Предложената рецепта ме устройва, изглежда ми и сравнително лесна за осъществяване...
Cupitor impossibilium
| |
Тема
|
Re: Помогнете ми !
[re: mellisa]
|
|
Автор | F1 (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.09.04 08:02 |
|
Това е ясно, друго имах в предвид. Щом си на курс, значи си плащаш, щом си плащаш, значи можеш да изискваш, щом можеш да изискваш, значи можещ да поискаш въпросния майстор да ти демонстрира/научи на едно типично българско ястие, ако не може – теглиш му една ...
А иначе имаше преди време подобна молба, е за огън са повечето рецепти, но стават и за домашни условия!
| |
|
|
|
|