|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
KFC
|
|
| Автор |
Krozondo () |
| Публикувано | 09.06.04 14:30 |
|
|
Търсих навсякъде по интернет и намерих 2 рецепти за правене на пиле като от KFC, които съм превел от английски. Има някои съставки за които чувам за пръв път (отбелязани със *). Чух че мононатриевия глутамат се използва при направата на чипс, и че се продава, но не знам точно откъде може да се купи.
Можете да се пробвате сами:
KFC рецепта за пиле
;*********
;РЕЦЕПТА 1
;*********
2 чаши брашно
1/2 супена лъжица сол
1/2 с.л. мащерка
1/2 с.л. босилек
1/2 с.л. риган
1 с.л. целина
1 с.л. черен пипер
1 с.л. суха горчица*
4 с.л. червен пипер
2 с.л. чеснова сол *
3 с.л. Мононатриев глутамат *
Всичко това се смесва в купа.
Натопете пилето добре в разбити яйца, а след това
го оваляйте в трохи от хляб, а след това оваляйте всичко
в сместа с брашно.
(Може да се пържу във фритюрник)
ИЛИ:
Загрейте фурната на 350гр., сложете
пилето в тава и покрийте с фолио (лъскавата страна навън).
Гответе 40мин. След това махнете фолиото и гответе още 40 мин.
;*********
;РЕЦЕПТА 2
;*********
3 чаши студена вода
2 с.л. сол, разтворена във водата.
Брашнена смес:
1 чаша брашно
3/4 чаши трохи от хляб
2 с.л. сол
1/2 с.л. чеснова сол*
1/4 с.л. лучена сол*
1/2 с.л. мащерка
1/2 с.л. червен пипер
2 с.л. черен пипер
1 с.л. Мононатриев глутамат (не е задължително)
Яйчна смес:
2 яйца
2/3 чаша мляко
1/2 с.л. бульон Кнор (или по-добре пикантина)
1/2 с.л. соев сос
Олио:
Слънчогледово олио или зехтин
нарязан лук на кръгчета
Приготвяне:
1. В купа сложете пилето и го оставете в хладилника за най-малко 1 час.(макс-4ч.)
2. Потопете пилето в яйчната смес, а после оваляйте пилето в брашнената смес,
докато не го покрие напълно.
3.Налейте олиото в тигана и загрейте тигана.
4.Сложете лучените кръгчета и пържете докато не станат златисто-кафяви.
(лукът служи за гарнитура, а също така добавя вкус към олиото.)
5.Почнете да пържите пилето, като го обръщате всеки 4 мин., докато не се изпържи
(приблизително 16мин. от всяка страна.)
Поставете пилето върху сухи салфетки, за да изкарат част от олиото.
Добър апетит!
---------------------------------
Не съм против, аз съм за,
пиенето на бозааааааа!
| |
|
|
|
Натриев глутамат можеш да купиш от всеки китайки магазин, а вече даже и на почти всяка сергия за подправки. Такова чудо блъскат и в готовите бульончета и подправки тип "вегета".
Твърди се, че е вредно и трябва да се внимава с него, иначе действително като че ли прави интензивността на ароматите в ядонето по-силни...или поне това са мойте впечатления.
Преди време беше обсъждан подробно в клуба.
Лучената сол - продава се сушен лук - пак го има на почти всяка сергия. Стрит сушен лук може да ти свърши работата.
Не дразнете клетката лъвът е паянтов
| |
|
|
|
Натриев глутамат или мононатриев глутамат се продава във всички китайски магазинчета около "Пиротска". Наричат го още "вкусов допинг".
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
Тема
|
Re: KFC
[re: Krozondo]
|
|
| Автор | бypkaнчe (Нерегистриран) |
| Публикувано | 09.06.04 18:02 |
|
|
мононатриевият глутамат не се препоръчва от медицината. изпусни го от рецептата по-добре.
предполагам сте обсъждали темата, но да предложа една, според мен лесна и вкусна алтернатива на КФС пилетата.
парчета бяло пилешко месо се топва в разтопено масло и се овалва в стрит на ситно корнфлейкс, от най-обикновения, без захар.
слага се направо в тавичка и се пече 15 минути най-много.
проблемът е, че е вкусно само докато е топло. но докато е топло, страшно напомня вкуса на КФС пилетата.
и е страшно бързо и лесно.
| |
|
|
|
Вероятно е така, но няма китайско ядене без добавка на мононатриев глутамат. По тази логика , ако беше чак толкова вреден досега всички китайци трябваше да са измрели.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
| |
|
|
|
А знаеш ли къде е тайната на KFC и защо вкъщи никога няма да стане точно същото? Най-важното, разбора се, е сместа от 11 подправки. Освен това, обаче, пилешките части в KFC се пържат под налягане в специални уреди за пържене под налягане. Известно е, но може и да се окаже urban legend (е как се превежда това -- градска легенда ли?), че известният полковник Харланд Сандърс не само измислил рецептата, ами и пригодил и изпробвал един уред за варене под налягане (професионалният вариант на широко разпространени "тенджери под налягане") за пържене. Така пилето се изпържва много по-бързо, но това влияе и на вкуса. В момента на някои места могат да се купят съдове за пържене под налягане за домашна употреба. Също така е много важно да не си и помисля някой да опита да пържи под налягане в обикновена тенджера за варене под налягане. Температурите и налягането при пържене са съвсем различни и могат да станат големи поразии.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
|
|
Във форума, който видях, казаха че всичко е заради сместа със брашното. Това го казаха хора, които са работили там. Също казаха, че са наблюдавали тази смес под микроскоп и единственото, което са намерили там е бил мононатривеия глутамат плюс някаква зеленина от само един вид. Това за "pressure cooker"-ите е вярно, но дори и да не се получи 100% KFC, пак ще съм доволен.
---------------------------------
Не съм против, аз съм за,
пиенето на бозааааааа!
| |
|
|
|
Чудесно! Най-вероятно ще пробвам с вегета. А "сухата горчица" откъде може да се намери?
---------------------------------
Не съм против, аз съм за,
пиенето на бозааааааа!
| |
|
|
|
Да, напълно е възможно. Там, където прочетох рецептата, пишеше че може да се използва и корнфлейкс вместо сместа с брашното. Според мене твоята рецепта се разваля като истине заради маслото. Можеш да пробваш със зехтин - вкусът може да не стане същия, но поне няма да се загуби до такава степен.
---------------------------------
Не съм против, аз съм за,
пиенето на бозааааааа!
| |
|
Тема
|
Re: KFC
[re: Krozondo]
|
|
| Автор | SUNY (Нерегистриран) |
| Публикувано | 11.06.04 19:29 |
|
|
Chetoh niakyde, che se prigotvialo po rezeptata na niakakva mnogo "stara indianka" ot 32 bilki. Rezeptata bila "taina". 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|