|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Пала4инкова торта
|
|
Автор |
Лyничka (неземна) |
Публикувано | 29.04.04 20:00 |
|
Здравейте,
От много време не съм минавала от тук. Сега имам нужда от помощ. Моят приятел много оби4а пала4инки. Аз си нямах работа да му кажа, 4е майка ми ми правеше пала4инкова торта като малка и от тогава все ме моли да му направя. Дори е разказал на майка си, та и тя ме подпитва кога ще се покажа. Тя има много добро мнение за мен в кулинарната сфера, та не ми се иска да се излагам. Моля за подробно описание поради което . Първо как се правят пала4нките и после идея за плънката между етажите. Аз не съм в БГ и тук не мога да намеря някои продуктикато сирене и л*теница. Ако слу4айно е обсъжданта темата и не ви се пише на ново, моля, кажете ми линка, 4е нямам време да търся.
Много мерси и ще разказвам.
Omnia vincit amor
| |
Тема
|
Re: Пала4инкова торта
[re: Лyничka]
|
|
Автор | Simba (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.04.04 20:42 |
|
В темата ма МилкаЧоко за солена торта има много идеи за пълнеж
| |
Тема
|
|
|
Автор |
минaвaщa (open-minded) |
Публикувано | 29.04.04 21:36 |
|
Това пък е линк към темата за палачинките като изчетеш и темата за солена торта както са те посъсветвали в другия постинг и ще се справиш отлично с палачинковата торта. Фасулска работа не се притеснявай Успех!
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
| |
Тема
|
Re:не пала4инкова, а картофена торта
|
|
Автор |
irona (непознат) |
Публикувано | 29.04.04 21:55 |
|
Вземи направи картофена торта, че е по-лесно и е много ефектно. Сваряваш 6-7 големи картофа, обелваш ги, не ги солиш, намачкваш ги с вилица - не трябва да стане пюре, а по-грубо и едро. В тортена форма - пръстен слагаш половината и притискаш /натъпкваш/ с ръка, да се получи нещо като блат. Отгоре слагаш размесени майонеза, кисели краставички, нарязани наситно, шунка или някакъв колбас, също наситно, гъби /мариновани или задушени/, маслини и каквото ти хрумне още, но не сирене или кашкавал. Върху тази плънка натъпкваш другата половина намачкани картофи и пак притискаш и заглаждаш отгоре. Върху тортата настъргваш на ситното ренде жълто сирене или кашкавал. Отделно на едро ренде настъргваш още толкова - него ще поръсиш преди поднасянето. Оставяш за 2-3 часа в хладилника. Преди консумация поръсваш с останалия кашкавал и ако искаш украсяваш с нещо - кръгчета домат, червена чушка, магзаноз, маслини, кисели краставички, грах - гледаш да е по-шарено и весело. Опитай и разкажи!
Редактирано от irona на 29.04.04 21:56.
| |
Тема
|
Re:не пала4инкова, а картофена торта
[re: irona]
|
|
Автор |
Лyничka (неземна) |
Публикувано | 29.04.04 22:10 |
|
Многоблагодаря за идеята, аз тази торта ве4е му я правих, ама с по беден пълнеж. Ама пусто желание за пала4инки, а мен никаква ме няма с пала4инките. Азне мога да изпържа пала4инките, а трябва цала торта да напаравя
Omnia vincit amor
| |
|
А опитвали ли сте торта от катми? Тя е сладка и направо ти се топи в устата...
| |
|
за Луничка - споко, то като направиш палачинките и останалото е още по-лесно :)
не помня точно какво сме писали в темата за палачинките - беше доста пространна (прочети я), но това, което е сещам като съвет е да направиш тортата веднага след като да готови палачинките...ако ги пооставиш малко на открито и те започват да съхнат и стават твърди - по трудни да за манупилация :)
за Stefanie - я обясни какво точно е катми...
чувал съм различни мненния за катмите(никое от тях не е било експертно) - според някои това са просто по-дебели палачинки или палачинки, но не в тиган, а на печени на плоча...но лично съм виждал как се приготвят едни неща (според мен точно това са катми) в Турция - разточва се (не знам какво е тестото) и се пече директно върху някаква метална плоча, под която гори огън...
съжалявам, че се отклонявам малко от темата, но мисля, че това би било интересно да се уточни :)
| |
|
Аз съм завършила ТОХ и в "Технология на храненето" пишеше и така го учихме, че катмата се прави от сол,вода,брашно, с или без яйца и се пече върху сач, а палачинката е от сол,прясно мляко,брашно и с яйца и майсторлъка е в това да я направиш колкото се може по-тънка/през нея да се вижда като през вестник или разгъната салфатка/. 
Любимая, таких как ты, не было, нет и не надо...
| |
|
В нашия край катмите се правят от вода+брашно + мая +сол и се пекат точно на сач. По-дебели са от палачинките и естествено нямат нищо общо с техния вкус. Да не говорим,че сача се слага на огън, а пък бабите мажеха тези сачове с мас и аз изпадах в тих ужас.След упорития ми отказ да ги ям баба се модернизира и за мен ги печеше като мажеше сача с тампон натопен в олио ( което много я ядосваше)
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
| |
Тема
|
|
|
Автор | мoжeщa (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.04.04 20:37 |
|
Да не се хваля но правя много хубави палачинки и съотвенто торта от тях.Сместта за палачинките е от 3-4 яйца, прясно млако и вода всъотношение 1:1 и брашно.Сместта трябва да е гъста като боза или малка по-рядка.Слага се сол и сода бикарбонат , за да станах пухкави. Слага се и малко олио около 3-4 супени лъжици -*Задължително се пекат в тефлонов тиган на много силен огън като се слага по малко от сместта -колкото за покрие дъното на тигана.Обръщат се и се пекат от двете страни.
Палачинковата торта се прави като се намазва всяка палачинка с някаква майонеза по избор и се реди на всеки ред различна плънка от ситно нарязани кисели крастевички, от настърган кашкавал, от сварени настъргани яйца, сирене , колбас , извара .Най отгоре се настъргва сварено яйще
Добър апетит!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|