|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема
|
Българска национална кухня
|
|
Автор |
jara (rozova) |
Публикувано | 24.03.04 19:10 |
|
Днес съм на вълна рецепти,нищо,че съм на диета..
та..,събирам рецепти,ама наистина чисто български,защото при общуването ми с хора различни от българи се оказвам много неподготвена и си умирам от срам
Скоро на съученичка на дъщеря ми майка й ,която е украинка ме попита и аз се сетих за...боб а тя ми казва ами и ние правим боб.
Не ме съдете ,знам много ястия,ама не съм сигурна дали са типично нашенски например пълнени чушки имат и испанците,мусаката е гръцка,баницата мисля е турска,незнам
Сетих се и за таратор,но се уверих,че докато не го направиш не те разбират чудят се каква е тази супа????Макар,че на моя приятелка гаджето е колумбиец и е опитвал от него,но му се струва много "странна "супа,от която не ще да опита повече
Сетете се за още бг манджи
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: jara]
|
|
Автор |
Пeпeляшka (дрипла ;-)) |
Публикувано | 25.03.04 00:20 |
|
гювеч? боб-чорба ? лютениците ...
и всичко, което се приготвя в гювечета също го броя за българско
за баницата претендирам да си е нашенска. А това с таратора и на мен ми е познато - малцина се престрашиха да го опитат, а пък той беше мечта направо. Но пък и на мен не ми допадат някой китайски ястия, разни хора - разни ...вкусови мераци....
keep it simple, stupid!
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: jara]
|
|
Автор |
Petyata (на тръстиката) |
Публикувано | 25.03.04 09:02 |
|
Ами аз бих казала, че е много трудно да отделиш чисто нашата си кухня от Балканската. Ако кажеш, че лютеницата е наша - македонците писват че "айвара" им един вид национално ястие. Таратора май си е наш, но пък страшно много напомня на разни неща от Средиземноморската кухня. Банаци, халви, баклави, мусаки, мръвки в гюведжи и на скара....всико това го имат и съседите. Виж печените чушки и всякакви салати и ястия с тях ми се струва, че могат да минат за наши.
Не дразнете клетката лъвът е паянтов
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: jara]
|
|
Автор |
mania4ka (madness) |
Публикувано | 25.03.04 09:52 |
|
таратора не го възприемаме като супа, защото много върви през лятото с ракия вместо безалкохолно
Ами кьополото (така ли се пише) наше ли е?
Редактирано от mania4ka на 25.03.04 09:53.
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: mania4ka]
|
|
Автор |
Petyata (на тръстиката) |
Публикувано | 25.03.04 10:14 |
|
кьополу, имамбайалдъ и тн. - турски
Не дразнете клетката лъвът е паянтов
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: jara]
|
|
Автор |
Zamechtana (мама на Алекс) |
Публикувано | 25.03.04 11:15 |
|
Привет jara!
Аз се сещам за чушки бюрек. Понеже се правят с бяло саламурено сирене, а то си е български майсторлък Друг е въпроса, че преди време гледах едно предаване по TV-то, как турски производители правели кашкавал и сирене по наши рецепти и технологии и искали да го патентоват като техен прдукт
Баница със сирене и праз примерно, или пък сирене в гюведже... Ха, а какво ще кажеш за миш-маш (с домати, чушки, сирене и яйца) - аз много си го обичам лятно време
А таратора ми е фаворит!
Верно е, че балканските народи доста сме си омешали кухните!
4.01.2003
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: jara]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 25.03.04 11:19 |
|
Чакайте сега да ви кажа, защото и аз много се интересувам от тази тема. От две-три години насам обикалям командировки по Балканите, а тези хора се вживяват до такава степен да ме хранят, като че точно това е целта на командировката ми . Значи за таратора - "Таратор" или поне така му казват имат и Албанците, но то е просто подчеснено кисело мляко с нарязани много наедро орехи. Точно във вида, в който ние го правим, никой от комшийте не го прави, ама айде,ще им простим на чужденците ако не могат да хванат тънката разлика между нашенския таратор и соса тартар например или между баш нашата си баница и бюрека, който правят и турци и македонци и албанци и т.н.
За много от манджите може да се поспори чии са. Има и много весели случки като например - меню в сръбски ресторант в което видях следното - Shopska salata - traditional Serbian salad with tomatos, cucumbers and white chese!
А пък веднъж един колега турчин беше тук (аз съм във Виена) и отидохме наългарски ресторант. Поръчахме си за начало супа-топчета и като я опита той прихна - трябваше, казва, да дойда във Виена, да ида в Български ресторант, за да опитам пак супата - топчета на баба ми, която не я бях ял 20 години!
Обаче това, което никъде не съм яла по балканите (или поне за момента се сещам) е:
1/пълнени сухи чушки с боб
2/ чушки с яйца и сирене
3/ всичките възможни летни манджи, дето баба ми ги правеше и им викаше "лютеница", а пък тук някъде ги срещнах из форума под наименованието "врачанска разядка"
4/пилешка каша
Ееех, мила родна кухня...
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
Пeпeляшka (дрипла ;-)) |
Публикувано | 25.03.04 11:57 |
|
уф бееее, как се правеше таз каша? Ти ме върна 20 години назад....
keep it simple, stupid!
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: Иpeтo]
|
|
Автор | бypkaнчe (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.03.04 12:05 |
|
не знам дали си срещала другаде типичните родопски ястия, дето станаха толкова популярни напоследък - пататник, клин, катми.
също и банските саче, капама
| |
Тема
|
Re: Българска национална кухня
[re: jara]
|
|
Автор |
mania4ka (madness) |
Публикувано | 25.03.04 12:29 |
|
сърми с кисело зеле?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
|
|
|