Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:44 15.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема Българска национална кухнянови  
Автор jara (rozova)
Публикувано24.03.04 19:10

Днес съм на вълна рецепти,нищо,че съм на диета..
та..,събирам рецепти,ама наистина чисто български,защото при общуването ми с хора различни от българи се оказвам много неподготвена и си умирам от срам
Скоро на съученичка на дъщеря ми майка й ,която е украинка ме попита и аз се сетих за...боб а тя ми казва ами и ние правим боб.
Не ме съдете ,знам много ястия,ама не съм сигурна дали са типично нашенски например пълнени чушки имат и испанците,мусаката е гръцка,баницата мисля е турска,незнам
Сетих се и за таратор,но се уверих,че докато не го направиш не те разбират чудят се каква е тази супа????Макар,че на моя приятелка гаджето е колумбиец и е опитвал от него,но му се струва много "странна "супа,от която не ще да опита повече
Сетете се за още бг манджи

Тема Re: Българска национална кухнянови [re: jara]  
Автор Пeпeляшka (дрипла ;-))
Публикувано25.03.04 00:20

гювеч? боб-чорба ? лютениците ...
и всичко, което се приготвя в гювечета също го броя за българско
за баницата претендирам да си е нашенска. А това с таратора и на мен ми е познато - малцина се престрашиха да го опитат, а пък той беше мечта направо. Но пък и на мен не ми допадат някой китайски ястия, разни хора - разни ...вкусови мераци....

keep it simple, stupid!

Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано25.03.04 09:02

Ами аз бих казала, че е много трудно да отделиш чисто нашата си кухня от Балканската. Ако кажеш, че лютеницата е наша - македонците писват че "айвара" им един вид национално ястие. Таратора май си е наш, но пък страшно много напомня на разни неща от Средиземноморската кухня. Банаци, халви, баклави, мусаки, мръвки в гюведжи и на скара....всико това го имат и съседите. Виж печените чушки и всякакви салати и ястия с тях ми се струва, че могат да минат за наши.

Не дразнете клетката лъвът е паянтов

Автор mania4ka (madness)
Публикувано25.03.04 09:52

таратора не го възприемаме като супа, защото много върви през лятото с ракия вместо безалкохолно

Ами кьополото (така ли се пише) наше ли е?

Редактирано от mania4ka на 25.03.04 09:53.

Тема Re: Българска национална кухнянови [re: mania4ka]  
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано25.03.04 10:14

кьополу, имамбайалдъ и тн. - турски

Не дразнете клетката лъвът е паянтов

Автор Zamechtana (мама на Алекс)
Публикувано25.03.04 11:15

Привет jara!
Аз се сещам за чушки бюрек. Понеже се правят с бяло саламурено сирене, а то си е български майсторлък Друг е въпроса, че преди време гледах едно предаване по TV-то, как турски производители правели кашкавал и сирене по наши рецепти и технологии и искали да го патентоват като техен прдукт
Баница със сирене и праз примерно, или пък сирене в гюведже... Ха, а какво ще кажеш за миш-маш (с домати, чушки, сирене и яйца) - аз много си го обичам лятно време
А таратора ми е фаворит!
Верно е, че балканските народи доста сме си омешали кухните!

4.01.2003

Автор Иpeтo (ентусиаст)
Публикувано25.03.04 11:19

Чакайте сега да ви кажа, защото и аз много се интересувам от тази тема. От две-три години насам обикалям командировки по Балканите, а тези хора се вживяват до такава степен да ме хранят, като че точно това е целта на командировката ми . Значи за таратора - "Таратор" или поне така му казват имат и Албанците, но то е просто подчеснено кисело мляко с нарязани много наедро орехи. Точно във вида, в който ние го правим, никой от комшийте не го прави, ама айде,ще им простим на чужденците ако не могат да хванат тънката разлика между нашенския таратор и соса тартар например или между баш нашата си баница и бюрека, който правят и турци и македонци и албанци и т.н.
За много от манджите може да се поспори чии са. Има и много весели случки като например - меню в сръбски ресторант в което видях следното - Shopska salata - traditional Serbian salad with tomatos, cucumbers and white chese!
А пък веднъж един колега турчин беше тук (аз съм във Виена) и отидохме наългарски ресторант. Поръчахме си за начало супа-топчета и като я опита той прихна - трябваше, казва, да дойда във Виена, да ида в Български ресторант, за да опитам пак супата - топчета на баба ми, която не я бях ял 20 години!
Обаче това, което никъде не съм яла по балканите (или поне за момента се сещам) е:
1/пълнени сухи чушки с боб
2/ чушки с яйца и сирене
3/ всичките възможни летни манджи, дето баба ми ги правеше и им викаше "лютеница", а пък тук някъде ги срещнах из форума под наименованието "врачанска разядка"
4/пилешка каша

Ееех, мила родна кухня...

Тема Re: Българска национална кухнянови [re: Иpeтo]  
Автор Пeпeляшka (дрипла ;-))
Публикувано25.03.04 11:57

уф бееее, как се правеше таз каша? Ти ме върна 20 години назад....

keep it simple, stupid!

Тема Re: Българска национална кухня [re: Иpeтo]  
Авторбypkaнчe (Нерегистриран)
Публикувано25.03.04 12:05

не знам дали си срещала другаде типичните родопски ястия, дето станаха толкова популярни напоследък - пататник, клин, катми.
също и банските саче, капама

Тема Re: Българска национална кухня [re: jara]  
Автор mania4ka (madness)
Публикувано25.03.04 12:29

сърми с кисело зеле?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.