|
Тема
|
в сол
|
|
Автор |
MiriamOO7 (Ruby Tuesday) |
Публикувано | 16.03.04 16:14 |
|
Не знам дали е пускана такава тема но тия дни готвих нещо което стана доста сполучливо и искам да го споделя тук, току-виж съм научила и нещо ново. Става дума за печене в сол. Досега винаги съм пекла риба в сол (скумрия), но този път опитах с парче месо по съвет на един приятел на мъжа ми. Не знам как се казва точно - гръб или врат - свинско месо без кост и и без мазнина. Заравя се в морска сол и се пече час и малко на 180 градуса - критерия е да се "счупи" обвивката от солта. Става много сочно, после се реже на филета които могат да се сервират с гъбен сос, сметанов сос, салата и пр.
Много лесно и много вкусно.
Някой да има идея какво още може да се пече в сол?
| |
|
Никога не съм правила подобно нещо.
А как точно се прави тази обвивка от сол? Просто посипваш месото или мокриш и лепиш?
Не става ли мръвката много солена?
Не дразнете клетката лъвът е паянтов
| |
|
Аз съм чувала за " Пиле на сол". След като се почисти и подготви за печене се поставя в малка тавичка на дъното на която е посипана морска сол. Пече се първо на температура около 250 градуса, а после се допича на 150. Пилето поемало толкова сол , колкото му е небходимо, не зная дали му се слагат други подправки. Аз не съм пробвала , а и не ям месо, но съм чувала,че приготвено по този начин било много вкусно.
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
| |
|
И аз съм чувала за пиле на сол. Ставало било много вкусно. Само един пръст сол и нищо друго, само пилето отгоре. Като се опече от едната страна се обръща. Обаче като пробвахме стана направо отровно солено. :)))))))
Чакам да кажат как става тоя номер със солта и аз.
| |
|
Да, пропуснах да отбележа че солта трябва да е мокра или поне влажна. А не става солено защото поне когато аз го правя тя буквално се счупва и се отделя, ако нещо е останало полепнало с ножа го остъргвам. Когато се прави риба в сол е важно да не се чисти предварително рибата че иначе влиза сол вътре, но аз си я чистя (заради горчивата ципа на скумрията) и пак става ОК - с малко усилие се отделя солта.
Месото трябва да е обвито отвсякъде в сол, някъде към 1-2 см слой.
| |
Тема
|
Re: в сол
[re: MiriamOO7]
|
|
Автор | Jhonson (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.04 02:20 |
|
Solta trqbva da e edra morska sol, i nai huba vo e pileto da se postavi v dalbok sad isa6to da se pokrie sas sol.Pravil sam pisiq i malak kalkan i stava 4udno, no sam vizdal i italianski retzepti za pe4ene ne riba po tozi na4in.
| |
|
Pravila sam pile na sol i stava strahotno!!!
Pokrivam danoto na tava s morska sol i otgore slagam pileto bez nichto - samo namazano s maslo i tcherven piper. Po vreme na petcheneto na niakolko pati izvajdam i maja s maslo!
Prodaljitelnostta na petcheneto...ne znam, na oko, na nos...
Edno e sigurno- LESNO I IZKLUTCHTELNO VKUSNO! Za tova i chte opitam retzeptata za meso pokrito sas sol!
| |
|
|
|
|