|
Тема
|
КАЖЕТЕ!
|
|
Автор | lea (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.02.04 14:15 |
|
...към хубаво френско шампанско какво да добавя?
1ствените неща,за които веднага се сещам са- ягоди със сметана,чер.хайвер и може би хапки със сьомга...
РАЗЧИТАМ НА ВАШИЯ БЪРЗ ОТГОВОР и благодаря предварит.!!!
| |
Тема
|
Re: КАЖЕТЕ!
[re: lea]
|
|
Автор |
Cпacka (добра ламя) |
Публикувано | 12.02.04 17:04 |
|
Ето ти малко история за забавление:
Името на това вино произлиза от френската провинция Шампан, на 150 км от Париж, където отглеждането на грозде започва още в ІІІ век.
Преди около хиляда години там започва да се развива и културата на винопроизводството. Произвежданите първоначално само червени вина се получавали леко газирани, с плодов вкус и много пивки, но имали една доста неприятна особеност - тенденция към вторично ферментиране в бъчвите, които понякога се "взривявали". Затова и виното от Шампан се наричало "дяволско". Това неконтролируемо ферментиране било предизвикано то най-различни причини, между които и внезапните студове, характерни за този район. Те прекъсвали процеса на първично ферментиране, като при това във виното остава неусвоена захар.
Смята се, че първият човек, укротил "дяволското вино" бил монахът Дом Периньон, живял през XVII век в Бенедиктинското абатство О-Вил. Той започнал да съхранява виното в бутилки, което позволило да "удържат" въглеродния газ, който взривявал бъчвите.
На последователите му останало само да усъвършенстват формата на бутилката и да й сложат прословутия телен предпазител.
Формата на чашата влияе на освобождаването на мехурчетата в шампанското и неговата "игра". Пяната се образува по-добре в по-високи и тесни чаши със заострен край. Също така в абсолютно чисти и гладки като дизайн чаши, не се образува хубава пяна и затова много от чашите за шампанско са с изрязана звездичка на дъното или имат релеф. В по-широки чаши пянатасе разтича и букетът аромати бързо се губи.
По правило шампанското се сервира с температура +6 до +9 градуса.
В зависимост от съдържанието на захар в него се сервира със сирена, ястия от бярло месо, дивеч, сладолед, плодове и плодови десерти. Колкото е по-сладко, с толкова по-сладки "мезета" се поднася.
Смятат шам фъстъка за най-доброто мезе за шампанско и десертни вина. Ядките се пекат и се поднасят в лимонов сок. Което за мен е малко "екзотично", но ...
Надявам се, че съм ти била полезна! Успех!
Пътят към ада е постлан с добри намерения.
| |
Тема
|
Re: КАЖЕТЕ!
[re: Cпacka]
|
|
Автор |
lea (neovladjana) |
Публикувано | 12.02.04 21:45 |
|
НЕ ЗНАМ,ДАЛИ СИ ЛАМЯ,НО ОПРЕДЕЛЕНО СИ ДОБРА!!!
Благодаря за интересната инфо!
Желая ти Честит Св.Валентин и весело изкарване на празника!!!
П.П.Пожеланието е и за останалите от клуба,разбира се!
| |
Тема
|
Re: КАЖЕТЕ!
[re: lea]
|
|
Автор | бypkaнчe (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.02.04 11:01 |
|
първо, зависи какво е виното - брют, сухо, полусухо?
ако е брют или сухо, класиката казва черен хайвер, макар че наскоро четох една статия във френско списание за новия стил на консумация на шампанско, който се налага - шампанско се пие от предястието до десерта, с всичко. и цитираха един производител на шампанско, който казва така - "аз правя вино, а не мехурчета".
ако е полусухо - с нещо сладичко.
| |
|
|
|
|