Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:15 27.09.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема КАЖЕТЕ!нови  
Авторlea (Нерегистриран)
Публикувано12.02.04 14:15



...към хубаво френско шампанско какво да добавя?

1ствените неща,за които веднага се сещам са- ягоди със сметана,чер.хайвер и може би хапки със сьомга...

РАЗЧИТАМ НА ВАШИЯ БЪРЗ ОТГОВОР и благодаря предварит.!!!



Тема Re: КАЖЕТЕ!нови [re: lea]  
Автор Cпacka (добра ламя)
Публикувано12.02.04 17:04



Ето ти малко история за забавление:
Името на това вино произлиза от френската провинция Шампан, на 150 км от Париж, където отглеждането на грозде започва още в ІІІ век.
Преди около хиляда години там започва да се развива и културата на винопроизводството. Произвежданите първоначално само червени вина се получавали леко газирани, с плодов вкус и много пивки, но имали една доста неприятна особеност - тенденция към вторично ферментиране в бъчвите, които понякога се "взривявали". Затова и виното от Шампан се наричало "дяволско". Това неконтролируемо ферментиране било предизвикано то най-различни причини, между които и внезапните студове, характерни за този район. Те прекъсвали процеса на първично ферментиране, като при това във виното остава неусвоена захар.

Смята се, че първият човек, укротил "дяволското вино" бил монахът Дом Периньон, живял през XVII век в Бенедиктинското абатство О-Вил. Той започнал да съхранява виното в бутилки, което позволило да "удържат" въглеродния газ, който взривявал бъчвите.

На последователите му останало само да усъвършенстват формата на бутилката и да й сложат прословутия телен предпазител.

Формата на чашата влияе на освобождаването на мехурчетата в шампанското и неговата "игра". Пяната се образува по-добре в по-високи и тесни чаши със заострен край. Също така в абсолютно чисти и гладки като дизайн чаши, не се образува хубава пяна и затова много от чашите за шампанско са с изрязана звездичка на дъното или имат релеф. В по-широки чаши пянатасе разтича и букетът аромати бързо се губи.

По правило шампанското се сервира с температура +6 до +9 градуса.

В зависимост от съдържанието на захар в него се сервира със сирена, ястия от бярло месо, дивеч, сладолед, плодове и плодови десерти. Колкото е по-сладко, с толкова по-сладки "мезета" се поднася.

Смятат шам фъстъка за най-доброто мезе за шампанско и десертни вина. Ядките се пекат и се поднасят в лимонов сок. Което за мен е малко "екзотично", но ...

Надявам се, че съм ти била полезна! Успех!

Пътят към ада е постлан с добри намерения.


Тема Re: КАЖЕТЕ! [re: Cпacka]  
Автор lea (neovladjana)
Публикувано12.02.04 21:45




НЕ ЗНАМ,ДАЛИ СИ ЛАМЯ,НО ОПРЕДЕЛЕНО СИ ДОБРА!!!

Благодаря за интересната инфо!

Желая ти Честит Св.Валентин и весело изкарване на празника!!!


П.П.Пожеланието е и за останалите от клуба,разбира се!



Тема Re: КАЖЕТЕ!нови [re: lea]  
Авторбypkaнчe (Нерегистриран)
Публикувано13.02.04 11:01



първо, зависи какво е виното - брют, сухо, полусухо?
ако е брют или сухо, класиката казва черен хайвер, макар че наскоро четох една статия във френско списание за новия стил на консумация на шампанско, който се налага - шампанско се пие от предястието до десерта, с всичко. и цитираха един производител на шампанско, който казва така - "аз правя вино, а не мехурчета".
ако е полусухо - с нещо сладичко.




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.