|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Хайде на рецептите за постни ястия!!!
|
|
Автор |
фykличkaтa (известна) |
Публикувано | 01.12.03 14:43 |
|
Тъгъдък4е, мила, в момента ти си най-точния за мен човек в кулинарията!!!
Очаквам с нескрит интерес и възхищение твоите предложения за постни ястия!Може и млинове и всичко за каквото се сещаш!
Чудеса се случват не само по празниците!  
| |
|
Най-лесното - Надупени картофи - кикики
Значи, средно големи картофи се измиват добре и се подсушават. Срязват се на две, посоляват се и се нареждат в тавичка с отрязаното надолу. Слага се повечко олио и се пекат до зачервяване. На вкус са много подобни до печени на жар . Това е яденето, което става за най-малко врене и мммммнго вкусно.
Друго например - зеле с ориз.
Една зелка се задушава в мазнина, ималко зелев сок, малко преди да бъде готово зелето се прибавя ориза /около кафена чаша/ и подправките - червен пипер, малко чубрица и това е.
А моите рецепти са май повечето "на око" . Трудно ми е да слагам мярка, а и е по вкусно без мярка
Ще има и втора част, сега малко работа да свърша
| |
|
кикики Пиперки с доматен сос!
Това става както и за лятото така и за зимата,нужни са печени пиперки и доматен сос.
Пиперките се овалват в брашно и се изпържват. Доматения сос също започва да се запържва, когато намале може да сложиш една чаша вода, в която има размито брашно/на външен вид като айрян да изглежда/. Към доматения сос с прибавят подправките - сол/ на вкус/, захар /около кафена лъжичка/, чер пипер, босилек /много внимателно с него/. И когато свалиш пюрето от огъня слагаш 2-3 скилидки чесън- пресовани.
Пиперките се подреждат в тава и се поливат с пюрето. Сервират се и топли истудена, ухаят превъзходно и са мнооого вкусни/отново/ 
| |
Тема
|
Re: Хайде на рецептите за постни ястия!!!
[re: фykличkaтa]
|
|
Автор | tedka (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.03 18:57 |
|
Зелен боб с картофи: Задушават се в олио няколко скилидки чесън и нарязана главичка лук, после 1-2 лъжички червен пипер, една консерва зелен боб (или торбичка замразен), добавят се 1 кг картофи на кубчета, домати , чаена чаша вода (ако сложите сгъстено доматено пюре може и две чашки да е водата) сол и дафинов лист. След половин час е готово и хем постиш, хем ухае на гювеч с мръвка, пък и поемаш нужното количество белтъчини. Всичко това би могло да се хвърли наведнъж в тенджера под налягане преди новините и като дойде прогнозата за времето сервирате.
| |
|
Благодарско! Още снощи се възползвах от едната ти рецепта:-) - направо да си оближеш пръстите!
Ето и една моя рецепта /всъщност това е стара семейна рецепта от времето на баба ми и т.н./
Продукти: 3-4 дюли, 2 стръка праз-лук, 2 глави лук/стар/, 2 лъж. доматено пюре/италианското защото е истинско, а нашето е 80% нишесте с оцветители и аромати!/или 1 голяма чаена чаша настъргани домати, 1/2 връзка магданоз, олио и чер пипер на вкус.
Приготовление: Смесват се нарезаните праз и лук и се задушават в мазнината. Добавят се дюлите нарязани на кубчета, а след тях лъжичка червен пипер и доматите. Прибавяме 1 чаша вода и варим под похлупак. Дюлите се сваряват много бързо и затова трябва да се внимава да не се разкашкат. Накрая се прибавя магданоз.
Да ви е сладко!
Още веднъж благодаря за рецептите!!! 
Чудеса се случват не само по празниците! Редактирано от фykличkaтa на 02.12.03 13:31.
| |
|
но...може и да се получи
Така, става дума за сърми от лапад или спанак.
Листата се попарват във гореща вода, малко да омекнат, мхат им се твърдите жилки. Сместа е от ориз, праз, чер пипер и малко копър - всичко това се задушава. Свиват се сърмичките и се подреждат в тава, заливат се с малко вода, и се слагат въвфурната а се запекат.
За пости готвенето спира до тук
След коледа, това цялото произведение се злива със поливка от кисело мляко и яйце и се запича
Да ви е сладко
| |
|
Ле-леееееее, тъгъдъг4е, мила, какво направи с мене? Каквато съм си сладкокуса с тези твои рецепти в края на постите ще съм покачила пак някое и друго килце!!! Лошо няма де, ама все пак още съм младо момиче и ... трябва да се пазя . То това за майтап го написах / и не че не е така ,де! /, но наистина все бях очаквала, но толкова вкусно нещо... Евалла!!! Бъди здрава и ... обичана!
Чудеса се случват не само по празниците!  
| |
|
кикикики ше си разпечатам т'ва и ше го показвам на всеки, които не хареса кулинарните ми изобретения.
Многоооого благодаря! 
| |
Тема
|
Re: малиии как зех да се надувам:)
[re: тъrъдъk4e]
|
|
Автор | Charly (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.12.03 16:02 |
|
Verno tezi sarmitchki izglejdat strachni!!!!
No listata na spanaka ne sa li mnogo tesni, kak gui zavivach?
| |
|
... знаич подреждам листата, едно до друго, като ги застъпвам едно с друго. А като се полея стват много лесни за сервиране -т'ва си е малка хитрина , да не се вижда как са навити- дали са им правилни формите или не чак толкова 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|