Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:41 19.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема зелеви сърминови  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано01.12.03 09:42



Мисля да направя за празниците, кажете моля ви как! Колко минути са нужни
за сваряването им в тенджерата под налягане?

Благодаря!



Тема Re: зелеви сърминови [re: Eли]  
Авторmunti (Нерегистриран)
Публикувано01.12.03 11:34



Задушаваш лук и прибавяш червен пипер.Веднага слагаш каймата и дърпаш от котлона.Прибавяш ориз и няколко лъжици кисело мляко и разбъркваш.Слагаш сол или вегета и черен пипер.Внимавай със солта ,защото зелето е солено.Навиваш сърмите и ги редиш в тенджерата.Ако имаш място най- отгоре спагаш нарязано зеле или останали кочанчета.Слагаш червен и черен пипер и ако обичаш дафинов лист (аз не слагам,защото не ми харесва).Сипваш вода или зелев сок и вариш в тенджера под налягане около 40 -50 минути .



Тема зелеви сърми - II-ри начиннови [re: munti]  
Автор фykличkaтa (известна)
Публикувано01.12.03 13:11



Ели, сърмите /зелеви или с лозов лист/ могат да бъдат приготвени и по начина, по който ще опиша по-долу, но предварително ти казвам, че тази рецепта е много щадяща по отношение на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт и жлъчката
Към определеното количество сурова кайма прибавяш ориз /на 1/2 кг. кайма по 1 обикн. чаена чаша ориз, който се измива няколко води предварително!/, глава ситно нарязан кромид лук, бял/черен/ пипер, кимион в съотношение с белия пипер 1:2, лъжица червен пипер /унгарският е най-хубав!/, 2-3 лъщици кисело мляко и толкова олио. Размесваш каймата с посочените продукти, така че получената маса да е много рехава. Ако е по-гъста сърмите ще станат твърди, затова по преценка можеш допълнително да добавиш малко зелев сок. След това започваш да свиваш сърмичките. Колкото са по-малки, толкова са по-удобни за ядене. Забравих да ти кажа, че сърмичките се свиват под формата на плик. След като ги наредиш плътно в тенджерата, похлупваш ги с порцеланова или йенска чиния и добавяш необходимото количество 1:1 зелев сок и вода. Ако сърмите се варят в тенджера под налягане - времето необходимо за това е не повече от 10 мин. след завирането. Има и нещо друго много важно - сърмите се варят на не повече от два реда, най-добре в широка тенджера. От личен опит мога да те уверя, че най-вкусни стават, ако се приготвят в обикновена тенджера, на тих огън.
Да ти е сладко! И... успех в начинанието!

Чудеса се случват не само по празниците...
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от фykличkaтa на 01.12.03 13:21.</EM></FONT></P>

Редактирано от фykличkaтa на 01.12.03 13:24.



Тема Re: зелеви сърминови [re: munti]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано01.12.03 13:22



Много благодаря!
40-50 минути не е ли много?



Тема Re: зелеви сърми - II-ри начиннови [re: фykличkaтa]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано01.12.03 13:25



Благодаря и на теб!
Само дани нямам проблем с навиването



Тема Re: зелеви сърми - Без месо!нови [re: фykличkaтa]  
Автор тъrъдъk4e (плюшено)
Публикувано01.12.03 13:31



Дори и да звучи еретично за някои е възможно и много вкусно .
Така-а-а, процедурата по приготвянето е подобна на на всички останали видове сърми.
Задушава се праз/повечеко, за да се по-вкусно/ към него се прибавят гъби, чуканчетата от листата за завиване, накълцани на ситно и ориза. Подправките са: малко сол, чер пипер и босилек /една щипка натрошен/ . С босилека внимателно,че е силна подправка.
Завиват се сърмите и се нареждатв гювеч /най- доброто място за варене на зелеви сърми/. Може да се сложи зелев сок, а може и вода. Варят се на слаб огън къмто час /най-сигурния начин за проверка е като се бучнат сърмите да има усещането, че се бучва масло/.
Да ви е сладко!



Тема Re: зелеви сърми - Без месо!нови [re: тъrъдъk4e]  
Автор фykличkaтa (известна)
Публикувано01.12.03 13:50



Много, много благодаря за тази вегетарианска рецепта! Тъкмо си мислех да пусна една нова тема за постни ястия с преобладаващ продукт - ПРАЗ-лук!!!
Пак мога да го направя, но ако ти е възможно да ми дадеш нещо твое - бих се радвала много. Толкова са малко изпитаните рецепти, а това е особено важно за мен.
Проявявам такъв интерес към безмесните ястия ... и не само, защото сега точно спазвам Коледните пости.
Още веднъж много благодарности!


Чудеса се случват не само попразниците.



Тема 100% изпитано [re: фykличkaтa]  
Автор тъrъдъk4e (плюшено)
Публикувано01.12.03 14:14



Рецептата за тези сърми е 100% изпитана и ми е 300% любима .
А иначе за постите има много неща, които мога да предложа и все да са вкусни, от най-елементарните до малко по пипнивите за приготвяне




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.