|
Тема
|
зелеви сърми
|
|
Автор | Eли (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.03 09:42 |
|
Мисля да направя за празниците, кажете моля ви как! Колко минути са нужни
за сваряването им в тенджерата под налягане?
Благодаря!
| |
Тема
|
Re: зелеви сърми
[re: Eли]
|
|
Автор | munti (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.03 11:34 |
|
Задушаваш лук и прибавяш червен пипер.Веднага слагаш каймата и дърпаш от котлона.Прибавяш ориз и няколко лъжици кисело мляко и разбъркваш.Слагаш сол или вегета и черен пипер.Внимавай със солта ,защото зелето е солено.Навиваш сърмите и ги редиш в тенджерата.Ако имаш място най- отгоре спагаш нарязано зеле или останали кочанчета.Слагаш червен и черен пипер и ако обичаш дафинов лист (аз не слагам,защото не ми харесва).Сипваш вода или зелев сок и вариш в тенджера под налягане около 40 -50 минути .
| |
Тема
|
зелеви сърми - II-ри начин
[re: munti]
|
|
Автор |
фykличkaтa (известна) |
Публикувано | 01.12.03 13:11 |
|
Ели, сърмите /зелеви или с лозов лист/ могат да бъдат приготвени и по начина, по който ще опиша по-долу, но предварително ти казвам, че тази рецепта е много щадяща по отношение на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт и жлъчката
Към определеното количество сурова кайма прибавяш ориз /на 1/2 кг. кайма по 1 обикн. чаена чаша ориз, който се измива няколко води предварително!/, глава ситно нарязан кромид лук, бял/черен/ пипер, кимион в съотношение с белия пипер 1:2, лъжица червен пипер /унгарският е най-хубав!/, 2-3 лъщици кисело мляко и толкова олио. Размесваш каймата с посочените продукти, така че получената маса да е много рехава. Ако е по-гъста сърмите ще станат твърди, затова по преценка можеш допълнително да добавиш малко зелев сок. След това започваш да свиваш сърмичките. Колкото са по-малки, толкова са по-удобни за ядене. Забравих да ти кажа, че сърмичките се свиват под формата на плик. След като ги наредиш плътно в тенджерата, похлупваш ги с порцеланова или йенска чиния и добавяш необходимото количество 1:1 зелев сок и вода. Ако сърмите се варят в тенджера под налягане - времето необходимо за това е не повече от 10 мин. след завирането. Има и нещо друго много важно - сърмите се варят на не повече от два реда, най-добре в широка тенджера. От личен опит мога да те уверя, че най-вкусни стават, ако се приготвят в обикновена тенджера, на тих огън.
Да ти е сладко! И... успех в начинанието!
Чудеса се случват не само по празниците...
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от фykличkaтa на 01.12.03 13:21.</EM></FONT></P>Редактирано от фykличkaтa на 01.12.03 13:24.
| |
Тема
|
Re: зелеви сърми
[re: munti]
|
|
Автор | Eли (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.03 13:22 |
|
Много благодаря!
40-50 минути не е ли много?
| |
Тема
|
Re: зелеви сърми - II-ри начин
[re: фykличkaтa]
|
|
Автор | Eли (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.03 13:25 |
|
Благодаря и на теб!
Само дани нямам проблем с навиването
| |
|
Дори и да звучи еретично за някои е възможно и много вкусно .
Така-а-а, процедурата по приготвянето е подобна на на всички останали видове сърми.
Задушава се праз/повечеко, за да се по-вкусно/ към него се прибавят гъби, чуканчетата от листата за завиване, накълцани на ситно и ориза. Подправките са: малко сол, чер пипер и босилек /една щипка натрошен/ . С босилека внимателно,че е силна подправка.
Завиват се сърмите и се нареждатв гювеч /най- доброто място за варене на зелеви сърми/. Може да се сложи зелев сок, а може и вода. Варят се на слаб огън къмто час /най-сигурния начин за проверка е като се бучнат сърмите да има усещането, че се бучва масло/.
Да ви е сладко!
| |
|
Много, много благодаря за тази вегетарианска рецепта! Тъкмо си мислех да пусна една нова тема за постни ястия с преобладаващ продукт - ПРАЗ-лук!!!
Пак мога да го направя, но ако ти е възможно да ми дадеш нещо твое - бих се радвала много. Толкова са малко изпитаните рецепти, а това е особено важно за мен.
Проявявам такъв интерес към безмесните ястия ... и не само, защото сега точно спазвам Коледните пости.
Още веднъж много благодарности!
Чудеса се случват не само попразниците.
| |
|
Рецептата за тези сърми е 100% изпитана и ми е 300% любима .
А иначе за постите има много неща, които мога да предложа и все да са вкусни, от най-елементарните до малко по пипнивите за приготвяне
| |
|
|
|
|