|
Тема
|
Сезонът на ябълките...
|
|
Автор |
lelq (новак) |
Публикувано | 10.10.03 10:33 |
|
е,поне в BG!Знае ли някой рецепти за сладкиши с ябълки?Аз имам едно предложение,става много вкусно:ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ 1 ч.ч.олио,1ч.ч. вода,4ч.ч.брашно,1кг.ябълки,1ч.ч.захар,1бакпулвер,1ч.л.канела,1ванилия,1каф.ч.галета,1ч.л.пудра захар за поръсване.Замесва се тесто от олиото,водата и брашното(с бакпулвера).Отделя се 1/4 от него,което се меси още,за да стане твърдо.Останалата 3/4 част от тестото се разточва на дебела кора така,че да покрие намазана с масло тава.Върху него се разстилат настърганите ябълки,омесени със захарта,галетата и канелата.Върху ябълките се настъргва на едро ренде останалата1/4 от тестото.Пече се на умерена фурна до розово,като изстине се реже на ромбчета и се поръсва с пудра захар,в която има ванилия.P.S.Става по-вкусно,ако се сложи 1/2олио и 1/2 краве масло
| |
Тема
|
Като каза, та и аз да питам
[re: lelq]
|
|
Автор |
Цвeти (глезанка) |
Публикувано | 10.10.03 12:29 |
|
Как се правят печени ябълки? Ми не знам!
А също и ако някой има идея за сладко-солена салата с ябълки, че съм се заринала у дома с този плод и само аз си ги ям!
Какво му трябва на човек - коричка хляб и една яхта!
| |
Тема
|
Re: Като каза, та и аз да питам
[re: Цвeти]
|
|
Автор | Sonia (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.10.03 13:08 |
|
Neshto elementarno:
pravish kvardtati sas strana okolo 10 sm ot mnogolistno testo, posipvash s malko sahar, slagash parche iabalka po sredata i gi sagavash (moje da isposlvash mako beltak kato lepilo). Pechesh gi na 180 gradusa okolo 20 min. Nakraia gi posipvash s pudra sahar. Po jelanie mojesh da dobavish stafidi i kanela ako ti haresvat.
| |
Тема
|
Re: Като каза, та и аз да питам
[re: Sonia]
|
|
Автор | eлekтpoнчe (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.10.03 14:44 |
|
БЪРЗ ЩРУДЕЛ
1 пакет многолистно тесто - едната половинка се разстила в намазана с много малко мазнина тавичка. Отгоре се изсипват настъргани ябълки, начукани орехчета, захар, канела/количествата са по желание/. Покрива се с другата кора и се пече. Става много бързо, но не съм засичала за колко време. Поръсва се с пудра захар. Реже се на парчета по желание.
Аз веднага си сервирам едно, защото докато измия тавата и чинията в която съм ги подредила ми я подават за миене.
| |
Тема
|
Re: Печени ябълки
[re: Цвeти]
|
|
Автор |
lelq (новак) |
Публикувано | 10.10.03 21:03 |
|
Много е лесно:ябълките(да не са много големи),се издълбават по средата като се изчистват от семките,слагат се в тавичка,напълват се със захар,налива се малко вода и се пекат във фурнатаИма обаче още един вариант:в издълбаното се слага по една сушена слива(накисната предварително),а може и прясна,парченце от лист на ендрише,малко захар,и се пече по същия начин.Успех
| |
Тема
|
Re: Печени ябълки
[re: lelq]
|
|
Автор | нинe (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.10.03 21:23 |
|
Може ли в микровълновата фурна да се приготвят печени ябълки и колко трябва да се пекат?
| |
|
Нещо интересно: Крем супа от ябълки с къри
500 г ябълки,25 г масло,1 глава кромид лук,2 кубчета пилешки бульон,200 мл прясно мляко,1 ч.ч. сметана,1 ч.л. къри на прах.
Бульонът се разтваря в 1 литър гореща вода.Ябълките се обелват,нарязват се надребно и се поръсват с лимонов сок.Задушават се в маслото,заедно с лука,нарязан на ивички.Преди да променят цвета си,към тях се добавя кърито и бульонът.Оставят се да се варят 10 минути. Супата се пасира заедно с прясното мляко и сметаната,до получаването на кремообразна смес.Сервира се студена,поръсена с малко къри.
| |
Тема
|
салата с ябьлки
[re: lelq]
|
|
Автор | kecтeн4e (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.10.03 05:29 |
|
1 глава целина, настаьргана на едрото ренде и 3 или 4 ябьлки сь6то настьргани на едрото ренде се смесват с кисела сметана 1 кофи4ка от 200гр. и 6епа едро наряzани орехи. В салатата не се слага сол. Ябьлките се стьржат с корите. Много е вкусна. Лиубима ми е. Вариант с 3или 4 льжиzи маионеzа и малко сметана,пак беz сол.
| |
|
|
|
|