|
Тема
|
Дренки
|
|
Автор |
farmer (същия:)) |
Публикувано | 31.08.03 14:08 |
|
донесоха ми ги,какво мога да ги направя /коли4еството е 2-3 кг, не ям компоти/
Доматите не се ядат с коловете,на тиквите не се ядат листата-личен опит
| |
Тема
|
Re: Дренки
[re: farmer]
|
|
Автор |
Elsa (usmivka) |
Публикувано | 31.08.03 14:30 |
|
Vino, Konfitior, Sok
Kompot ne konsumirash, obace e mnogo polezen pri razhlaben stomah(pazstrojstvo, diaria), ta si pomisli dali vse pak niama da ti e ot polza da imash pod ryka niakoj i drug kompot za lek.
| |
Тема
|
Re: Дренки
[re: Elsa]
|
|
Автор |
farmer (същия:)) |
Публикувано | 31.08.03 15:59 |
|
И как да го спретна тва сладко
Доматите не се ядат с коловете,на тиквите не се ядат листата-личен опит
| |
|
Сироп от дренки(личен опит):дренките се заливат с вода-да се покрият,и се варят на тих огън докато се напукат.След това сокът се прецежда,и на 1 л.от този сок се слага 1 кг.захар.Вари се до стопяването на захарта,като няколко минути преди да се свали,се прибавя 1 ч.л. лимонена к-на.Налива се още горещ в сухи шишета,които се затварят добре.Е,след това варене не остава нищо от витамин "с",но сиропът е много ароматен и траен.При консумация се разрежда с вода на вкус.
| |
|
питам за сладкооо
Доматите не се ядат с коловете,на тиквите не се ядат листата-личен опит
| |
|
Здрасти !
Ето рецепта за сладко от дренки.
Подбират се 700 г едри, непрезрели дренки с лесно отделяща се костилка, почистват се, измиват се със студена вода и се изваждат костилките им. (Има едни такива специални уредчета, с тях е лесно). Почистените дренки се поставят в тензухена кърпа и се попарват 2-3 минути във вряща вода за отстраняване на част от пектина и за изчезване на тръпчивия им вкус. Процедурата се повтаря 2-3 пъти, като след всяко попарване се охлаждат със студена вода.
Охладените дренки се варят по два начина: в захарен сироп или чрез засипване със ситна захар.
Когато се варят в сироп, 1,5 кг захар се разтваря в 400 г вода. След завирането на сиропа в него се поставят дренките и сладкото се вари до необходимата гъстота. Няколко минути преди сладкото да се свали от огъня, към него се прибавя 1 ч.л. винена киселина. (книгата ми е доста стара, аз използвам лимонтузу)
Другият начин е да засипеш дренките със захар - 1,5 кг и след като добавиш 1 ч.ч. вода да ги вариш отначало на слаб, а след това на силен огън. От време на време го разбъркваш, за да не загори и карамелизира захарта на дъното на съда. В края на варенето се добавя лимонтузу или винена киселина.
Оставя се да престои 4-5 часа, след което се насипва в буркани.
Е ми наздраве!
| |
|
Утре 6те се пробвам.. малее докъде я докарах, като не мога да изхвърлям
Доматите не се ядат с коловете,на тиквите не се ядат листата-личен опит
| |
|
|
|
|