|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Телешко варено....
|
|
Автор |
abettor (миуо мишуенце) |
Публикувано | 02.08.03 13:48 |
|
...как се прави?
Преди време имах рецептата, но много време мина и я изгубих.
Помагайте.
(сам ще си го готвя, така че, моля, да не е много сложно)
Ех как искам да съм Галус Галус Доместикус!
| |
|
ЛЕСНО Е!
взимаш отбора не левски докарваш го на стадион НАРОДНА АРМИЯ, след което ги биеш с 5:0 - 4 гола на Стоичков и ги изяждаш. и говедата са умрели.
Като не ти се играе, да не беше идвал!
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: Peвлиньo]
|
|
Автор | gotva4ka (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.08.03 15:09 |
|
Ami , ako ima6 tendjera pod nalqgane stava barzo lesno i vkysno. Izmiva6 mesoto slaga6 go v tendjerata pod nalqgane . Palni6 q do polovinata s voda , narqzva6 morkov4e na kyb4eta ili na krag4eta, edna glava kromid lyk po na edro ,edna zelena 4y6ka sa6to po edro narqzana,edno 4erveno domat4e sa6to go nakalcva6 i obezatelno se slaga c e l i n a i sol na vkys . Moje da sloji6 i lytivo 4y6lence.Ako nqma6 takava tendjera ,trqbva da svari6 mesoto predvaritelno. Da ti e sladko! Yspeh! I az mnogo go obi4ammmm tova vareno........
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: gotva4ka]
|
|
Автор |
famulus (православен) |
Публикувано | 02.08.03 23:39 |
|
По моите спомени, първо овързваш месото, за да се свари във форма добра за рязане и порциониране. после - вариш с ЦЕЛИ моркови, целина - глава, лук главичка /малка!/, няколко картофа /това се слага по разбираем ред, не всимкото наведнъж, по реда на увирането. Подправка освен целината, само черен пипер на зърна. Бульонът да е бистър, да мирише основно на месо, екстрактния му аромат,подсилен леко от малко лук и целинка. Какви чушки и домати в класическото телешко варено, това да не е орман-кебап. Хеле и лютивата чушка.Редактирано от famulus на 02.08.03 23:42.
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: abettor]
|
|
Автор | toro (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.03 10:14 |
|
Рецептата е на fomulus, само че:
1.Първо се сварява месото, като се опенва много често.
2.Булюона се избистря , като е врял, и се изсипва един разбит белтък, с много бъркане. Оставя се да се утаи, и е перфектно бистър.
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: abettor]
|
|
Автор | Toro (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.03 10:15 |
|
Настъргва се хрян, с лимонов сок за подправяне на вареното.
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: toro]
|
|
Автор | Simba (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.03 12:33 |
|
Една добавка- лука се изпича на котлона, както е с люспите, след което се обелва и се слага в бульона.
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: abettor]
|
|
Автор | Simba (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.03 12:49 |
|
Ето рецептата от Веселия готвач:
Продукти:
700 г телешки джолан или гърди
1 глава (50 г) кромид лук
2 бр. (100 г) моркови
1/2 глава (50 г) целина
1-2 бр. магданозови корени
2 бр. (100 г) картофи
2-3 бр. (150 г) домати
60 г масло
хрян
оцет
магданоз
черен пипер
сол
Джоланът се начуква, залива се със студена вода и се слага на силен огън, докато кипне. Обира се пяната и се прибавя малко сол. След това варенето продължава на тих огън, като в бульона се прибавят морковите, целината и магданозовите корени, нарязани на кубчета, и лукът, нарязан на ситно. Когато поомекне месото, се слагат картофите, нарязани на едри парчета, а след 15-20 минути се прибавят доматите, нарязани на едро. След отстраняването на съда от огъня се прибавя маслото. При поднасянето във всяка чиния се слага от месото и се залива с бульона, а отгоре се поръсва ситно нарязан магданоз. В отделна чиния се слага настърган хрян, подправен с оцет и сол на вкус.
| |
Тема
|
Много по-лесно и неочаквано вкусно
[re: abettor]
|
|
Автор |
yф () |
Публикувано | 06.08.03 14:05 |
|
Вместо да варите сто часа месото, просто го минете през огън, в тиган, докато побелее. Докато го пържите, ама леко, го поръсвате с чер пипер. После в тенджерата с нарязани морков, домат, чушка, картоф. Става за 20 минути. И е фантастично.
Acropolis adieu
| |
Тема
|
Re: Телешко варено....
[re: famulus]
|
|
Автор |
Чepпak (познат) |
Публикувано | 06.08.03 16:25 |
|
Напълно вярно за доматите и чушките! Както и за подправките! Изцяло съм съгласен с теб!
Имам само една забележка! Аз винаги го правя в тенджера под налягане и преди да сложа лука и морковите ги запичам на плочата, както са нарязани на филийки, от двете страни. Придава аромат!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|