|
Тема
|
Татарско кюфте
|
|
Автор | eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.06.03 09:40 |
|
Доста се рових в моите готварски книги и в сайтове за готварски рецепти,но никаде не открих рецепта за татарски кюфтета.Ако някой знае нещо,моля да сподели !Благодаря !
| |
Тема
|
Re: Татарско кюфте
[re: eli]
|
|
Автор |
Teя (въздушна) |
Публикувано | 26.06.03 10:07 |
|
Това, което знам е, че в каймата за татарските кюфтета задължително се слагат парчета кашкавал.
| |
Тема
|
Re: Татарско кюфте
[re: Teя]
|
|
Автор |
Цвeти (глезанка) |
Публикувано | 26.06.03 10:14 |
|
Аз пък имам наблюдения, че това е кюфте с плънка - в нея задължително има парченца кашкавал (на кубчета) и кисела краставичка, а другото е по избор - например гъбки, морковче... иначе се прави като обикновено кюфте.
Всяка прилика с реални лица и събития е абсолютно възможна!
| |
Тема
|
Re: Татарско кюфте
[re: eli]
|
|
Автор |
veni_ev (непознат
) |
Публикувано | 26.06.03 10:26 |
|
Аз приготвям татарските кюфтета по следния начин: Към половин или 1 кг кайма/зависи колкоко човечета ще хапват, прибавям ситно нарязян лук, черен пипер, кимион, 1 тънка филийка предварително накиснат хляб/хляба трябва да е малко, защото се пекат на скара/,ако обичате люто може да сложите и ситно нарязяна люта чушка, ситно нарязан магданоз. Омесва се добре сместа, може да се сложи малко водичка , за да станат по-сочни. Нарязва се кашкавал на кубчета и се оформят кюфтетата, като във всяко се слагат по няколко кубчета кашкавал.Може да си прибави и парченца шунка или бекон и подправки и ще се получи нещо като сръбските плескавици. След това се пекат на скара. Когато не ми се занимава със скари ги пека в тефлонов тиган и също стават мнного вкусни. Сервирам ги с гарнитура от пържени картофки и задължително студена бира. Ами това е. Да ви е сладко
| |
Тема
|
Re: Татарско кюфте
[re: eli]
|
|
Автор |
Чepпak (познат) |
Публикувано | 26.06.03 11:31 |
|
Ето и моята рецепта:
Свинска кайма омесена със сол, кимион, черен пипер, ситно нарязян лук, ако обичаш люто, ситно нарязана червена люта чушка, суха. Меси се докато стане пухкава (за да са сочни кюфтетата). Разделям я на четен брой топки и от тях правя нещо като малки шницели. Слепям ги 2 по 2, като помежду им слагам плънка от кашкавал на кубченца. По желание можеш да сложиш и наситнета кисела краставичка и наситнени мариновани гъби. Пекат се на барбекю или на открита контактна скара. На тиган не съм пробвал, но ме съмнява, че като си пуснат мазнината ще станат като пържени. Не, че няма да станат, но е друг вкуса!
| |
Тема
|
Eто
[re: eli]
|
|
Автор |
eливko (бившата Силва) |
Публикувано | 26.06.03 11:33 |
|
как ги прави свекърва ми:
каймата - като за обикновени кюфтета: на половин кило кайма - една тънка филийка хляб, 1 яйце, 1 главичка лук, нарязан на много ситно, сол, черен пипер, чубрица, кимион, магданоз... (подправките са по желание - слагате каквото обичате/, лют червен пипер...
оформят се по-големи от обикновените кюфтета, в средата се слагат кубчета кашкавал. Пържат се леко от двете страни /но не наполно изпържени/.
После се прави сос - изсипва се част от мазнината, в която са се пържили кюфтета, в остатъка се сипват 1-2 лъжици брашно, за да се препържи, после - една консерва домати /около 400 гр./, нарязани на дребно, добавя се малко водичка и се оставя да поврат.
В тавичка се нареждат изпържените кюфтета, соса се изсипва около тях, върху всяко кюфте се слага парче пушено или топено сирене /с пушено става по-вкусно/ и се запичат леко на фурна, докато сиренето се разтопи и се смеси леко със соса...
Много са вкусни /ако разбира се, обичате кюфтета със сос/. Предимството е, че могат да се приготвят предварително и преди поднасяне само да се запекат със сиренето отгоре, аз доста често ги приготвям когато имам гости, но - предимно през зимата...
| |
Тема
|
Re: Eто
[re: eливko]
|
|
Автор | Eли (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.06.03 12:32 |
|
Виждам, че в клуба се е появила още една Ели, но от много глава не боли.
Знам какво е татарски бифтек, а за татарските кюфтета предполагам, че става дума за голямо кюфте. Аз правя кайма за пържени кюфтета. Правя няколко големи кюфтета. В средата с чашка за кафе правя вдлъбнатина, намазвам отгоре кюфтето с разбито яйце и пека в омазнена тава. Като се опекат кюфтетата, чуквам отгоре по 1 яйце, посолявам и запичам. Правя и разни вариации, напр. поръсвам накрая с кашкавал, или вместо цяло яйце правя смес от яйце и кашкавалени кубчета. Вместо от кайма правя кюфтетата от картофи. Изобщо това е начин за по-лесно приготвяне на храната, защото само си се пече и не иска особено внимание.
| |
Тема
|
Re: Татарско кюфте
[re: eli]
|
|
Автор | Luk4o (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.06.03 22:30 |
|
Моята рецепта:
Каймата се омесва с традиционните подправки, но без хляб и се добавят късчета бекон, нарязан на кубчета, колкото царевични зърна и чесън на прах или счукан пресен чесън. Оформя се питка, която се поставя парче кашкавал и няколко ивички чушка - за предпочитане чорбаджийска. Загъва се и се замазва добре. Номерът е в печенето на скарата/грила - пече се първо от загънатата страна. така не се разпуква и не изтича кашкавала
| |
|
|
|
|