|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Паеля/паея
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 21.04.03 16:10 |
|
Здравейте,имате ли рецепта за този испански специалитет?
А дали можете да ми кажете и как точно се готви ориза че да стои отделно всяко зрънце?Все не се получава при мен
Благодаря ви
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: sylvi]
|
|
Автор | Жeни (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.04.03 19:05 |
|
Оризът трябва предварително да се измие със студена вода, докато стане прозрачна и няма да залепва при готвене...
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: Жeни]
|
|
Автор |
_Buba_ (ентусиаст) |
Публикувано | 21.04.03 23:02 |
|
Nai-dobre e da ne e bjal oriz, ima edin po-tumen, koito se e utrepal za tova:))
I da ne zabravish da slogish shafran, che tazi podpravka e mnogo vagna.
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: _Buba_]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 21.04.03 23:23 |
|
И все пак някой знае ли рецептата?
А и как е шафран на англииски,не можах да обясня на колежките като какво е това...
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: sylvi]
|
|
Автор |
_Buba_ (ентусиаст) |
Публикувано | 22.04.03 00:25 |
|
Ne znam da ima prevod na "shafran", prilicha mnogo na kuri, no e malko po-osoben vkus. Ne moga da ti dam moja recepta zashtoto nikoga ne pravja paelja po edin i sushti nachin, vseki put slagam nai-razlichni produkti. Nameri recepta v neta i ti ja kopiram, dano da ti svarshi rabota.
Испания - Паеля
Най-прочутата испанска рецепта.
Името произхожда от плоския кръгъл съд, в който се приготвя, но спокойно може да използвате и обикновена тенджера.
5 порции
Продукти:
1 пиле (около 1 кг)
1 голяма червена чушка
400г различни морски дарове – скариди, миди, раци, калмари (може и замразени или консервирани)
1 глава лук
4 скилидки чесън
200г ориз
100г грах (замразен)
400мл пилешки бульон
150г сух салам с червен пипер
1/4 чаена лъжичка шафран
1 супена лъжица дребно нарязан магданоз
1/2 чаена лъжичка сол
черен пипер – смлян
40мл растително масло
1 лимон
Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка:
Пилето го нарязвате на дребни парчета.
Лукът нарязвате на дребно, чушката на малки квадратчета.
Накълцвате чесъна.
Измивате ориза добре.
Нарязвате салама на кръгчета.
Готвене:
Загрявате 20мл растително масло в тиган с дебело дъно и пържите пилето на средно силен огън 3 минути, докато се позачерви.
Изваждате парченцата пиле и оставяте да се изцедят.
В същата мазнина запържвате чушката и магданоза за 1 минута.
В друг съд загрявате 20мл растително олио и запържвате лука и чесъна на средно силен огън за 2 минути, като бъркате с дървена лопатка.
Добавяте ориза, шафрана и пилешкия бульон.
След като кипне, добавяте парченцата пиле, намалявате силата на огъня, покривате тенджерата с капак и оставате да къкри около 10 минути.
След това добавяте граха, морските дарове, салама, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърквате и оставяте ястието да къкри 10 минути.
Преди да сервирате гарнирате с лимонови резенчета.
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: _Buba_]
|
|
Автор |
_Buba_ (ентусиаст) |
Публикувано | 22.04.03 00:44 |
|
Tova namerih za shafrana, dano ti pomogne.
Шафран
Слага се в малки количества. Предпочитайте го на нишки, а не на прах (може да се замени с куркума).
• Ароматизирайте с него миди, риба, паеля.
• Прибавяйте го в края на готвенето и не го оставяйте в ястието, иначе ще пусне горчива нишка.
Naricha se oste Crocus sativus.
Ako ti se chete, eto ti oshte info:)))
http://totalbg.com/cook/dido0803.htm
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: sylvi]
|
|
Автор |
me (Paзличнa) |
Публикувано | 22.04.03 01:00 |
|
Saffron с ударение на А-то. Редактирано от me на 22.04.03 01:04.
| |
Тема
|
Тва е някакъв
[re: _Buba_]
|
|
Автор |
me (Paзличнa) |
Публикувано | 22.04.03 01:04 |
|
побългарен вид май, имам предвид салама. По принцип се прави със chorizo, тва е наденичка, малко люта но много ароматна.
"Не съм сдухала, а духала. И не напоследък, а на рейнджъри"
Frida
| |
Тема
|
Re: Тва е някакъв
[re: me]
|
|
Автор | dora (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.04.03 13:47 |
|
V momenta jivea vav Valensia i ot lichen opit moga da kaja , che nai/xubavata paella e s pile i zaek. Samo , che tuk varyat predvaritelno mesoto i sled kato istine buliona se izpolzva vmesto boda v oriza. Mnogo vajen e shafranat i zeleniat fasul.
Inache tuk mojesh da opitash pone 10 razlichni vida paella. jelaa ti uspex v gotveneto.
| |
Тема
|
Re: Паеля/паея
[re: me]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 22.04.03 18:29 |
|
Благодаря ти.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|