Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:40 24.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Паеля/паеянови  
Автор sylvi (мълчалива)
Публикувано21.04.03 16:10



Здравейте,имате ли рецепта за този испански специалитет?
А дали можете да ми кажете и как точно се готви ориза че да стои отделно всяко зрънце?Все не се получава при мен

Благодаря ви



Тема Re: Паеля/паея [re: sylvi]  
АвторЖeни (Нерегистриран)
Публикувано21.04.03 19:05



Оризът трябва предварително да се измие със студена вода, докато стане прозрачна и няма да залепва при готвене...



Тема Re: Паеля/паеянови [re: Жeни]  
Автор _Buba_ (ентусиаст)
Публикувано21.04.03 23:02



Nai-dobre e da ne e bjal oriz, ima edin po-tumen, koito se e utrepal za tova:))
I da ne zabravish da slogish shafran, che tazi podpravka e mnogo vagna.



Тема Re: Паеля/паеянови [re: _Buba_]  
Автор sylvi (мълчалива)
Публикувано21.04.03 23:23



И все пак някой знае ли рецептата?

А и как е шафран на англииски,не можах да обясня на колежките като какво е това...



Тема Re: Паеля/паеянови [re: sylvi]  
Автор _Buba_ (ентусиаст)
Публикувано22.04.03 00:25



Ne znam da ima prevod na "shafran", prilicha mnogo na kuri, no e malko po-osoben vkus. Ne moga da ti dam moja recepta zashtoto nikoga ne pravja paelja po edin i sushti nachin, vseki put slagam nai-razlichni produkti. Nameri recepta v neta i ti ja kopiram, dano da ti svarshi rabota.

Испания - Паеля

Най-прочутата испанска рецепта.
Името произхожда от плоския кръгъл съд, в който се приготвя, но спокойно може да използвате и обикновена тенджера.

5 порции

Продукти:

1 пиле (около 1 кг)
1 голяма червена чушка
400г различни морски дарове – скариди, миди, раци, калмари (може и замразени или консервирани)
1 глава лук
4 скилидки чесън
200г ориз
100г грах (замразен)
400мл пилешки бульон
150г сух салам с червен пипер
1/4 чаена лъжичка шафран
1 супена лъжица дребно нарязан магданоз
1/2 чаена лъжичка сол
черен пипер – смлян
40мл растително масло
1 лимон

Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка:
Пилето го нарязвате на дребни парчета.
Лукът нарязвате на дребно, чушката на малки квадратчета.
Накълцвате чесъна.
Измивате ориза добре.
Нарязвате салама на кръгчета.
Готвене:
Загрявате 20мл растително масло в тиган с дебело дъно и пържите пилето на средно силен огън 3 минути, докато се позачерви.
Изваждате парченцата пиле и оставяте да се изцедят.
В същата мазнина запържвате чушката и магданоза за 1 минута.
В друг съд загрявате 20мл растително олио и запържвате лука и чесъна на средно силен огън за 2 минути, като бъркате с дървена лопатка.
Добавяте ориза, шафрана и пилешкия бульон.
След като кипне, добавяте парченцата пиле, намалявате силата на огъня, покривате тенджерата с капак и оставате да къкри около 10 минути.
След това добавяте граха, морските дарове, салама, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърквате и оставяте ястието да къкри 10 минути.
Преди да сервирате гарнирате с лимонови резенчета.



Тема Re: Паеля/паеянови [re: _Buba_]  
Автор _Buba_ (ентусиаст)
Публикувано22.04.03 00:44



Tova namerih za shafrana, dano ti pomogne.

Шафран

Слага се в малки количества. Предпочитайте го на нишки, а не на прах (може да се замени с куркума).
• Ароматизирайте с него миди, риба, паеля.
• Прибавяйте го в края на готвенето и не го оставяйте в ястието, иначе ще пусне горчива нишка.

Naricha se oste Crocus sativus.

Ako ti se chete, eto ti oshte info:)))

http://totalbg.com/cook/dido0803.htm



Тема Re: Паеля/паеянови [re: sylvi]  
Автор me (Paзличнa)
Публикувано22.04.03 01:00



Saffron с ударение на А-то.

Редактирано от me на 22.04.03 01:04.



Тема Тва е някакъвнови [re: _Buba_]  
Автор me (Paзличнa)
Публикувано22.04.03 01:04



побългарен вид май, имам предвид салама. По принцип се прави със chorizo, тва е наденичка, малко люта но много ароматна.

"Не съм сдухала, а духала. И не напоследък, а на рейнджъри"
Frida


Тема Re: Тва е някакъвнови [re: me]  
Авторdora (Нерегистриран)
Публикувано22.04.03 13:47



V momenta jivea vav Valensia i ot lichen opit moga da kaja , che nai/xubavata paella e s pile i zaek. Samo , che tuk varyat predvaritelno mesoto i sled kato istine buliona se izpolzva vmesto boda v oriza. Mnogo vajen e shafranat i zeleniat fasul.
Inache tuk mojesh da opitash pone 10 razlichni vida paella. jelaa ti uspex v gotveneto.



Тема Re: Паеля/паеянови [re: me]  
Автор sylvi (мълчалива)
Публикувано22.04.03 18:29



Благодаря ти.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.