|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Дайте лесни рецепти със спанак
|
|
Автор | LUSl (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.04.03 17:31 |
|
Никога не съм готвила спанак, а обичам лапад и предполагам че е нещо подобно. Напишете ми лесни и бързи рецепти с лапад, ще ви бъда благодарна
| |
Тема
|
Re: Дайте лесни рецепти със спанак
[re: LUSl]
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 08.04.03 22:40 |
|
Спанакът, лапада и киселеца според мен са взаимозаменяеми и съчетаеми едно с друго :)
Най-любима ми е спаначената мусака, която е и много лесна.
Слагам в тавичката нарязания спанак (лапад), нарязан зелен лук (може и обикновен), картофи на кубчета като за мусака, лъжичка червен пипер, олио, сол, чаша ориз и малко лимонтузу - четвърт лъжичка (освен ако не ползвам и киселец). Доливам до горе вода и айде във фурната. После го ядем студено, разбъркано с кисело мляко. Баба ми правеше и заливка, ама аз мразя заливките и я готвя така. Освен това баба ми запържваше първо ориза с лука, което е абсолютно безсмислено, защото манджата има съвсем същият вкус и така, пък и няма запръжки из нея.
| |
Тема
|
Re: Дайте лесни рецепти със спанак
[re: medusa]
|
|
Автор | Чepпak (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.04.03 08:29 |
|
Взаимозаменяеми са, но лападът определено е по-вкусен от спанака.
В къщи го готвим с пресен лук и агнешко месо. Ядем го топло, полято с кисело мляко.
А ти като правиш мусаката не попарваш ли предварително лапада/спанака, че той е много обемист в суров вид?
| |
Тема
|
Re: Дайте лесни рецепти със спанак
[re: Чepпak]
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 09.04.03 12:23 |
|
В мусаката не го попарвам, защото не слагам толкова много. Слагам около две шепи, а тавана ми е дълбока и побира всичко. Иначе като го готвя в тенджерата излиза два пъти над нея :), ама след като се попари си се смъква.
| |
Тема
|
Re: Дайте лесни рецепти със спанак
[re: LUSl]
|
|
Автор |
Meчo_Пyx (Пухкавичък) |
Публикувано | 09.04.03 15:00 |
|
Ето една вкусна възможност, ама брои ли се за лесна - не знам. Ама що да не е? Нали няма "отделяш жълтъци от белтъци"
Спанак с лешници
1 кг спанак, 100 гр. лешници, 1 с.л. сметана (по рецепта течна, ама на практика каквото имаш), 2-3 стръкчета босилек (даже ми се струва много, щото той е с доста силен аромат), 4 яйца, настърган кашкавал - 1/2 ч.ч., 1/2 пакетче масло (от нормалните български), 1/2 литър прясно мляко, 1 лимон, 4-5 с.л. брашно, черен пипер и сол на вкус
Изчистеният спанак се нарязва на едро и се попарва за 5-6 минути, след което се изцежда. Половинката от половинката на маслото се запържва с 1-2 с.л. брашно, при непрекъснато бъркане, добавя се бульон и се бърка до гладка рядка каша. Оставя се да поизстине. Разбиват се яйцата, добавя се босилека на ситно, черният пипер, сол на вкус и сметаната. Прибавя се към кашата, след това и спанака, разбърква се. Сега тук в рецептата има един момент с намаслена хартия, която се слага на дъното на тавичката (за мен с неясна полза, и аз все я пропускам) Та, ако държите да е по рецепта - дъното на тавичката се покрива с намаслена хартия, изсипва се спаначената смес, добавят се лешниците отгоре, поставя се на водна баня и във фурната. Ястието е готово, когато се отдели от стените на тавата.
Сос: другата половинка от маслото се запържва, добавя се останалото брашно, млякото, бърка се до рядка каша, добавя се кашкавала, настърганата на ситно кора от лимон + сока му + черен пипер. За да не стане на бучки, може да се свали от огъня докато се сипва млякото и да се бърка енергично с тел. (е, който има пасатор може да не му мисли много, ами да го включи) Доста често ми се е налагало така да си спасявам сосовете от бучки.
Е, наздраве!
| |
Тема
|
Спанак с ориз някой спомена ли?
[re: LUSl]
|
|
Автор | бypkaнчe (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.04.03 18:26 |
|
супер лесно и много вкусно.
запържва се една глава ситно нарязан лук и 1 чаена чаша ориз. измива се хубаво половин килограм спанак, очиства се от жилавите дръжки и се нарязва (може и да се накъса с ръце). добавя се към ориза и лука, долива се 3 чаени чаши топла вода, сол на вкус. вари се до готовност на ориза.
поднася се предимно студено, обикновено с добавка от кисело мляко и чесън.
| |
Тема
|
Re: Спанак с ориз някой спомена ли?
[re: бypkaнчe]
|
|
Автор |
maranta (новак) |
Публикувано | 10.04.03 10:29 |
|
na tazi mandja az i slagam i 4erven piper i bulion :)
| |
Тема
|
Re: Дайте лесни рецепти със спанак
[re: LUSl]
|
|
Автор |
RAYAR () |
Публикувано | 10.04.03 12:48 |
|
Попарваме спанак и коприва. Запържваме (по желание) 2 връзки зелен лук и 2 връзки чесън, домати, червен пипер. Всичко слагаме в тава, плюс 1/2 кг сирене на едри бучки, 5 (по желание) разбити (или не) яйца, чашка прясно мляко. Запичаме.
| |
Тема
|
Re: Лесна баница със спанак
[re: RAYAR]
|
|
Автор | Teди (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.04.03 16:08 |
|
Най-гот е с твърдите печени кори дето се водят "домашни". Затова плънката е по-редичка: към половин кг спанак нарязан и задушен с малко олио, чаша-две прясно мляко, 4 яйца, бучка сирене (за любителите на статистиката - 200 гр.) Всяка кора се наръсва с мазнина (аз го правя с разтопено масло и олио 1:1) и се полива с част от плънката, и най-горната също. После айде във фурната и като се изпече се покрива да си почине.
Става и с тънките кори, но тогава млякото трябва да се намали, а ако е с бутер тесто тогава съвсем го елиминирам. А, да не забравя и домашната юфка - просто се сипва едно пакетче в тавата, отгоре масло и олио като за немско семейство на слънчев бряг и отгоре се залива със спаначената смес. Малко рошава става, но има вкус на лазаня. Естетите могат да настържат кашкавал отгоре 5 минутки преди да стане готова.
| |
Тема
|
Re: Спанак с ориз някой спомена ли?
[re: maranta]
|
|
Автор | dessida (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.04.03 01:15 |
|
А като се прибави и доматен сок става по-вкусно!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|