|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Супер лесна и вкусна торта
|
|
Автор | Пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.03.03 21:42 |
|
Захванах се с приготвянето на тази торта,защото отдавна не бях правила,а лесното и приготвяне предполагаше,че опита ми нямаше да бъде провален...Резултата наистина надхвърли всичките ми очаквания...През живота си по-лесна торта не бях правила-дори не забелязах как стана.Абсолютно всеки би могъл да се справи с тази торта,а и за вкусовите качества просто нямам думи!Рецептата заимствах от сайта на Ирина Симеонова(или Кутова).Най-добре сами опитайте!
Торта "Татяна"
5 яйца
1 чаша захар(така е в оригинал,аз обаче сложих половин-доста сладка става иначе)
1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша брашно
1/2 чаша течен мед
1 ч.л.(равна) сода
За крема:
1/2 л.сметана и 1 чаша захар
Предварително искам да спомена,че крем използвах друг-много лек ванилов,но следващия път ще я направя с оригинален сметанов крем.За тази торта е много важно крема да бъде изключително лек...
И така...От вечерта приготвяме сместа.Яйцата леко разбиваме(съвсем леко-може с вилица),добавяме всички ингредиенти по един...Орехите-предварително начукани не много на дребно.Меда-задължително течен.Ако е захаросан може да го разтопите в микровълновата.Така приготвената смес оставяме минимум на 6 часа в хладилника.Целта-содата взаимодейства с меда и се получава много добра въздушност без да са разбивани яйцата...
На другия ден изпекох блатовете...От сместа наливам с лъжица на дъното на предварително намазана с малко олио кръгла тавичка.Наливаме толкова,колкото да покрие и печем.В процеса на печене блатовете се надуват доста.Дебелината им не трябва да е повече от 2-3 см.
От това количество смес на мен ми се получиха 3 блата.Съвсем спокойно могат да се опекат и 4 според мен и тортата да стане по-висока...Следващия път ще увелича количеството на сместа.
Блатовете се пекат до кафяво.Стават доста бързо...оставете блатовете да изстинат поотделно...След това намазваме с крема и слепваме.Обилно се намазва с крем тортата и отгоре(в покриващия слой сметана може да се добави малко желатин за закрепване) и поръсваме с орехи и настърган шоколад(украсата оставям на индивидуална фантазия)
За крема:
Разбива се сметаната с пудрата захар до гъста пяна.Сметаната е желателно да бъде с над 35 % масленост,иначе добавяйте сгъстител за сметана.Това е-дано да ви хареса!
А ето и оригиналната версия на Ирина(там има и снимка):http://www.good-cook.ru/tort/tort_001.shtml
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: Пoли]
|
|
Автор | vkusno (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.03.03 23:05 |
|
shte ja probvam
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: Пoли]
|
|
Автор | Mими (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.04.03 00:19 |
|
Здравей!
Моля, сподели рецептата на ваниловия крем.
Благодаря!
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: Mими]
|
|
Автор | Пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.04.03 02:09 |
|
За съжаление не мога!Ваниловия ми крем беше полуфабрикат,който няма аналог май при нас.Има вкус на ваниловия крем в крем-питите.Реших да ползвам него,защото нямам още миксер,а за приготвянето му не трябва силно разбиване.Иначе повече предпочитам сметанов истински крем...
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: Пoли]
|
|
Автор |
ДжoДo (някаква такава) |
Публикувано | 03.04.03 13:20 |
|
ей... този сайт е страхотен!Разкошни неща има... благодаря ти!
А тортата ми е позната от една грузинка от преди няколко години. Само че, тя я правеше с кондензирано мляко, но от руското, което вече почти не се намира в магазините. С Дъч Лейди не може да се получи така, защото не е толкова кондензирано. Блатовете са същите - без стафидите всъщност - тортата наистина е чудесна! Малко тежка, доста хранителна, но на вкус е ... абе... неописуема ... не е като никоя купена торта!
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: Пoли]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 03.04.03 22:07 |
|
Ja da popitam:
znaci v testoto za blata se slaga vsichko vkl.orehite,nali?
I kakvo znachi na ruski"Изюм"?
Редактирано от sylvi на 03.04.03 22:30.
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: ДжoДo]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 03.04.03 22:19 |
|
A kude ima mljako w tazi recepta?
ДжoДo,ne me plashi-veche bjah gotowa da ja zapochna i izwednuj wijdam mljako
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: sylvi]
|
|
Автор | Mими (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.04.03 01:13 |
|
Здравей,
изюм са стафидите.
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: ДжoДo]
|
|
Автор | 3дpaвeй! (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.04.03 01:19 |
|
Здравей!
Така наречената "сгущенка" (руското кондензирано мляко) наистина е стархотна, но с ужас открих, че в една от кварталните ни бакалии (в София) се предлага украинско производство, разбирай - чернобилско. Преди известно време едни български оптимисти се опитаха да правят (и то доста успешно, според мен) подобие на руската "сгущенка", рекламата им бе добра, но май не успяха да се наложат на пазара, за съжаление и изчезнаха някъде.
| |
Тема
|
Re: Супер лесна и вкусна торта
[re: Mими]
|
|
Автор | Пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.04.03 03:39 |
|
Еее,не преувеличавайте...Дъч Леди си е много хубаво даже!Не намирам никаква разлика,а кондензирано мляко със захар използвам доста често.С руското съм свикнала-дълги години го ползвах и не намирам абсолютно никаква разлика.А колкото до рецептата -не добавяйте никакво мляко-може и да е хубаво,но ще има съвсем различен вкус-т.е. това вече си е друга торта.Предполагам,че в твоята рецепта млякото се използва вместо меда,само,че в този случай само сода не е достатъчна,защото тя няма да реагира с млякото.Аз за пръв път правих блат,където бухването се получава за сметка на хим.реакция на содата и честно казано не бих рискувала да получа вместо блат,омлет.Така,че за тези,които искат да пробват препоръчвам стриктно да се придържат към рецептата.А орехите и стафидите се слагат в сместа за блата.Така се излива после във формата.Особенния специфичен вкус се постига точно от съчетанието на орехи и стафиди.Уверявам ви,че е много вкусно и не прилича на купешка торта.Вкуса е много наситен,а тортата не е тежка,ако използвате лек сметанов крем(предупредих,че крема трябва да е много лек).Тортата не е суха,има изключителен аромат на мед и се изяжда за едно сядане...Най-добре опитайте-сами ще се убедите!Още повече,че се прави буквално на шега и не изисква никаква особенна кулинарна техника.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|