|
Тема
|
филе от бяла риба
|
|
Автор |
Дeлфин (бивша Лолита) |
Публикувано | 10.02.03 10:53 |
|
Гледам поне веднъж в седмицата да готвя риба, правя скумрия(печена на скара и фурна и пържена), пъстърва(пак така) и бяла риба, която обичаме най-много, но нея я правя само панирана - наистина става супер, обаче взе да ми писва. Ако знаете хубави рибешки рецепти, пишете! Само не разни чорби от риба, че хич не обичам. Значи,на рецепти с бяла риба най ще се зарадвам.
| |
|
....обичаш ли? В къщи сме фенове;) Мога да ти предложа рецепта за скара и друга - на фурна.Аз и сарми правя с калкан:) Ето на скара:
Трябват ти 4 филета.Почистваш ги от костите и кожата,ако не са почистени.В голям тиган разтопяваш масълце - на умерен огън.Аз ползвам един чугунен.Добавяш лимонов сок (1 с.л.),мащерка (2 ч.л.),черен и червен пипер.Запържваш ги 5 минути,бъркайки отвреме-навреме.Прехвърляш ги в плитка чиния.Загряваш същия тиган на силен огън докато на дъното се образува бяла пяна.Натопяваш всяко филе в маслената смес и след това слагхаш в тигана. Изпържваш филетата,по 1 минута от всяка страна. Изваждаш и ги поставяш в чиния за сервиране и ги покриваш с нещо (фолио),за да се запазят топли. Намаляваш огъня,излизваш останалата част от маслената смес в тигана и я запържваш,като бъркаш с дървена лъжица,докато маслото стане тъмнокафяво на цвят.Заливаш после рибата с маслото.
Имай предвид ,че тази рецепта ще задими много кухнята,затова е по-подходящо да се прави лятно време,навън:) Затова ти предлагам калкан на фурна:
Сваряваш 5-6 картофа (най-хубаво е да са пресни,става и с други).Оставяш ги да изстинат.Почистваш рибата от костите и кожата.Трябват ти около 450 г филета калкан. Задушаваш ги на умерен огън 3-4 минути в малко зехтин и лимонов сок. Аз го правя в тиган,докато рибата започне да се къса лесно.Обелваш изстиналите картофи и ги нарязваш на филийки.В друг тиган загряваш 3 с.л. зехтин добавяш 2 средни глави червен лук,нарязани на кубчета,една счукана скилидка чесън и бъркаш около 5 минути докато се зачервят. Добавяш 1/4 ч.л. счукан розмарин и щипка мащерка и махаш тигана от огъня.
Сега намазняваш леко едно гърне (моето е около 22 см).След това размазваш една трета от лучената смес в него. Върху нея поставяш половината от рибата. Отгоре - половината картофи.Напръскваш с 1/2 с.л. зехтин.Поръсваш с магданоз икопър.Повтаряш стъпките,като завършиш с лучената смес. Зюаливаш с 50 мл вода и малко лимонов сок и поръсваш с галета. Печеш около 35 минути на 170 градуса;)
| |
Тема
|
Re: филе от бяла риба
[re: Дeлфин]
|
|
Автор | qq (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.02.03 13:48 |
|
filetata ot biala riba slagash v tavichka, dobavjash slednata smes:
chasha mliako + 1 lazitza brashno, krave maslo, magdanoz, cheren piper, zalivash filetata , rasish s luk na lentichki i nastargvash kashkaval i pechesh
druga smes: bjalo vino i voda 1:1, chesan, malko luk, cheren piper, zalivash, pechesh
ima i gotovi sosove maggi za riba, s koito pak zalivash filetata i pechesh
| |
Тема
|
Re: филе от бяла риба
[re: Дeлфин]
|
|
Автор |
moderator (2003+presen) |
Публикувано | 10.02.03 16:58 |
|
PROBVAI SAS ORIZ..SUPER E..KOGATO E GATOVA RIBATA OTDELNO SE VARI ORIZA..KAKTO ZA MLIAKO S ORIZ...PRIBAVIA SE KAM PARCENCATAFILE..I PO IZBOR MOGE DA SE DOBAVIAT VARENI ZELENCUCI-MORKOVI..GRAX..STAVA VKUSNO I KOGATO SE NAREGI LIMON..UKRASATAPO TVOI IZBOR--A ZA OSTEPO - dobar vkus se slaga vav furnata za 10 min..za da poeme koricka...i xop eto ribka sas oriz..
vsicki geni sa kurvi samo maika mi ne ,no da ne zabraviame ce i tia e gena. NAPOLEON
| |
Тема
|
Re: филе от бяла риба
[re: Дeлфин]
|
|
Автор | Tedi (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.02.03 18:16 |
|
Скандинавски ишерет: Филенцата леко се задушават с олио във фурната или на котлона и после се заливат с марина (вода, оцет, сол, малко захар, копър и нарязан чесън), в която престояват час-два. Може и повече, ама толкова вкусно ухае, че не ти се чака. Понеже количеството калории е нищожно, гарнитурата може да е по-мазничка - напр. картофи с майонеза.
| |
Тема
|
Re: филе от бяла риба
[re: Дeлфин]
|
|
Автор |
Di5 () |
Публикувано | 11.02.03 01:46 |
|
Преди два дни бях на гости на моя приятелка и тя направи нещо много вкусно. Аз още не съм го правила, но бях до нея докато го правеше. Значи филетата с риба ги поръсва с подправки за риба и сос за риба. Разтапя масло и маже с него тавичката. Взима кора за баница намазва я с масло, слага филето и го завива като пуричка в кората и така ги нарежда в тавичката. Отгоре с четка намазва пак с масълце пуричката и пече във фурната.
| |
|
много вкусно звучат всичките рецепти, нямам търпение да ги пробвам, благодаря ви!
| |
Тема
|
Re: Калкан?! Бахмааму! ...
[re: Wildberry]
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 15.02.03 17:13 |
|
Потекоха ми лигите!
Ей на тва му се вика вкусно!
Бъдете високи!
| |
Тема
|
Re: Калкан?! Бахмааму! ...
[re: ABe]
|
|
Автор |
Wildberry (mild) |
Публикувано | 15.02.03 22:09 |
|
Що не съм ти жена,нали 
Много е вкусно,д**ба
| |
|
|
|
|