ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:50 25.10.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Tursi se recepta za torta!  
Автор Vlas (viarvashta)
Публикувано09.02.03 19:59



Здравейте!много ми хареса клубчето ви!Имам едно питане.
Има една торта руска ниакъде твърдят че се казва "наполеон" Представлява 4 блата(леко кафеникави) , които се приготвят незнайно как едни тънки са знам само , че се прави нещо на водна баня и полсе се реже тестото (омесено ,твърдо сравнително) на парчета и се тояи на кори около 3мм и се пече за 3 мин само в тава само с брашно(като се опекат са меки , а след 5 мин вече са твърди, ама като се сложи крема стават пак меки). слага се в тестото и амонячна сода гасена в оцет, мед и още......... Това са откъслечни неща , които знам(изненадвайки познатата ми в кухнята). една проятелка рускиня я прави , ама не ще да каже рецептата(молила сум се как ли не даже сум предлагала пари). С мъж ми ходим редовно да иадем тази торта в сладкарницата , за която тя прави такива торти. Крема е сметана със захар и отгоре е стопен шоколад с орехи и изрезките стрити като галета.
Моля ако някой има идея как става да сподели. направо се разоряваме с торти от по 2 лв. парчето. А пшоловинката ми яде по 3-4 (тежи все пак 120кг)
Малко може да е тъпо обяснението ми ама определено не съм силна в кухнята!
Благодаря предварително



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Vlas]  
Автор Nevena (приземих се)
Публикувано09.02.03 20:38



Obojavam torti. Kaji adresa na sladkarnitsata! Az ya pravia, no po razlichna retsepta ot goreposochenata. Eto ti ya, ako ne razbirash angliiski, svirkai da ti ya preveda:

500 g flour
250 g margarine
1 ea egg
1 tb vinegar
Icing:
1 sugar
1/2 litre milk
2 ea eggs
2 tb flour
200 g butter
vanilla

Icing: Mix sugar, eggs, flour and then pour over milk. Cook on low heat, stirring regularly, until dense. When icing cools down a little, add butter and vanilla.
Dough: cut margarine into small pieces and toss with flour until smooth. Mix egg, vinegar in 1 cup of water and add it to flour. Knead the dough until elastic and smooth. Divide the dough into 8 parts and put in the fridge for 40-60 minutes. Roll out every part very thin, put in a baking form, cut out remains, pierce with a fork and bake in a preheated oven until light golden. Bake the remains of dough until golden colour.
Spread the icing on every shortcake and on the top. Crumb the dough remains and sprinkle all the cake with them. Puy in a fridge at least for a couple of hours.
Bon appetit!


Az v krema slagam 2 chashi smetana i samo 100 grama maslo. Opitai blatovete a posle dobavi shokolad i orehi. Ako ya opitam v sladkarnitsata sigurno shte ya dokaram sushtata.



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Nevena]  
Автор Vlas (viarvashta)
Публикувано09.02.03 20:54



За съжаление английски знам малко
А слдкарницата наистина е супер. намира се в "Изток" на ъгъла на ул"А.п.Чехов " и "Жулио Кюри" Ние и викаме "Illy" , защото има реклами на кафето по стъклата.Инче по-просто казано тругваш от кино ИЗТОк посока Интерпред и от дясната страна се намира горе долу по средата.Тортата там се казва"Орехова", ама има и много други страшни вкусотии. Ако имаш време иди пробвай.
Аз тези дни ще направя това което си написала пук да видим дали ще се справя.
Турсих много рецепти за тази торта и намерих само една подобна на нея на вид.Само дето тази дето аз говоря за нея е с 4 блата и крема е 1. http://www.russianfoods.com/recipes/item000C7/_rus_/default.asp
иначе ако те интересува друга руска рецепта за торта знам една чудна'Мравуняк"Страшна е ама е и страшно калорична. Утре ако искаш ще извадя рецептата и ще я препиша.Не е и трудна щом аз успях
Благодаря за рецептата
поздрави



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Vlas]  
Автор Nevena (приземих се)
Публикувано09.02.03 21:08



Merci za infoto. Az sum jiviala tochno sreshtu Interpred, na Julio Kiuri, vuv visokiya blok predi 12-13 godini. Tova na drugiya ugul li e ? Kato si doida v Sofia nepremenno shte otida i shte ya vidia kakva e i shte opitam da ia napravia. Ako iskash moje da idem s bebetata. Bebe mnogo obicha torti, copirai mi recepti, ako imash! I s 4 blata sum ia pravila kato me murzi. Opitai tazi, ne e losha! Za sujalenie ne e lesno da se pravi torta po rezepta. Edna priatelka pravi super torta, dade mi retseptata, no nishto ne stana. Sega kato si doida, shte mi pokaje kak stava. Svekurva mi pravi super ponichki s riba i po receptata, koiato dade ne stavaha. Kato gi napravi pred mene se okaza, che testoto i e riadko kato testo za palachinki, a ne kato za hliab. Sumniavam se che shte stane kato opisanata torta. Sega govorih s priatelka-ruskinia i tia mi kaza, che v Rusiya ima 100ina vida torta Napoleon. Na neia nai i haresva ukrainskata, koiato prilicha po opisanie na tvoiata i bila hrupkava. Niama receptata (tia bez tova e s dve levi rutse), no shte ya potursi.



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Nevena]  
Автор Vlas (viarvashta)
Публикувано09.02.03 21:18



хихихих Да намира се малко по-надолу.А моята приятелка дето я прави тортата е украинка. мдааааааааам с тези тортички дето ги хапвам много ме е страх да не стана 100 кила.Обаче пък ми е приятно да чета рецепти , да си убивам мерака да се натъпча.
поздрави и утре ще прешиша рецептата дето я имам.



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Nevena]  
Автор Nevena (приземих се)
Публикувано09.02.03 21:20



Prevod:

Za blatovete:

500 g flour (brashno)
250 g margarine
1 ea egg (yaitse)
1 tb vinegar (otset)

Za krema:
1 sugar (zahar)
1/2 litre milk (mliako)
2 ea eggs (yaitsa)
2 tb flour ( supeni lujitsi brashno)
200 g butter (maslo)
vanilla (vaniliya na vkus)

krem- smesi zaharta, yaitsata i brashnoto i gi polei s mliakoto. Burkai neprekusnato. Ako slagash smetana, sipi ya v nachaloto. Kato se sgusti svaliash ot ogunia i dobaviash masloto i vaniliya.

blat- rejesh margarina na parchentsa i mesish s brashno. Dobaviash yaitse, ocet i chasha voda. Mesish do homogenizirane. Razdeliash na 8 topki i slagash v hladilnik za chas-dva. Pechesh na 200-250°C do pozlatiavane. Za sled tova ti e iasno.

Vuprosi?



Тема Tорта "мравуняк"нови [re: Vlas]  
АвторVlas (Нерегистриран)
Публикувано10.02.03 15:47



Продукти:
1 консерва кондензирано мляко(онова много гъстото и сладко)100гр май е , в Русия му викат Сгущонка
1/2 ч.ч (100гр) заквасена сметана
1/2 ч.ч захар
200 гр маргарин
1/2 чаена лъжичка сода гасена в оцет
брашно колкото поеме
1пакетче (125гр )масло-оставено да омекне на стайна температура
Приготовление.
Кондензираното мляко се слага , както е запечатано в консерва да ври на средно силно(да не кипи навън вода).Трябва да се долива редовно вода , консервата да е покрита с течност за да не гръмне.Ври 4 часа.После се оставя да изстине.Ефекта е че после , като се отвори се е карамелизирало и е адски вкусно и е добило кафеникав цвят.
Замесва се тесто от сметаната,захарта,маргарина, содата и брашно(колкото поеме). тестото да е сравнително меко. В месомелачка се слага от тестото и се правят спагети от него, които се редят в тавичка . като излизат от месомелачката са малко меки ама със старание се редят, не е необходимо да са равни , може да са и слепени една за друга Пекат се до леко зачервяване(докато изсъхнат спагетките)в умерена фурна.После като изстинат се натрошават на парченца от около 1см.(както ви се иска)Ако нямте месомелачка същият ефект се постига като се разточи в тавичка от тестото и с нож се нареже на тънки лентички.( не е необходимо да са еднакви ).
така получените "мравчици" се смесват с маслото и карамелизираното кондензирано мляко и се трупа на купчинкка, като мравунак. после се държи в хладилник , докато се стегне.
Вкусно е , но пък е адски калорично!
Дано ви хареса.



Тема malko Helpнови [re: Nevena]  
АвторVlas (Нерегистриран)
Публикувано10.02.03 16:11



Здрасти
kakvo e 1 ea egg(iaice iasno ama ea=?)
kakwo e 1 tb vinegar- ocet iasno ama tb ot table li e i supena lujica li znachi?
a sushto taka za krema kakvo e 1 sigar- kolko e tova?
Pozdravi i tezi dni shte se sboria ako moga



Тема Re: malko Helpнови [re: Vlas]  
Автор Nevena (приземих се)
Публикувано10.02.03 22:34



Merci za receptata. Shte si priznaia, che skoro niama da ya pravia. S udovolstvie bih go yala niakude ako ne znaeh kakvo sudurja, ama s 20 kila otgore zasega niama da e. Za produktite- taka kakto e prevedeno i miarkata. TB e supena lujitsa, ea - sredno yaitse ili M v UK.
Za zaharta izviniavai, stava duma za chaena chasha.

Редактирано от Nevena на 10.02.03 22:35.



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Vlas]  
Автор миз (непознат)
Публикувано11.02.03 03:08



ако искаш пробвай една рационализация за тази торта на свекърва ми, половин рускиня и руски възпитаник(по нейно определение ). тя прави тази торта от време на време. за по-бързо и лесно понякога я прави не с блатове, а с препечени кори за баница. пак става вкусно.



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: миз]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано11.02.03 11:55



Наполеон, (Или медовик).
Тесто: 2 ст. ложки мёда 2 яйца треть стакана сахара 200 гр. маргарина пол чайной ложки соды мука
Готовим тесто: Маргарин растопить на маленькой т-ре, и в тёплый всыпать сахар, мёд.довести до пенки но не до кипения! Взбить яйца, влить их в маргарин с сахаром и мёдом, одновременно быстро помешивая (чтобы яйцо не превратилось в готовый омлет). Затем добавляем соду и опять нагреть до пенки.
Снимаем с огня, немного охладить и потихоньку всыпаем муку. ВНИМАНИЕ!
Весь секрет теста в муке - чем меньше муки, тем лучше будут коржи и мягче будет торт. И он хорошо пропитается. Я всегда сыплю муку на глаз - тесто не должно быть крутым, скорее оно должно быть похоже на густую сметану.
Потом кладём его в мешок и в морозилку. Ну вот, тесто замёрзло, теперь оно будет раскатываться. Делим на несколько частей. Одну часть раскатываем, остальные дожидаются в морозилке (иначе растают). Раскатывать лучше сразу на противень, предварительно посыпанный мукой. При раскатке теста, пользоваться мукой можно.
Теперь ставим в духовку, как станут коричневые - вынимаем. Имеем ввиду, что коржи готовятся очень быстро, т.к. в них мало муки. Сразу с противня корж не снимать, т.к. он мягкий и запросто порвётся. Поэтому желательно иметь два противня.
Крем из сгущёнки: 1 пачка масла и 1 пачка сгущёнки взбить.
По книжному рецепту на 50 г масла - 2 столовые дожки сгущенки. Практически: взбить масло, продолжая взбивать, добавлять сгущенку до тех пор, пока не перестанет чувствоваться привкус масла.

Так же можно сделать заварной крем: Лучше его делать на водяной бане. 1 яйцо, 1 ст. сахара, 1 ст молока, 300 гр. слив. масла. Яйцо с сахаром взбить. молоко довести до кипения. взбитую массу влить в молоко понемногу, помешивать и варить до пых.

Блатовете може да се направят и така: 200 г маргарина, 200 г сметаны, 2-2,5 стакана муки, 1/3 ч.л. соды;

Аз харесвам повече медения, но той е по-труден. Успех във висшия пилотаж!



Тема Re: допълнениенови [re: Eli]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано11.02.03 12:06



Не правете меденото тесто твърдо, защото не може да се разточи. Ако все пак се е втвърдило, трябва леко да се стопли за да омекне.



Тема Blagodarnostiнови [re: Eли]  
Автор Vlas (viarvashta)
Публикувано11.02.03 16:28



blagodaria, shte opitam i tova!!!! Tvurdo sum reshila da se spravia s tova!!!!!



Тема Re: medena tortaнови [re: Vlas]  
Авторkesten4e (Нерегистриран)
Публикувано11.02.03 19:35



eto o6te edin variant na tazi torta,kojato pravja ot godini i e verojatno tazi ,za kojato stava duma.
za testoto:
1 4aeha 4a6a zaxar
2jiza
15 supeni lajizi bra6no
polovin 4aena laji4ka soda/Natron/
2te jiza se razbivat sas zaxarta i se dobavjat 7 supeni lajizi ot bra6noto
B dalbok sad zagrjavame 3 sup.l. med.Kato zavri,vednaga dobavjame sodata/smestta zapo4va da se peni i se nadiga,zatova namaljavame kotlona na minimalnata mu stepen/ i ostanalite 8 supeni lajizi bra6no kato barkame neprekasnato i ji4eno-bra6nenata smes.Testoto stava gasto kato plastelin .Maxa se vednaga ot kotlona.Ot tova testo se izpi4at 3 blata na mnogo visoka t ,vseki za po 3 minuti.Iма една особеност при раzстилането на блата.Иzсипжа се с лажиzа мислено по една трета варху хартия zа пе4ене и се раzстила с мокра рака.Непрекаснато си мокри6 раката.Тестото става много танко,но като се иzпе4е ,веднага след като иzстине се втвардяа и хартийата се отстранява като се намокри леко.Стажат едни кафяви блатове ,с zвят на меденки.
За крема се раzбива 500грама zаквасена сметана с 5 супени лажиzи zахар и се мажат блатовете и отгоре са6то.Тортата трябва да престои една но6т х ьладилник или на студено/zа да омекне/ и тогава се яде.Има вкус на орехи и е много вкусна.



Тема Re: medena tortaнови [re: kesten4e]  
Авторkecтeн4e (Нерегистриран)
Публикувано11.02.03 19:40



доколкото zнам Норта наполеон се прави с масло и е савсем раzли4на.А таzи торта с мед има раzли4ни варианти и се каzва Медок и наиъ 4есто крема е с конденzирано мляко както про4етох по нагоре някаде.



Тема Re: medena tortaнови [re: kecтeн4e]  
Автор Vlas (viarvashta)
Публикувано12.02.03 18:54



Мдаааааааааааммммм
имам много да пробвам
ако не стане същото то може пък мъж ми да хареса нещо и да престанем с тичането до сладкарницата!



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Vlas]  
АвторTedi (Нерегистриран)
Публикувано14.02.03 20:59



Zdraveite.Mnogo mi haresva kluba.Vav Varna sashto ima edno zavedenie v koeto predlagat vaprosnata torta.No ima i tazi za koyato govorish i Napoleon.Dve razlichni sa.Nadomno gi pravi nyakakva ruskinya,no ne davala receptata na nikoi.Adski mi haresva tazi za koyato govorish(medenata)Tam ya predlagat pod imeto na zavedenieto"Santana"Govorila sam s momiche,koeto raboti v vaprosnoto zavedenie-kazva,che ruskinyata pazela v taina receptata dori ot golemite si priatelki.Molya vi davaite oshte idei.



Тема И мен ме учуди малко, ченови [re: Tedi]  
Автор ruskinche (:))
Публикувано15.02.03 01:32



медената торта се наричала Наполеон. (Най-често съм срещала варианти Медок, Рыжик, Медовик. Вкъщи също си имаме една любима рецепта на медена торта, казва се в зависимост от вид крем Рыжик ако е със "заварной крем" (не знам как се казва на бг този крем) или Медок ако е с крем от бита заквасена сметана). Наполеон обикновено се прави било от бутер=тесто, било от едно такова... с настърган маргарин. Имам обаче и друга оригинална рецепта, но без мед все пак (не съм я пробвала, но имам доверие към автора й, толкова подробно описва всичко). Ето я (виждам, че руски не е проблем тука, няма да я превеждам, ОК?):

НАПОЛЕОН (от МАКАР)

Для коржей на торт средней величины необходимо 0,5 кг маргарина, 100г сахара, немного ванилина или пряностей по вкусу, и 0,5л воды. Количество муки я никогда не меряю, поэтому трудно заранее сказать, сколько ее потребуется. Думаю, от одного до двух килограммов. Взять миску или кастрюлю объемом около 4-х литров, влить воду, положить маргарин, сахар и пряности, и поставить на огонь. Довести до кипения, сахар должен полностью раствориться. Взять от двух до трех стаканов муки, выключить огонь, и сразу всыпать муку в горячую смесь воды и маргарина, затем быстро перемешать все до получения однородной массы. При этом температура массы снизится, и сразу можно будет продолжать месить тесто, добавляя оставшуюся муку. Тесто должно быть еще горячим, а густота - чтобы скатанный из него шар прогибался от своего веса на треть диаметра. Полученное тесто очень эластичное, его можно раскатывать очень тонким слоем, при этом оно не стягивается и не рвется, быстро пропекается, а полученные коржи достаточно прочные, чтобы не раскрошиться при отделении от противня (можно раскатывать тесто на противнях, а для обрезания краев накрывать корж крышкой от кастрюли подходящего размера, и обрезать по кругу ножом.)
Заварной крем должен быть заблаговременно приготовлен (непосредственно перед приготовлением теста): кипятится молоко с сахаром и ванилином (или другими пряностями), вливаются растертые с сахаром и мукой желтки, подогреваются на слабом огне, непрерывно помешивая, до получения консистенции жидкой сметаны. Когда остынет до 70 градусов, добавить взбитые белки, и быстро перемешать. Неплохо смотрится и добавка размягченного сливочного масла, но после остывания крема до 50 градусов. Первый корж ложится на застеленный бумагой поднос, и сразу смазывается кремом (можно горячим). Пока печется следующий корж, крем успевает остыть и пропитаться. Следующий корж кладется сразу на предыдущий слой крема, и на него снова намазывается следующий слой крема, и так далее.
По такой технологии мне удается всего за два часа полностью приготовить торт из двадцати коржей, остается только подождать, пока остынет

Аз пък правя Наполеон както баба ми (украинка, между другото! :) го правеше - от домашно приготвено бутер-тесто. :)
Eli предложи една хубава рецепта, хайде да ви предложа и аз нашата, май е малко по-лесна. Благодарение на водна баня яйцата няма да се пресекат. Тази торта винаги става прекрасно!!!

(Пак на руски, вече съм я публикувала рецептата във руския форум, за да не я преписвам отново...; но ако има нужда, ще я преведа! )

Медовый тортик
Если с заварным кремом - он зовется "Рыжик", если со сметанным - "Медок".

100 г сливочного масла
2 яйца
1 стакан сахара
2 ст.л. меда
1 ч.л. соды/разрыхлителя
примерно 1,5 пол-литровые банки муки
Все, кроме муки, варить на паровой бане ок. 10 минут до появления пузырей (мама уверена, что этот момент - залог успеха, и правда, не было еще случая, чтобы этот торт у кого-нибудь не получился). Добавить муку, замесить тесто. Выпечь 5-6 коржей, распределяя тесто руками на смазанном противне (раскатать скалкой его невозможно). Коржи пекутся очень быстро, t 200 градусов.
Прослаиваем коржи заварным или сметанным кремом, можно еще орехами. Обязательно даем торту пропитаться (лучше оставить на ночь или даже на сутки).

Нещо в България ви се срещат някакви "неправилни" рускини и украинки... някакви стиснати... Е, може би, ако човека от това си печели хляба... Но все пак :(
Да не сте си помислили, че ние всички сме такива!




Тема Re: Super ste kotetaнови [re: ruskinche]  
АвторLali777 (Нерегистриран)
Публикувано15.02.03 04:52



Bravo na vas mnogo dobre se spravjate s sladkishite mnogo vkusno mi izglejda makar i da ne sum ja opitval oshte no i na tova shte mu doide vremeto.
A eto vi edin hubav site za vsjakakvi jastija ne samo sladki
Nadjavam se da vi haresa
http://www.recepti.xcstudio.net/




Тема Re: И мен ме учуди малко, ченови [re: ruskinche]  
АвторTedi (Нерегистриран)
Публикувано15.02.03 09:46



Blagodaria ti za receptata na medenata torta.Moje bi tochno tova e receptata.No molya ako mojesh napishi ya na bg i napishi i krema vareniya,zashtoto tam opredeleno ne e s smetana.Ubedena sam,che vsichki ruskini ne ste takiva.Blagodarya.



Тема Медената торта на бг за Теди :)нови [re: Tedi]  
Автор ruskinche (:))
Публикувано16.02.03 23:30



МЕДЕНА ТОРТА "РЫЖИК"

С тая дума Рыжик може да се нарече гальовно червенокос човек или животно с червеникава козина. (Също и гъба млечница, поради цвета й.) :)))

100 г краве масло
2 яйца
1 чаша захар
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат/бакпулвер
около един и половина 1,5-литров буркан брашно (сигурно тази мярка е най-точна, иначе не знам, защо количеството на брашно не е дадено с чаши или грами; обаче когато свикнете с рецептата, ще можете да правите тестото и на око)

Всичко освен брашното се разбърква и се вари на водна баня десетина минути, докато се появят мехурчета. Добавя се брашното и се замесва тесто. То залепва много, затова не е възможно да се разточи с точилка. Разстила се в намазана с масло тава (обикновено кръгла, с диаметър 24-26 см) направо с ръцете. Правят се 5-6 блата (може предварително да разделиш тестото на 5 или 6 топки). Блатовете се пекат в гореща фурна (200 гр.), при това много бързо хващат кафеникава коричка, внимавай да не загорят!
Готовите блатове се намазват с крем, по желание можеш да ги посипеш с млени орехи.
Още нещо: преди да се намажат с крем, блатовете може да се обрежат за да се изравнят, нали винаги има кривини, и с натрошените обрезки (а също и с орехи - по желание) тортата се украсява отгоре.

Сега ще ти напиша и за крема; макар че подобни рецепти редовно се срещат в интернета, ще ти предложа нашата семейна рецепта, която имам от баба ми. (Между другото, рецептата има 2 варианта, вторият - плодов крем - става супер за бисквитени торти и за фунийки от бутер-тесто. Заинтересува ли те, свиркай! :)
Основният вариант (става за повечето торти, които правим вкъщи):
2 чаши прясно мляко (или, ако не броиш калории, сладка сметана)
2 яйца
1 чаша захар
1 с.л. (обаче не изравнена, а препълнена - има ли някакъв специален израз на български??? "с горкой" :)))) нишесте (ползвам картофено, но и с царевично сигурно ще стане)
1 с.л. (пак "с горкой") брашно
ванилия на вкус

Млякото се възварява заедно със захарта (докато е топло 40-45 градуса - температурата, която може да се определи с пръст, трябва да е топло, но не горещо... значи, взема се малко от млякото, за да се разбърка с него брашното и нишестето, после към сместа се добавят и яйцата, всичко се разбърква добре).
Докато правиш всичко това, не спирай да следиш млякото, трябва да завариш момента малко ПРЕДИ да кипне; появяването на каймака разваля вкуса и консистенцията :) на крема. По-добре, предварително направи огъня по-малък. В този момент (огънят драстично се намалява) на много тънка струйка при непрекъснато бъркане се сипва подготвената смеска, вари се, като се бърка с лъжица, няколко минути. Дръпва се от огъня, охладява се. После се бие с 200 г масло, докато стане на пухкав крем. (Има и по-евтин (и по-диетичен) вариант : към варената част на крема, докато е още топла, но не е гореща вече, се прибавя само 50 г масло. Но за тортата първият е за предпочитане.)
Да ти е сладко!

Стараех се да опиша всички подробности, затова рецептата изглежда толкова дълга. В действителност тя не е чак толкова трудна. Успех! :)







Тема Re: Медената торта на бг за Теди :)нови [re: ruskinche]  
АвторTedi (Нерегистриран)
Публикувано17.02.03 11:35



Ruskinche,mnogo ti blagodarya za podrobnoto opisanie na receptata v bg prevod.Predlagash i plodov vareant na krem.Ako ne te zatrudnyavam napishi i nego da go imam.Kato napravya tortata vednaga shte te informiram za rezultata.



Тема Re: Tursi se recepta za torta!нови [re: Vlas]  
Авторkesten4e (Нерегистриран)
Публикувано18.02.03 02:47



Znaex si az ,4e njakade po arxivite imam ne6to za velikij imperatot.Ta:
Torta za pred srajenie ili
Napoleon
тесто
4 и1/2 4аени 4а6и бра6но
400 гр. масло
2 или3 суп.л.коняк
малко сол
zа крема
2 жълтака
1 и 1/2 4.4а6а zахар
2/3 4аена 4а6а бра6но
1 литьр прясно мляко
1 ванилия
100г масло
Силно охладеното масло zаедно с бра6ното насе4ете с нож на трохи до обраzуване на маслени трохи4ки.С посолената вода и коняка zамесете тесто,,нарежете го на 7 4асти и в поставете в хладилника zа 2 4аса.Всяка кора раzто4ете на дебелина 3или 4 милиметра,
6 кори иzпе4ете до светлороzов цвят,а 7та трябва добре да се zа4ерви.
Крема пригответе като раzбиете жалтаzите сас zахарта,добавитв бра6ното ,млякото и ванилията и при непрекаснато баркане сгастите на слаб котлон.Малко преди края прибавете маслото и иzстудете сместта.Светлите кори намажете с крема,сложете ги една варху друга и ги порасете с трохите от 7 та,тьмна кора.Посипете с пудра zахар и нарежете тортата след 6 4аса.
Другите 2 сладки6а на императора друг ден,4е сега е много кьсно и ми се доспа.



Тема Плодовият крем :)нови [re: Tedi]  
Автор ruskinche (:))
Публикувано18.02.03 15:20



Вкъщи винаги се прави било с вишни, било с дренки, така че може да се нарече и Розов крем. Освен че, направен с тези плодове, кремът придобива хубав цвят, вишни или дренки го правят киселичък, което е приятна изненада за тези, които за пръв път го опитват :). Баба ми правеше с този крем фунийки от бутер-тесто и бисквитени торти. Страхотни!!!

Вишните и дренките си правим сами, като в сезона ги стерилизираме в буркани от 0,5 - 1 л (плодовете се поставят в бурканите, заливат се с преварена вода; бурканите се стерилизират 15-20 минути). На вишните обикновено им махам костилките, дренките обаче не ги почиствам. Горе-долу същият резултат ще получиш, ако събереш сока от 2-3 пакета размразени вишни (не го разреждай с вода, трябва да е много концентриран).

Значи, вземаш 1 чаша сок от стерилизирани вишни или дренки, 1 чаша захар, възваряваш ги, както и в основната рецепта, смесваш 1 пълна с.л. брашно и 1 пълна с.л. нишесте с 1 чаша хладка преварена вода, по същия начин правиш варената основа за крема (на тънка струйка изсипваш брашнената смеска в сладкия сок, малко преди да заври), става нещо като кисел, ама много гъст. (Дотук всичко е както в основната рецепта, само че се възвира 1 чаша течност вместо 2, а втората чаша се използва за разтваряне на брашното и нишестето. Обаче в плодовия крем не се поставят яйца!) Изстиналият "кисел" се бие с 200 г масло (размекнало се на стайна температура), докато се получи пухкав крем. По-добре отначало разбий маслото, а после слагай варената основа по 1-2 лъжици. (Същото важи и за млечния вариант.)
Това е. :))) Бон апети!

Ох, за медената торта забравих да напиша, че би било много добре да престои нощ в хладилник, поне няколко часа, по-вкусна става!

Чао! и, разбира се, много ми е интересно да науча дали ти е харесала тортата. До скоро.





Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.