|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Медената торта на бг за Теди :)
[re: Tedi]
|
|
Автор |
ruskinche (:)) |
Публикувано | 16.02.03 23:30 |
|
МЕДЕНА ТОРТА "РЫЖИК"
С тая дума Рыжик може да се нарече гальовно червенокос човек или животно с червеникава козина. (Също и гъба млечница, поради цвета й.) :)))
100 г краве масло
2 яйца
1 чаша захар
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат/бакпулвер
около един и половина 1,5-литров буркан брашно (сигурно тази мярка е най-точна, иначе не знам, защо количеството на брашно не е дадено с чаши или грами; обаче когато свикнете с рецептата, ще можете да правите тестото и на око)
Всичко освен брашното се разбърква и се вари на водна баня десетина минути, докато се появят мехурчета. Добавя се брашното и се замесва тесто. То залепва много, затова не е възможно да се разточи с точилка. Разстила се в намазана с масло тава (обикновено кръгла, с диаметър 24-26 см) направо с ръцете. Правят се 5-6 блата (може предварително да разделиш тестото на 5 или 6 топки). Блатовете се пекат в гореща фурна (200 гр.), при това много бързо хващат кафеникава коричка, внимавай да не загорят!
Готовите блатове се намазват с крем, по желание можеш да ги посипеш с млени орехи.
Още нещо: преди да се намажат с крем, блатовете може да се обрежат за да се изравнят, нали винаги има кривини, и с натрошените обрезки (а също и с орехи - по желание) тортата се украсява отгоре.
Сега ще ти напиша и за крема; макар че подобни рецепти редовно се срещат в интернета, ще ти предложа нашата семейна рецепта, която имам от баба ми. (Между другото, рецептата има 2 варианта, вторият - плодов крем - става супер за бисквитени торти и за фунийки от бутер-тесто. Заинтересува ли те, свиркай! :)
Основният вариант (става за повечето торти, които правим вкъщи):
2 чаши прясно мляко (или, ако не броиш калории, сладка сметана)
2 яйца
1 чаша захар
1 с.л. (обаче не изравнена, а препълнена - има ли някакъв специален израз на български??? "с горкой" :)))) нишесте (ползвам картофено, но и с царевично сигурно ще стане)
1 с.л. (пак "с горкой") брашно
ванилия на вкус
Млякото се възварява заедно със захарта (докато е топло 40-45 градуса - температурата, която може да се определи с пръст, трябва да е топло, но не горещо... значи, взема се малко от млякото, за да се разбърка с него брашното и нишестето, после към сместа се добавят и яйцата, всичко се разбърква добре).
Докато правиш всичко това, не спирай да следиш млякото, трябва да завариш момента малко ПРЕДИ да кипне; появяването на каймака разваля вкуса и консистенцията :) на крема. По-добре, предварително направи огъня по-малък. В този момент (огънят драстично се намалява) на много тънка струйка при непрекъснато бъркане се сипва подготвената смеска, вари се, като се бърка с лъжица, няколко минути. Дръпва се от огъня, охладява се. После се бие с 200 г масло, докато стане на пухкав крем. (Има и по-евтин (и по-диетичен) вариант : към варената част на крема, докато е още топла, но не е гореща вече, се прибавя само 50 г масло. Но за тортата първият е за предпочитане.)
Да ти е сладко!
Стараех се да опиша всички подробности, затова рецептата изглежда толкова дълга. В действителност тя не е чак толкова трудна. Успех! :)
| |
Тема
|
Re: Медената торта на бг за Теди :)
[re: ruskinche]
|
|
Автор | Tedi (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.02.03 11:35 |
|
Ruskinche,mnogo ti blagodarya za podrobnoto opisanie na receptata v bg prevod.Predlagash i plodov vareant na krem.Ako ne te zatrudnyavam napishi i nego da go imam.Kato napravya tortata vednaga shte te informiram za rezultata.
| |
Тема
|
Re: Tursi se recepta za torta!
[re: Vlas]
|
|
Автор | kesten4e (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.02.03 02:47 |
|
Znaex si az ,4e njakade po arxivite imam ne6to za velikij imperatot.Ta:
Torta za pred srajenie ili
Napoleon
тесто
4 и1/2 4аени 4а6и бра6но
400 гр. масло
2 или3 суп.л.коняк
малко сол
zа крема
2 жълтака
1 и 1/2 4.4а6а zахар
2/3 4аена 4а6а бра6но
1 литьр прясно мляко
1 ванилия
100г масло
Силно охладеното масло zаедно с бра6ното насе4ете с нож на трохи до обраzуване на маслени трохи4ки.С посолената вода и коняка zамесете тесто,,нарежете го на 7 4асти и в поставете в хладилника zа 2 4аса.Всяка кора раzто4ете на дебелина 3или 4 милиметра,
6 кори иzпе4ете до светлороzов цвят,а 7та трябва добре да се zа4ерви.
Крема пригответе като раzбиете жалтаzите сас zахарта,добавитв бра6ното ,млякото и ванилията и при непрекаснато баркане сгастите на слаб котлон.Малко преди края прибавете маслото и иzстудете сместта.Светлите кори намажете с крема,сложете ги една варху друга и ги порасете с трохите от 7 та,тьмна кора.Посипете с пудра zахар и нарежете тортата след 6 4аса.
Другите 2 сладки6а на императора друг ден,4е сега е много кьсно и ми се доспа.
| |
|
Вкъщи винаги се прави било с вишни, било с дренки, така че може да се нарече и Розов крем. Освен че, направен с тези плодове, кремът придобива хубав цвят, вишни или дренки го правят киселичък, което е приятна изненада за тези, които за пръв път го опитват :). Баба ми правеше с този крем фунийки от бутер-тесто и бисквитени торти. Страхотни!!!
Вишните и дренките си правим сами, като в сезона ги стерилизираме в буркани от 0,5 - 1 л (плодовете се поставят в бурканите, заливат се с преварена вода; бурканите се стерилизират 15-20 минути). На вишните обикновено им махам костилките, дренките обаче не ги почиствам. Горе-долу същият резултат ще получиш, ако събереш сока от 2-3 пакета размразени вишни (не го разреждай с вода, трябва да е много концентриран).
Значи, вземаш 1 чаша сок от стерилизирани вишни или дренки, 1 чаша захар, възваряваш ги, както и в основната рецепта, смесваш 1 пълна с.л. брашно и 1 пълна с.л. нишесте с 1 чаша хладка преварена вода, по същия начин правиш варената основа за крема (на тънка струйка изсипваш брашнената смеска в сладкия сок, малко преди да заври), става нещо като кисел, ама много гъст. (Дотук всичко е както в основната рецепта, само че се възвира 1 чаша течност вместо 2, а втората чаша се използва за разтваряне на брашното и нишестето. Обаче в плодовия крем не се поставят яйца!) Изстиналият "кисел" се бие с 200 г масло (размекнало се на стайна температура), докато се получи пухкав крем. По-добре отначало разбий маслото, а после слагай варената основа по 1-2 лъжици. (Същото важи и за млечния вариант.)
Това е. :))) Бон апети!
Ох, за медената торта забравих да напиша, че би било много добре да престои нощ в хладилник, поне няколко часа, по-вкусна става!
Чао! и, разбира се, много ми е интересно да науча дали ти е харесала тортата. До скоро.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|