|
Тема
|
Какво е бакла?
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 05.02.03 15:25 |
|
Вкусно ли е и де може да се намери?
| |
Тема
|
Re: Какво е бакла?
[re: medusa]
|
|
Автор | Tити (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.02.03 15:32 |
|
Прилича на зелен боб, но по вкус е друго. И като него може да се приготви и в зелено състояние и в узряло. Прави се на супа и на яхния. НО!!! НЕ СЕ ПРЕДЛАГА НА ДЕЦА!!!Рядко, но все пак съществува алергия от баклата и за деца е смъртоносна! Това е от мен. Порови се из Нета за повече инфо. Поздрави.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Biba (hamster) |
Публикувано | 05.02.03 15:33 |
|
Balkata e wid bob. W nashijat kraj i wikaha "cheren bob" ako ne se luja.
Eto malko snimki

Редактирано от Biba на 05.02.03 15:45.
| |
Тема
|
Малко цифри
[re: Tити]
|
|
Автор | Tити (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.02.03 15:41 |
|
Зелена бакла
Баклата е много стара култура, но родината й не е точно устонавена. В Европа е позната още през средновековието.
Развива се преди зеления фасул и е един от първите зеленчуци. Зелените й чушки са ценна храна. Те съдържат 6,7% белтъчини, въглехидрати - 4,2%, минерални соли (калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо), микроелементи (манган), големи количества витамин С - 20 мг%, витамин РР - 1,8 мг% и каротин (провитамин А) - 0,5мг% и в по-малки количества В1 и В2.
Баклата не трябва да се консумира сурова или недоварена, защото съдържа токсични вещества, които при топлинна обработка се разрушават.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Чepпak (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.02.03 15:45 |
|
Баклата е вид боб. Ако си в BG напролет може да се купи прясна от пазарите.
Много е вкусна готвена с агнешко месо, както се готви райкин боб (зелен фасул).За подправки - непременно гьозум, магданоз. Не се слагат домати, а се сервира с кисело мляко. Ако е по-чорбаливо (но не умито) - по-добре, магиятя е в соса.
Става - да си оближеш пръстите!!!
Чувал съм обаче ,че не всекиму понася! Някои са алергични към нея! Ако някой энае повече подробности за това - нека пише!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
graphic (INAPPLICABLE) |
Публикувано | 05.02.03 17:51 |
|
Ако баклата изчезне никога няма да забележа! Много хора я приготвят на яхния или на чорба! Аз лично въобще, ама въобще не съм фен на баклата! Има особен и спесифичен , леко блудкав вкус, на външен вид прилича на граховите шушулки, по-старата бакла е с доста твърда обвивка. А откакто четох че един от най-трудно разградимите зеленчучи, и че не се разлага напълно, а и не на последно място че предизвиква алергични реакции въобще я отписах от менюто!
| |
Тема
|
[re: graphic]
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 06.02.03 11:23 |
|
А, значи аз изобщо да не я вписвам в менюто :) Тъй и тъй винаги е отсъствала от него, та няма да се забележи и занапред, че липсва :)
Ама то няма случайно, че не знам нищо за тая бакла. Тя ако беше вкусна, отдавна да съм я знаела и сготвила.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Чepпak (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.02.03 11:52 |
|
Струва си да опиташ! От едно ядене не се умира. Аз съм с яэва и си я ям без последствия. Дори и сурова съм опитвал (направо от корена зърната на няколко шушулки). Естествено, не е хубаво да се прекалява! Готвим си по 2-3 пъти през сезона.
Все пак, както вече казах, не всекиму понася - решението си е твое!
А със здраве!
| |
|
|
|
|