Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:18 04.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Какво е бакла?нови  
Автор medusa (Мамино Меде)
Публикувано05.02.03 15:25

Вкусно ли е и де може да се намери?

Тема Re: Какво е бакла?нови [re: medusa]  
АвторTити (Нерегистриран)
Публикувано05.02.03 15:32

Прилича на зелен боб, но по вкус е друго. И като него може да се приготви и в зелено състояние и в узряло. Прави се на супа и на яхния. НО!!! НЕ СЕ ПРЕДЛАГА НА ДЕЦА!!!Рядко, но все пак съществува алергия от баклата и за деца е смъртоносна! Това е от мен. Порови се из Нета за повече инфо. Поздрави.

Автор Biba (hamster)
Публикувано05.02.03 15:33

Balkata e wid bob. W nashijat kraj i wikaha "cheren bob" ako ne se luja.
Eto malko snimki

Редактирано от Biba на 05.02.03 15:45.

Тема Малко цифринови [re: Tити]  
АвторTити (Нерегистриран)
Публикувано05.02.03 15:41

Зелена бакла

Баклата е много стара култура, но родината й не е точно устонавена. В Европа е позната още през средновековието.
Развива се преди зеления фасул и е един от първите зеленчуци. Зелените й чушки са ценна храна. Те съдържат 6,7% белтъчини, въглехидрати - 4,2%, минерални соли (калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо), микроелементи (манган), големи количества витамин С - 20 мг%, витамин РР - 1,8 мг% и каротин (провитамин А) - 0,5мг% и в по-малки количества В1 и В2.
Баклата не трябва да се консумира сурова или недоварена, защото съдържа токсични вещества, които при топлинна обработка се разрушават.

АвторЧepпak (Нерегистриран)
Публикувано05.02.03 15:45

Баклата е вид боб. Ако си в BG напролет може да се купи прясна от пазарите.
Много е вкусна готвена с агнешко месо, както се готви райкин боб (зелен фасул).За подправки - непременно гьозум, магданоз. Не се слагат домати, а се сервира с кисело мляко. Ако е по-чорбаливо (но не умито) - по-добре, магиятя е в соса.
Става - да си оближеш пръстите!!!
Чувал съм обаче ,че не всекиму понася! Някои са алергични към нея! Ако някой энае повече подробности за това - нека пише!

Тема Re: Какво е бакла? [re: medusa]  
Автор graphic (INAPPLICABLE)
Публикувано05.02.03 17:51

Ако баклата изчезне никога няма да забележа! Много хора я приготвят на яхния или на чорба! Аз лично въобще, ама въобще не съм фен на баклата! Има особен и спесифичен , леко блудкав вкус, на външен вид прилича на граховите шушулки, по-старата бакла е с доста твърда обвивка. А откакто четох че един от най-трудно разградимите зеленчучи, и че не се разлага напълно, а и не на последно място че предизвиква алергични реакции въобще я отписах от менюто!

Тема Re: Какво е бакла?нови [re: graphic]  
Автор medusa (Мамино Меде)
Публикувано06.02.03 11:23

А, значи аз изобщо да не я вписвам в менюто :) Тъй и тъй винаги е отсъствала от него, та няма да се забележи и занапред, че липсва :)
Ама то няма случайно, че не знам нищо за тая бакла. Тя ако беше вкусна, отдавна да съм я знаела и сготвила.

АвторЧepпak (Нерегистриран)
Публикувано06.02.03 11:52

Струва си да опиташ! От едно ядене не се умира. Аз съм с яэва и си я ям без последствия. Дори и сурова съм опитвал (направо от корена зърната на няколко шушулки). Естествено, не е хубаво да се прекалява! Готвим си по 2-3 пъти през сезона.
Все пак, както вече казах, не всекиму понася - решението си е твое!
А със здраве!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.