Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:32 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема кисело зеленови  
Автор ProBily (:-))
Публикувано10.11.02 20:23

Вчера си купихме един чудесен бидон с канелка от 70 л и сега ни сърбят ръцете да сложим зелето :-))))))))) Добре обаче стигнахме до семеен спор как да го направим. Аз съм много консервативна и държа да е само със сол, вода и лимони...но мъжът ми иска да пробваме да сложим и червено зеле...дали няма да се промени вкуса?
И друг въпрос: има ли значение какво точно зеле се слага ? Защото миналата година сложихме 2 малки бидона зеле, като всяко го бяхме купували от различен търговец, и единия бидон се осмърдя гадно...та си мисля, че може би е било различен сорт.
Вие как правите киселото зеле?

Тема Re: кисело зеленови [re: ProBily]  
Автор LiaLia (хонорувана)
Публикувано11.11.02 15:29

за мен традиционната рецепта е с глави червено зеле или червено цвекло... за лимони сега чувам...те каква роля имат?

Floss!

Тема Re: кисело зеленови [re: LiaLia]  
Публикувано11.11.02 22:26

Ама само червено зеле ли?

Лимоните явно имат консервиращ ефект, а и дават приятен аромат. Поне в моята готварска книга пише, че се слагат лимони. Миналата година качето с лимони стана хубаво :-))))

Автор Scarlet (J _ _ _ _ _ _ r)
Публикувано12.11.02 21:29

Доколкото знам, червеното зеле или пък червеното цвекло се слагат, за цвят на зелевата чорба.

Моят съпруг също прави зеле вече няколко години. Много приятно ме изненадва всеки път, макар че аз не съм много по туршиите.

В бидона поставя 1 кочан царевица, но забравих с каква цел го прави, а в момента не е тук, за да го попитам. Вероятно е свързано с ферментацията.

Тема Re: кисело зеленови [re: Scarlet]  
Публикувано12.11.02 21:44

О, значи няма да го развали :-)))))))))))

Супер ! Мерси много :-))) Ако се сетиш попитай го точно какво слага вътре в бидона, че да понасъберем малко опит и ние :-)))))))

Тема Подправките за зелетонови [re: ProBily]  
Автор KRlSTOF (Vechno tyrsesht)
Публикувано12.11.02 23:26

Тази вечер бях на пазара и ме посъветваха да сложа следното :

1.Един кочан царевица /ронена/ за пуканки или обикновенна.
2.Малко корен от хрян.
3.Парче червено зеле.
4.Парче червено цвекло.
5.Една ябълка.
6.Два-три моркова.
7. Корен от целина.
8.Парче карфиол.

То маи не остана място за зелето. Ако имате слагате и от него.
Водата трябва да не е варовита, иначе да се превари.

Като втаса се употребява само с качествена домашна ракия.
На сутринта за изтрезняване- от зелевата чорба.

Гарантирано достигане до 100 годишна възраст.

Редактирано от KRlSTOF на 12.11.02 23:35.

Тема Re: за царевицата и хрянанови [re: KRlSTOF]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано13.11.02 09:22

Слага се млечна (неузряла) царевица да помогне на млечно-киселата ферментация на зелето. Някои слагат кисело мляко. Хрянът стяга зелето и то е по-хрупкаво. Червеното зеле и най-вече червеното цвекло дават червен цвят. Останалите добавки са само за вкус.

Тема Re: Подправките за зелето [re: KRlSTOF]  
Публикувано14.11.02 19:05

Ихааа :-)))))))))))))) Не съм я чувала тази рецепта, ама обезателно ще я опитам :-))))))))))) Ще стане хипер вкусно зеле !!!

Автор Scarlet (J _ _ _ _ _ _ r)
Публикувано14.11.02 21:40

Питах майстора на кисело зеле, каза че слага и хрян.

Много важно било преточването (това според мен беше казано за да си предаде тежест, но аз най-съвестно ти преразказвам:))))))

Успех!

Тема още въпросииииииииинови [re: Scarlet]  
Автор Karinka (членка)
Публикувано14.11.02 22:24

на колко вода колко сол слагате ..... и трябва ли да се преварява водата или нещо подобно?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.