Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:10 19.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема teleshko  
Автор milenn (член)
Публикувано28.10.02 00:27



abe, tuka ima mnogo teleshko, i e mnogo eftino, i strashno gotino izglezda v magazina, cherveno, apetitno. kupih vednuz, ama ne ozah da go prigotva , stana na podmetka, strashno tvurdo
kazete neshto lesno, ama imajte predvid che sam mnogo nachinaesht, i imam samo el-skara , i Mikrovulnova pechka, Yenski tendzeri i teflonov tigan , heheheh ;-)

a mestnoto mi gadze izobshto ne moze da gotvi, kakto i povecheto dominikanki ;-(



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано28.10.02 09:50



Това ти изказване беше малко обидно, но ще преглътна...
ето ти една рецепта за телешко месо..
Телешкото месо е важно преди да се пече на скара или пържи да се вари..защото е сравнително жилаво.
Та сваряваш го в херметическа тенждера за 30м инути, или в нормална за час и нещо... и след това го нарязаваш на парченца, нарязва на кръгчета 1-2 кг картофи, 1 глава лук
В тавата в която ще печеш картофите и месото, салагаш на котлона главата лук с малко мазнина да се позапържи малко, след това добяваш месото и след това картофите малко да се позадушат в мазнината...след това заливаш с вода, поръсваш с черес пипер и по желание слагаш давиноф лист става по ароматно..и салагаш да печеш...
солта е на вкус за това не я споменавам

Същото нещо става с пиле, свинско, заешко...



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Авторrali (Нерегистриран)
Публикувано28.10.02 13:00



az ne znamkad e tova tuka no predpolagam che ne v Bulgaria. Ta, izmivash mesoto dobre sas studena voda. Slagash go da se vari v tendjera pod naliagane, ako niamash v obiknovena i varish dokato omekne no ne tolkova che da sa kasa na parchenca. Triabva da ostane oshte savsem malko nesvareno. Ostavash go v cedka - triabva dobre da se otcedi mnogo dobre zashtot sledva zaparjvane. Na tigana v malko olio se slaga mesoto veche nariazano na malki kubcheta - hapki. Olioto triabva da e malko, v protiven sluchai teleshkoto puska mnogo voda i zalepva. Parjene - okolo 1 min kolkoto da se zachervi. Maha se ot tigana. V sashtata maznina se slagat posledovatelno - luk /na drebno/, zelena i 4ervena 4ushka - na ivici, 4esan - nakalzan, 3-4 domata - obeleni i nariazani na kubcheta ili 1 - 11/2 konserva / zavisi ot kolichestvoto meso, 1 teleshki bulion, 1 kaf.4ashka goreshta voda, magdanoz. Vri 20 min kato gledash vodata da ne izvri. Tova e neshto kato domaten sos. V tava slagash parvo mesoto otdolu olio. Zalivash sas sosa i slagash kartovi kolkoto iskash - ako mesoto e 1 kg - 3 golemi ili 4-5 sredni. dolivash H2O, kolkoto da pokrie kartofite. Sledva furna - pechene gore i dolu na 220 C, posle na 200C. Sol na vkus, 4eren piper. Oblizvash si prastite.



Тема Re: teleshkoнови [re: Cвeтлa]  
Автор milenn (член)
Публикувано28.10.02 17:09



sto da e obidno, be Svetle ;-)?
da ne si dominikanka? ama verno che tuka gotmat mnogo smotano, nema majtap.
i absolutno bez zelanie. E, po hoteite na plazaa e drugo, ama tam se gotvi kato za chuzdentsi, i mnogo gotvachi sa chuzdentsi.
a za tipichnia mesten dominikanets, kakto te samite si kazvat se gotvi kato sa kuche ;-) - trebva da ima Meso + oriz+bob , ili Meso + platanos , Meso +Yuka
i vseki den tova, 7 dni v sedmitsata.

A za retseptite, iasno kade mi e greshkata. ama sled tova koeto razbrah, iavno zasega nema da si gotva teleshko, nemam uslovia. ste si go iam v mestnata kruchma ;-) ili ste si go vzemam za v kushti da si go akompaniram s nekakvi salati, che v kruchmata se iade _samo _ meso, i nishto drugo 0vvsen oriz , Yuka, i mnogo redko kartofi. ;-(



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано29.10.02 11:08



Abe v Domenikanskata ne mozhesh li da si napravish edni sochni i gotini stekove?
Triabva da e debel okolo 2-3 prasta i go pechesh bez predvaritelna termichna obrabotka v debel tigan /mozhe i na skara/ mezhdu 5-7 min na strana, v zavisimost ot tova kolko pecheno go obichash mesoto/rare, medium-rare,medium, medium-well, well, extra -well - 10min za nego i stava na podmetka/. Predvaritelno triabva samo da posolish mesoto, porasih s cheren piper, podpravka za steak, chesnobo brashno ili nesto ot roda.... Sled tova e gotino s A1, Heinz 57 i Tabasco!
A ima i drugi varianti, ama te otnemat poveche vreme. I ne zabraviai - ne se opitbvai da go kalcai ili kakvoto i da e bilo predi tova.



Тема Re: teleshkoнови [re: snoopy]  
Автор milenn (член)
Публикувано29.10.02 15:23



az dolu gore taka se opitah da go prava, ama maj dosta poveche vreme go ostavih, i naistina stana na podmetka
a mesoto (i teleshkoto i svinskoto) go prodavat nariazano , na 1 - 1,5 cm , maj e tunko, a?
btw svinskoto tuka e dosta po-gotino ot v BG - ne e mnogo mazno, ima savsem malko tlastini, jeje, (ama ako dojde bashtta mi , izobshto nema da mu haresa bez slaninka ;-)



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано29.10.02 17:19



ne, ne tova e tanko. Ne mozhesh li da si namerish mesar, koito da ti narezhe pone 3 santimetrovi? I ako imat kokal ot ednata strana , oste po-dobre, a i mnogo dobre e ako nemerish T-bone steaks!!!!
Ima i edno slow-rosted beef, to se pravi ot goliamo parche meso, koeto se peche vav furna okolo 3 chasa s razni podpravki i kato postoianno se zaliva sas sosche... ama ako e za edin chovek ne znam dali si chini masrafa:) Ama to pone mozhe da go rezhesh na tanko sled tova i da go iadesh i stuedno.
Abe tia domenikanki , kakvo mogat , kato ne mogat da gotviat ?????



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано29.10.02 17:33



A pak ako ima samo tanko nariazano teleshko mozhesh da napravish shnicel, kato go nachukash na oste po-tanko/ololo 5mm/, nasolish i napiperish , obaviash v galeta/bread crumbs/ , posle v razbito jaice, posle pak galeta i go izparzish v ne mnogo nagoresteno olio za niakolko min.



Тема Re: teleshkoнови [re: snoopy]  
Автор milenn (член)
Публикувано30.10.02 06:38



aaa, tochno tova mi trebvashe ;-)
navremeto v BG edin na edin priatel majka mu praveshe taka.
tova li e "Vienski shnitsel" ? eee, tva ste si go probvam, otivam utre da si kupa chuk za meso ;-) drugite Hardware i Software gi imam ;-)

nekoj da znae kak e "galeta na ispanski" ? ;-) google mi kazva che
"bread crumbs" = "migas del pan" ="hlebni trishichki " ;-) heheh, dali e tva naistina,
ste vida utre ;-)

Редактирано от milenn на 30.10.02 06:42.



Тема Re: teleshkoнови [re: Cвeтлa]  
Авторven4e (Нерегистриран)
Публикувано30.10.02 06:58



не е задължително да се вари телешкото преди употреба. ако е качествено месо може да се пържи в силно сгорещена мазнина
НЕ ПРАВЕТЕ КАТО НЕЯ!
една приятелка пече веднъж телешко във фолио....от 1 кг и поливна месо остана толкова, че на 5 човека се падна по една хапчица....



Тема Re: teleshkoнови [re: ven4e]  
Авторrali (Нерегистриран)
Публикувано30.10.02 12:51



Ven4e nishto ne razbirash ot gotvene.Probvay receptat i togava govori.



Тема Re: Нещо пробвано,нови [re: milenn]  
АвторKRlSTOF (Нерегистриран)
Публикувано01.11.02 00:55



На 21.09. стана на въпрос за пържолите.Можеш да се върнеш и да хвърлиш едно око.Сега ти пеиствам една част :

- Нещо и за телешкото: тънки филиики, посъветвани с чука, плюс сухите подправки, и след 3-4 часа , когато си поемат ароматите, ги "давя" 24 часа в
съд с прясно мляко. След това ги изцеждам и задушавам в тиган с "Палмолина"
/от Олинеза,тя не си променя вкусовите качеста при температури от 180-230*С/ И за да е по вълшебно- малко винце./Но си оставете и за после/ .

Става крехко и вкусно. Важно е да не са по дебели от 5мм. А чука донякъде премахва жилавоста като накъсва структората на месото. Това за "Палмолина"
го забрави и слагаи каквото имаш там под ръка.



Тема Re: Нещо пробвано,нови [re: KRlSTOF]  
Автор milenn (член)
Публикувано01.11.02 07:00



naj verojatno ste probvam utre . ama tova za daveneto 24 chas v presno mleko _' v hladilnika, nali _ da ne se razvaliat 24 chasa ako ne sa v hladilnik_
i oste neshto - tova"Palmolina" nekakva majoneza li e ili nekakav margarin ?

a dnes si kupih edno teleshko, da vidim. izglezda kato gotovo nachukano, pisheshe mashinno obrabotenio i izglezda nachukano.

obache ne namerih galeta v supermarketa. pone obiasnih na edna poznata , i tia mikaza che trebav da se kazva "hliab na prah" ili neshto podobno ;) ama kakto spomenah, i tia e gola voda v gotveneto i osven spageti drugo ne znae da gotvi ;-(



Тема Re: Нещо пробвано,нови [re: milenn]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано01.11.02 10:57



ako ne namirash galeta probvai s obiknoveno brashno ili carevichno brashno, triabva da stane i taka.



Тема Re: Нещо пробвано,нови [re: KRlSTOF]  
АвторTorkonator (Нерегистриран)
Публикувано01.11.02 12:04



KRISTOF, kakvi suhi podpravki izpolzvash?

Zabeljazvam, che v povecheto postove na sobstveni recepti ne se obrushta vnimanie na podpravkite, a imenno te sa vazhni za ovkusjavaneto na gozbata i za pridavane na specifichen i harakten samo za vashata recepta vkus i aromat. Njakoj kazva suhi podpravki, drug podpravka za steak, a kak da razberem tochno kakvi sa tezi podpravki



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Автор Meчo_Пyx (Пухкавичък)
Публикувано01.11.02 16:56



Добър съвет са ти дали за шницелите. Това е май единственото, което съм приготвила от телешко в тигана и се е получило супер. Все не ми се удава да разбера как точно се получават всички тези вкусни неща, които опитвам наоколо - стекове, ростбифи, печени ребра ... Ама ще разбера де, няма страшно, все ще открия какво не е наред, месо ли не избирам правилно, не го мариновам ли добре ...
А за шницелите, ето какво ще допълня. Режа ги изключително тънко. Ако е леко замръзнало месото, става много лесно. Хубаво ги начуквам с чука за пържоли и ги налагам с лук, сол, черен пипер и кимион, поръсвам с лимонов сок, всеки ред, обвивам хубаво в полиетилен или захлупвам съдинката да не изсъхват и ги оставям в хладилника за една нощ най-добре (оставяла съм ги и за по 3-4 часа). При панирането една подробност, независимо дали използваш обикновено брашно, царевично или галета след първото потапяне в яйцата ги оваляй хубаво в ситно настъргано твърдо сирене (пармезан или друго подобно), после пак в яйца, после в брашно и яйца. А може и да си направиш паста за паниране от бира, брашно, яйца, черен пипер, настъргано сирене, счукан чесън, майоран, щипка бакпулвер. Гъстотата трябва да е малко по-гъста от боза. Потапят се хубаво, така че да може да се задуши добре месото в пастата и да остане крехко.
Ами това е моя скромен опит с телешко в тигана.



Тема Re: Нещо пробвано,нови [re: milenn]  
АвторKristof (Нерегистриран)
Публикувано01.11.02 21:57



Да, задължително с млякото в хладилника./ иначе и котката няма да го яде /
А тази "Палмолина" си е като обикновенното олио, само че издържа на по -висока температура. И при многократно използване например във фритюрника си остава добро.
От млякото при пържене се получава много приятно покритие - като панировка.
А галетата си я прави от леко припечени филиики .Те лесно стават на сухар,аслед това ги мелиш.



Тема Re: Нещо пробвано,нови [re: Torkonator]  
АвторKristof (Нерегистриран)
Публикувано01.11.02 22:15



По времето на "развития социализъм и светлото бъдеще" си бъркахме подправките сами.
Сега във Варна например в Пикадили или Метро има такова голямо разнообразие от подправки че като застана пред щанда ставам разноглед.
То за риба,пиле,телешко,свинско, дивеч...само за щраус не видях. Български, вносни...пикантни китаиски.
Имам един приятел, които има бизнес със подправки, и като започне да ми обяснява...стоя и не мога да взема думата. И за да го спра му казвам:
да, а ма настърган рог от носорог НЯЯЯМАШ.



Тема Re: teleshkoнови [re: snoopy]  
Автор milenn (непознат )
Публикувано18.11.02 07:12



;-) Dneska go napravih tova, i napravo obrah tochkite ;-) 3 pati hodiha da kupuvat
teleshko, tsel den iako pluskane ;-)
kupih purvo edin paket za proba, i otidoh da go prava v kushtata na gadzeto, che az nemam gaz, a s toka e po-bavno . galetata, na ispanski e "pan molido"="melen hliab". purvo napravihme za nas, i stana strahotno ;-) i kato go opitaha sasedite i i bratiata i, huknaha za supermarketa ;-) goliam kupon padna;-) i nikoj ne razbra che mi e za purvi put da go prava tva ;-)

a mesoto ne go chukah s chuka, ami tuka go prodavat nekak si, kato che li minalo prez nekakva mashina, tunko i nadupcheno, kato che li kultsano s neshto ;-)

ta mnoogo mersi ;-) snoopi, sega na red e retseptata na Kristof ;-)



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Автор milenn (непознат )
Публикувано19.11.02 04:20



maj tezi retsepti se doblizavat i do 2-te :
Milanski sniitzel :http://www.geocities.com/Heartland/Plains/4142/306.htm
Viennski snitzel :http://www.recipecottage.com/german/wienerschnitzel02.html

a nekoj znae li kak e "shnitzel" na ospanski?



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Автор lvan_Tankov (член)
Публикувано19.11.02 04:26



Vinen Kebap.
Az imam sashtia problem s teleshkoto. Mnogo e i e mnogo hubavo, i e strashno evtino. Parvoto koeto probvah, beshe teleshko vinen kebap.
Moita recepta e mnogo prostichka. Zaparzhvam teleshkoto s luk, morkovi i gabi. Dobaviam cheren piper i sol.
Zapochva tova neshto da se vari na slab ogan (ako si na gazov kotlon ili pechka, slozhi edin difuzor - tova e edna tenekijka s dupchici - s neia mozhesh da si pravish i prepecheni filijki (tostadas). Dobavi kam vsichkoto tova polovin chaena chasha cherveno vino i edna chasha voda (topla(. Hubavo e mesoto da se pokrie pochti vsichkoto s tazi vodica. Sled tova na slab ogan da kakri, dokato se svari dobre - ne e hubavo da se razvariava savsem. Kato zapochne da se otdelia na konci e gotovo. V tova vreme otdelno mozhesh da si prigotvish garniturata.
Az pravia nai-chesto dve. Ednoto sa vareni kartofi s naslo i magdanoz. Vtoroto e oriz na furna s zelenhuci - luchec malko, grah, zelen bob, morkovi, carevica, gabki - i kakvoto ti se haresa. V edna kupichka postaviam sled tova mesoto sas neshtata koito e vrialo, i dopalvam s oriza.
Izsipvam go na porcionnata chinia i mozhesh da mu zabuchish otgore edin magdanoz za krasota i oshte malko aromat.
Varvi s tova neshto edno cherveno vince, malko tanichko, no aromatno - ot tipa na Merlo.
Pozdrav ot stranata na tangoto, mesoto i vinoto.



Тема Re: teleshkoнови [re: lvan_Tankov]  
Автор milenn (непознат )
Публикувано19.11.02 04:56



krajno vreme beshe da se obadi i arzentinetsa ;-)
tam nali teleshkoto e natsionalen sport ;-)
tova zvuchi mnogo dobre, ;-) trebva da pochna da rzpechatvam veche;-)
samo deto e dosta poveche igrachkata s tazi retsepta, ama useshtam che si struva.
navremeto v BG mnogo me kefeshe vinen kebap, ama sas svinsko.



Тема Re: teleshkoнови [re: milenn]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано20.11.02 10:18



Zasto ne probvash i tova /sled kato teleshkoto i taka gotino nachukano/ -

mesoto se posoliava i porasva s cheren piper, namazva se s gorchica ot ednata strana i v/u namazanata strana se slagat nariazani gabki i niakakav vid sitene/kakvoto ima pri teb i prilicha na pusheno , topeno ili nesto ot roda/, mozhe niakakav bekon ili pushena solena shunka , koiato v razlichnite strani ima razlichni imena, zavivash go na rulce, vrazvash go s konec , ili go zabuchvash s klechki za zabi i go parzhish na ne mnogo silen ogan. Mozhe i da go napravish i s dve parzholki, m/u koito slagash plankata prikrepiash konstrikciata s klechki pak i parzhish.
Drugoto koeto se sestam e da do narezhesh na lentichki i da go0 izparzhish s luk i nariazani gabki, mozhe da slozhish i malko lujto ako obichash i nakraia da dobavish niakavo raztopiavasto se sirene. Ne se parzhi dalgo , zastoto teleshkoto e tanko i ako e i hubavo ne mu triabva mnogo. A , zaedno sas sireneto mozhesh da mu livnesh i malko bialo vino.
Pfuuuuu, kak ogladniah



Тема Re: teleshkoнови [re: snoopy]  
Автор milenn (непознат )
Публикувано20.11.02 17:27



dobre zvuchi ;-)
a tova purvoto, rultseto, sled zavivaneto da go topna li v galeta i iajtse?
za da se zapechata kato shnitsela? ili ne e nuzno? da ne stane tvurdo?




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.