Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:13 13.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема заекнови  
Авторivana (Нерегистриран)
Публикувано25.10.02 12:26



кажете, молям как да сготвя див заек. въпросът е спешен! помагайте!



Тема Re: заекнови [re: ivana]  
Автор lvo_Dinkov (типичен Иво)
Публикувано25.10.02 14:29



Izkiswa se wyw woda s ocet 12 ili 24 4asa, posle se izmiwa i moje da go gotwish kato obiknowen zaek
Shegata nastrana, naistina se izkiswa, za da ne e jilawo sled towa mesoto, a i da izleze wsi4kata kryw. No konkretna recepta ne moga da ti kaja, brat mi e specialista w prigotwqneto na zaeshko ;)

Редактирано от lvo_Dinkov на 25.10.02 14:34.



Тема Re: заекнови [re: ivana]  
Автор Xypodilec (тъп юзър)
Публикувано25.10.02 14:41



уфф, бадженака е майстор на зайците, ще му кажа да напише нещо. във всеки случай сложи някакъв алкохол при готвенето - ракия, вино или бира.



Тема Re: заекнови [re: ivana]  
Автормиз (Нерегистриран)
Публикувано26.10.02 02:28



eто ти няколко рецепти от една книга с българска национална кухня


ЗАЕК ПО ЛОВДЖИЙСКИ

Продукти: 1 заек (750 г), моркови 150 г (2-3 бр.), кромид лук 150 г (2 глави), лимон 1/2 бр., брашно 15 г (1 и 1/2 супени лужици), арпаджик 250 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сланина 100 г, доматено пюре 15 г (1 супена лужица), пресни гъби 250 г (2 чаени чаши), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), оцет 100 мл (1/2 чаена чаша), целина 50 г (1/2 глава), дафинов лист 1-2 бр., сол и черен пипер на вкус.

Заекът след одирането на кожата и изваждането на вътрешностите се измива със студена вода и се накисва за 3 до 5 часа в студена вода, а след това се залива в марината, приготвена от оцет, вода, черен пипер и дафинов лист, и престоява в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар). Най-младите зайци не се мариноват. След изваждането от маринатата заекът се измива обилно със студена вода и се нарязва на парчета, които се изпържват в сгорещена мазнина. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават, като се прибавят последователно, ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното. Заливат се с виното и малко топла вода. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре се нарежда изпърженото месо. Капакът на съда се замазва с тесто и ястието се задушава във фурна за 1 и 1/2 часа.


ЗАЕК С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
(с. Габровница, Пазарджишко)

Продукти: 1 заек (1.500 - 2 кг) заедно с вътрешностите, прясно зеле 3 кг, растително масло 250 мл (1 и 1/4 чаени чаши), домати 400 г (5-6 бр.), кромид лук 150 г (1-2 глави), червен пипер 10 г (2 чаени лъжички), чесън 3-4 скилидки, черен пипер и сол на вкус.

В сгорещената мазнина се поставят последователно и се запържват ситно нарязаният кромид лук и зелето, нарязано на ситно (като слама). След това се прибавят червеният пипер и сол на вкус. Част от запърженото зеле се смесва със сварените и нарязани на малки парченца вътрешности, черният пипер и ситно нарязаните скилидки на чесъна. С тази смес се напълва заекът, предварително осолен отвътре и отвън. Отворът се зашива и заекът се поставя в тавичка, покрива се с останалото зеле и се пече в средно силна фурна.

ЗАЕК СЪС СИНИ СЛИВИ

Продукти: 1 заек (750 г), кромид лук 50 г (1 глава), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), вино 200 мл (1 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), брашно 5 г (1 чаена лъжичка), чесън 8-10 скилидки, сушени сини сливи 200 г (1 чаена чаша), малки лукчета 25 бр., сол на вкус.

Заекът се нарязва на парчета, които се запържват леко в мазнината. Прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава до златисто оцветяване, а след това се разбърква с брашното и червения пипер и се залива с виното, разредено с вода. Когато заври сосът, се прибавят обелените скилидки на чесъна и почистените от люспите малки лукчета. Ястието се посолява и се оставя на тих огън. Към края на варенето се прибавят измитите и задушени в малко вода сливи.

ЗАЕШКО МЕСО С ЛУК
(с. Малка Арда, Смолянско)

Продукти: месо от див заек 750 г, кромид лук 1 кг (10-12 глави), краве масло 150 г (3/4 чаена чаша), домати 150 г (2-3 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист, бахар, черен пипер и сол на вкус.

Заекът се кисне 1 нощ в студена течаща вода, а след това се нарязва на парчета, които се задушават в мазнината, като се добавя по малко вода. Когато поомекне месото, се прибавят червеният пипер и доматите, нарязани на дребно, а 10-15 минути след това се слага едро нарязаният лук. Ястието се посолява и се задушава на тих огън до готовност. Накрая се прибавят подправките - дафинов лист, черен пипер и бахар. След като поври още няколко минути, ястието се сваля от огъня и се поднася.

КАПАМА СЪС ЗАЕК

Продукти: 1 заек (1.500 - 2.000 кг), вътрешностите на заека, булгър 200 г (1 чаена чаша), мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), бахар, черен пипер и сол на вкус.

Заекът се кисне в студена вода 10-12 часа, като местата със съсирена кръв се нарязват, за да се отдели по-лесно кръвта. След това се измива и се подсолява. Вътрешностите се измиват и се варят 1/2 час в подсолена вода, след което се нарязват на кубчета. В част от мазнината се задушава булгурът. След това се посолява и се разбърква. С нея се напълва заекът. Заекът, след като се зашие коремният отвор, се слага в съд с малко вода, залива се с виното и останалата мазнина и се задушава на тих огън, като капакът на съда се замазва с тесто.

ПОПСКА ЯХНИЯ СЪС ЗАЕК

Продукти: месо от заек 750 г, арпаджик 0.500 кг, кромид лук 100 г (1-2 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), чесън 10 скилидки, брашно 10 г (1 супена лъжица), домати 100 г (1-2 бр.), вино 50 мл (1/4 чаена чаша), лимон 1/2 бр., дафинов лист 2 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер няколко зърна, сол

Месото на заека, нарязано на парчета, се пържи в сгорещената мазнина, след което се изважда. В същата мазнина се задушава дребно нарязаният лук, а след това се прибавят доматеното пюре, брашното, червеният пипер, дафиновият лист, черният пипер, половината от виното, малко бульон или топла вода и сол. В соса, след като заври, се прибавя месото. Когато поомекне месото, се прибавя арпаджикът, предварително задушен в останалата мазнина, чесънът и обелените домати, нарязани на дребно, резенчетата от лимона и останалото вино. Ястието се оставя да къкри на тих огън до готовност.

Продукти: 1 заек (1.500 - 2 кг), смляно телешко месо 100 г, гъби 100 г (1 чаена чаша), яйце 1 бр., кромид лук 60 г (1 глава), магданоз 1 връзка, хляб 75 г (1 филия), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сланина 100 г, червен пипер 10 г (1 супена лъжица), черен пипер и сол на вкус.

Заекът (без главата и вътрешностите) се измива много добре и се поръсва отвън и отвътре със сол и черен пипер.

От смляното месо, предварително накиснатия във вода хляб, нарязаните на ивички гъби, свареното и нарязано на дребно яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, червения пипер, черен пипер и сол на вкус се приготвя плънка за заека.

Напълненият заек след зашиването на коремния отвор се намазва с мазнината, поставя се в тавичка върху тънки филийки от сланината, покрива се отгоре с филийки от сланината и се пече около 75 минути в предварително затоплена фурна. По време на печенето в тавичката се налива по малко вода или месен бульон.

Изпеченият заек се полива със соса, отделен в тавичката, и се поднася с гарнитура от грах, моркови и зеле.



Тема Re: заек [re: ivana]  
Автор Sidiha_bibi (непознатъ)
Публикувано26.10.02 13:04



Всъщност колегата/жката/ миз е обяснила подробно как да манипулираш със зайчето като не збравяш да сложиш една дозичка алкохолец, наи добре е силен алкохол стига да не е някои ракиджос киселяк щото ще има леко кисел вкус. Говорим за около 50-60 гр. на добиче/заек/, не на човек да не се объркаш . Хайде сполаи ти.



Тема Re: заекнови [re: миз]  
Автор Brito (непознат)
Публикувано28.10.02 15:37



e bravo, ti si strashna!



Тема Re: заекнови [re: Sidiha_bibi]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано28.10.02 16:36



Дядо ми беше ловец и често носеше диви зайци. Баба ми правеше от тях малки кюфтенца, като цариградските. Бяха много вкусни, сухи, тъмни на цвят и с особен вкус. За съжаление не си спомням много за приготвянето. Спомням си, че изкисваше заека в оцет и вода цяла нощ, после го отцеждаше, обезкостяваше и смилаше месото заедно със сланина. После правеше малките кюфтенца и ги изпържваше. Поднасяше ги като мезе на червено вино. Ние децата много ги харесвахме. За съжаление не помня нищо друго за рецептата. Ако разполагаш с излишни диви зайци, може да опиташ.




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.