|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Карфиола...и какво става вкусно от него
|
|
Автор | Cвeтлa (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.09.02 12:55 |
|
Предстои ми едно посещение на роднини и искам да ги впечатля с нещо различно.
Казаха ми че карфиола се приготвял лесно и бил вкусен зеленчук и съм чувала чемного ястия могат да се приготвят с него. Например панирания..но какво е особеното? Трябва ли да се въри преди това или суров..
споделете рецепти с карфиол, ако знаете. Пък аз после ще се реванширам и ще ви почерпя...може не виртуално
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Cвeтлa]
|
|
Автор |
Darla (пухкава) |
Публикувано | 23.09.02 13:11 |
|
Задължително първо трябва да го свариш в подсолена вода накъсан на цветчета. След това го овалваш в смес за паниране и пържиш. Става като мозък.
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Cвeтлa]
|
|
Автор | snoopy (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.09.02 13:30 |
|
Karfiolat paniran:
nakasva se na rozichki, koito se svariavat v podsolena vodda, izcezhhdat se i se ovalvat v smes ot jaica, brashno i malko voda, ili bira ili mlaiko/triavba ni gasto pakachinkovo testo/. Sled koeto se parzhat v silno nagorestena maznina. Mnogo im varvi sas ot maioneza+kiselo milako+chesan+ cheren piper.
Zadushen/California Blend/:
Karfiol na rozichki /ako sa po-golemi mozhesh da gi razrezhesh/, brokoli , obraboteni kato karfiola i morkovi na kragcheta se zadushavat v podsolena voda i sled tova se razbarkvat s malko masalce dokato sa oste topli.Cvetno i vkusni i zdravoslovno i barzo.
A mozhe i kato si gi zadushila /ama ne do pakna gotovnost / da gi podpechesh vav folio, ili tavichka, pokrita s folio . obache im dobaviash razni sirena - sinio, pusheno, topeno, mozhe i malko pusheno meso , da ne e savsem veggy , mozhe malko carevichka.
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Cвeтлa]
|
|
Автор |
nick$ () |
Публикувано | 23.09.02 13:34 |
|
Вариш го в бульонче. Аз използвам пилешко бульонче.
Правиш една панюра, в която слагаш малко горчица или овалваш в горчица преди панюрата. В панюрата можеш да сложиш бакпулвер или бира. Аз използвам и галета.
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Cвeтлa]
|
|
Автор |
Дyxчe (отлетяло) |
Публикувано | 23.09.02 22:56 |
|
просто, бързо и лесно ... на салатка...
накъсваш го на китчици. Сваряваш ги в доста подсолена вода. вариш ги, ама да не се скашкват (и отваряш широко прозорците, за да отлети миризмата...). Отцеждат от водата. Поставяш в чиния (декоративно го нареждат, може да свариш и едно две листенца), поливаш обилно или не с лимон, в зависимост от предпочитанията и отгоре щедро ливаш зехтин. Ако сте любители на такъв тип салати пробвай, ако пък не ... ммм може и да не ти се понрави...(аз лично умирам за такаа салатка, може така да поднесеш и броколи и брюкселско зеле)
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Дyxчe]
|
|
Автор | Cвeтлa (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.02 09:46 |
|
на едно място пробвах подобна салата и същата подобна но с нещо червено по точно нещо лилаво, с оцет и лук...беше пак варено. Незнам какво съм яла? Нали знаете цвеклото червеното...може да е било то! Но аз в къщи като си го правя никога не мога да го направя такова вкусно, варя го сто часа и после пак е гадно на вкус...кажете и рецепта за приготвяне на салата от червено цвекло? Знам че е много полезен този зеленчук!
А пък задушен с масло карфиол направо беше фантазия, но лошото е че в къщи нямам железен гевгир...с пластмасов ще се разтопи ли?
Хмм...
| |
Тема
|
Re: кои зеленчук е карфиол?
[re: Дyxчe]
|
|
Автор | Milena (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.02 09:47 |
|
Карфиола и къдравото зеле от което си правим туршиите едно и също нещо ли е?
И навсякъде ли можем да го намерим по пазаратите по това време?
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Cвeтлa]
|
|
Автор | snoopy (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.02 11:20 |
|
salati ot cherveno cveklo/polezni bili, a ako im sviknesh sa i vkusni/
Varianti:
Celi glavi cherveno cveklo se svariavat ili opichat vav furna /az gi peka/, rezhat se slet tova na tanichki shaibi, narezhdam gi v chinika , mozhe i v kupichka/na plastove / i se zaliva sas smes ot nastargan hrian, zehtin/olio/ , limonov sok/ocet/ , sol . Ostavia se pone za 2 chasa v hladilnika i kolkoto poveche stoi po-hubava stava.
Svareno i nastargano cveklo se razbarkva s maioneza, malko kiselo mliako i malko chesan.
Vinegret - svareni kartofi+vareni morkovi+ kiseli krastavichki+ vareno cveklo vsichko se nariazva na kubcheta/kato za ruska salata/ i se razbarlva s maioneza i cheren piper i sol.
I posledno - svareni kartofi+ svareno chveklo+tvardo svareni jaica se nastargvat, i se rediat na plastove solime i piperime i chetvartia plast e po-debel sloi maioneza, i taka dokato svarshat produktite, ostaviame za okolo chas v hladilnika i sled tova grebem s edna lazhica , taka , che da vzimame ot vsichkite sloeve.
Tolkoz za cvekloto , che mi se boiadisaha prastchetata
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Cвeтлa]
|
|
Автор |
Дyxчe (отлетяло) |
Публикувано | 24.09.02 23:43 |
|
цвеклото е много вкусно, но аз може би стана ясно съм фен на този тип салати...
най-простото, което става бързо и лесно (а според мен и адски вкусно) е ...
купуваш няколко глави цвекло. По принцип винаги избирам средна гоемина... не купувай огромните, не са вкусни... Измивам ги много хубаво и обилно с вода. Също така измивам и листата.В един по-голям съд (тенджера) поставям отдолу листата и отгоре нареждам главите червено цвекло. Вода и сол. Варят се доста време на по-слаб огън, докато омекнат добре. (Проверката става с периодично бучкане с вилицата, както картофите). След като се сварят го оставям да изстинат. После ги режеш на каквито си искаш формички, кръгчета, квадратчета, полумесеци...каквото ти е кеф. Също така нарязваш и листата, на по-големи парчета. Всичко това в един съд, за предпочитане стъклен (пластмасовия се оцветява). Задължително захтин, сол на вкус (ако е необходимо), лимон, също на вкус. Обелваш няколко скилидки чесън (с повечко става по-вкусничко), които нарязваш на много ситно. Поръсваш червено цвекло и разбъркваш внимателно. Това е.
Друго, което се сетих сега в момента е следното:
купуваш 1 кг зелени чушки и няколко по-лютивички чушлета. Измиваш ги добре и ги подсушаваш много добре. Слагаш доста олио в тигана и ги пържиш. Обаче внимаваш, щото много пръска. Около котлона сложи навсякъде вестници, иначе печката ти ще стане на ... (сещаш се). Опържваш ги ( и лютичките) и поставяш в съд. От тигана сипваш в/у тях малко от олиото, дето са пържени. Поръсваш ги със ситно нарязан чесън и ръсиш обилно отгоре с нарязан на ситно магданоз. Сол на вкус. Става хем вкусно, хем леко пикантно.
| |
Тема
|
Re: Карфиола...и какво става вкусно от него
[re: Дyxчe]
|
|
Автор | Cвeтлa (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.09.02 09:23 |
|
Благодаря ти за рецептата...мисля че нещо подобно съм правила, но с олио и лук...
проблема ми беше че много бавно се въри карфиола...3 часа и нещо..незнам защо..а аз голяма глава варих може и да е от това...и имаше вкус на корени и кал..
но ще пробвам и твоята рецепта!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|