Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:49 25.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Карфиола...и какво става вкусно от него  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано23.09.02 12:55



Предстои ми едно посещение на роднини и искам да ги впечатля с нещо различно.
Казаха ми че карфиола се приготвял лесно и бил вкусен зеленчук и съм чувала чемного ястия могат да се приготвят с него. Например панирания..но какво е особеното? Трябва ли да се въри преди това или суров..
споделете рецепти с карфиол, ако знаете. Пък аз после ще се реванширам и ще ви почерпя...може не виртуално



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор Darla (пухкава)
Публикувано23.09.02 13:11



Задължително първо трябва да го свариш в подсолена вода накъсан на цветчета. След това го овалваш в смес за паниране и пържиш. Става като мозък.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано23.09.02 13:30



Karfiolat paniran:
nakasva se na rozichki, koito se svariavat v podsolena vodda, izcezhhdat se i se ovalvat v smes ot jaica, brashno i malko voda, ili bira ili mlaiko/triavba ni gasto pakachinkovo testo/. Sled koeto se parzhat v silno nagorestena maznina. Mnogo im varvi sas ot maioneza+kiselo milako+chesan+ cheren piper.
Zadushen/California Blend/:
Karfiol na rozichki /ako sa po-golemi mozhesh da gi razrezhesh/, brokoli , obraboteni kato karfiola i morkovi na kragcheta se zadushavat v podsolena voda i sled tova se razbarkvat s malko masalce dokato sa oste topli.Cvetno i vkusni i zdravoslovno i barzo.
A mozhe i kato si gi zadushila /ama ne do pakna gotovnost / da gi podpechesh vav folio, ili tavichka, pokrita s folio . obache im dobaviash razni sirena - sinio, pusheno, topeno, mozhe i malko pusheno meso , da ne e savsem veggy , mozhe malko carevichka.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор nick$ ()
Публикувано23.09.02 13:34



Вариш го в бульонче. Аз използвам пилешко бульонче.
Правиш една панюра, в която слагаш малко горчица или овалваш в горчица преди панюрата. В панюрата можеш да сложиш бакпулвер или бира. Аз използвам и галета.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор Дyxчe (отлетяло)
Публикувано23.09.02 22:56



просто, бързо и лесно ... на салатка...
накъсваш го на китчици. Сваряваш ги в доста подсолена вода. вариш ги, ама да не се скашкват (и отваряш широко прозорците, за да отлети миризмата...). Отцеждат от водата. Поставяш в чиния (декоративно го нареждат, може да свариш и едно две листенца), поливаш обилно или не с лимон, в зависимост от предпочитанията и отгоре щедро ливаш зехтин. Ако сте любители на такъв тип салати пробвай, ако пък не ... ммм може и да не ти се понрави...(аз лично умирам за такаа салатка, може така да поднесеш и броколи и брюкселско зеле)



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Дyxчe]  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано24.09.02 09:46



на едно място пробвах подобна салата и същата подобна но с нещо червено по точно нещо лилаво, с оцет и лук...беше пак варено. Незнам какво съм яла? Нали знаете цвеклото червеното...може да е било то! Но аз в къщи като си го правя никога не мога да го направя такова вкусно, варя го сто часа и после пак е гадно на вкус...кажете и рецепта за приготвяне на салата от червено цвекло? Знам че е много полезен този зеленчук!
А пък задушен с масло карфиол направо беше фантазия, но лошото е че в къщи нямам железен гевгир...с пластмасов ще се разтопи ли?
Хмм...



Тема Re: кои зеленчук е карфиол?нови [re: Дyxчe]  
АвторMilena (Нерегистриран)
Публикувано24.09.02 09:47



Карфиола и къдравото зеле от което си правим туршиите едно и също нещо ли е?
И навсякъде ли можем да го намерим по пазаратите по това време?




Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано24.09.02 11:20



salati ot cherveno cveklo/polezni bili, a ako im sviknesh sa i vkusni/
Varianti:
Celi glavi cherveno cveklo se svariavat ili opichat vav furna /az gi peka/, rezhat se slet tova na tanichki shaibi, narezhdam gi v chinika , mozhe i v kupichka/na plastove / i se zaliva sas smes ot nastargan hrian, zehtin/olio/ , limonov sok/ocet/ , sol . Ostavia se pone za 2 chasa v hladilnika i kolkoto poveche stoi po-hubava stava.
Svareno i nastargano cveklo se razbarkva s maioneza, malko kiselo mliako i malko chesan.
Vinegret - svareni kartofi+vareni morkovi+ kiseli krastavichki+ vareno cveklo vsichko se nariazva na kubcheta/kato za ruska salata/ i se razbarlva s maioneza i cheren piper i sol.
I posledno - svareni kartofi+ svareno chveklo+tvardo svareni jaica se nastargvat, i se rediat na plastove solime i piperime i chetvartia plast e po-debel sloi maioneza, i taka dokato svarshat produktite, ostaviame za okolo chas v hladilnika i sled tova grebem s edna lazhica , taka , che da vzimame ot vsichkite sloeve.
Tolkoz za cvekloto , che mi se boiadisaha prastchetata



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор Дyxчe (отлетяло)
Публикувано24.09.02 23:43



цвеклото е много вкусно, но аз може би стана ясно съм фен на този тип салати...
най-простото, което става бързо и лесно (а според мен и адски вкусно) е ...
купуваш няколко глави цвекло. По принцип винаги избирам средна гоемина... не купувай огромните, не са вкусни... Измивам ги много хубаво и обилно с вода. Също така измивам и листата.В един по-голям съд (тенджера) поставям отдолу листата и отгоре нареждам главите червено цвекло. Вода и сол. Варят се доста време на по-слаб огън, докато омекнат добре. (Проверката става с периодично бучкане с вилицата, както картофите). След като се сварят го оставям да изстинат. После ги режеш на каквито си искаш формички, кръгчета, квадратчета, полумесеци...каквото ти е кеф. Също така нарязваш и листата, на по-големи парчета. Всичко това в един съд, за предпочитане стъклен (пластмасовия се оцветява). Задължително захтин, сол на вкус (ако е необходимо), лимон, също на вкус. Обелваш няколко скилидки чесън (с повечко става по-вкусничко), които нарязваш на много ситно. Поръсваш червено цвекло и разбъркваш внимателно. Това е.
Друго, което се сетих сега в момента е следното:
купуваш 1 кг зелени чушки и няколко по-лютивички чушлета. Измиваш ги добре и ги подсушаваш много добре. Слагаш доста олио в тигана и ги пържиш. Обаче внимаваш, щото много пръска. Около котлона сложи навсякъде вестници, иначе печката ти ще стане на ... (сещаш се). Опържваш ги ( и лютичките) и поставяш в съд. От тигана сипваш в/у тях малко от олиото, дето са пържени. Поръсваш ги със ситно нарязан чесън и ръсиш обилно отгоре с нарязан на ситно магданоз. Сол на вкус. Става хем вкусно, хем леко пикантно.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Дyxчe]  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано25.09.02 09:23



Благодаря ти за рецептата...мисля че нещо подобно съм правила, но с олио и лук...
проблема ми беше че много бавно се въри карфиола...3 часа и нещо..незнам защо..а аз голяма глава варих може и да е от това...и имаше вкус на корени и кал..
но ще пробвам и твоята рецепта!



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Дyxчe]  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано25.09.02 09:24



Благодаря ти за рецептата...мисля че нещо подобно съм правила, но с олио и лук...
проблема ми беше че много бавно се въри цвеклото...3 часа и нещо..незнам защо..а аз голяма глава варих може и да е от това...и имаше вкус на корени и кал..
но ще пробвам и твоята рецепта!



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Авторmira (Нерегистриран)
Публикувано25.09.02 13:42



Според мен най-лесно е червеното цвекло (предварително добре измито и обелено) да се настърже на ренде + настъргани моркови (по желание) + сока на един лимон, зехтин и сол и става страхотна салата. Може и една-две ситно нарязани скилидки чесън да се добавят. Сокът от лимона убива миризмата на кал и изобщо салатата е много полезна - тази пролет доста цвекло изядохме по този начин.
Единственият недостатък е,че малко повече се цапа човек докато настърже цвеклото, но пък лесно се мие.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Дyxчe]  
Автор Biba ()
Публикувано25.09.02 19:04



Az salatkata sushto ja prawja taka, samo che nakraja poruswam s malko cheren piper i oburkwam s njakolko lujizi kisela smetana, stawa mnogo wkusno
Sigurno moje wmesto smetana da se sloji majoneza, no towa ne sum go probwala




Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Biba]  
Авторanni (Нерегистриран)
Публикувано26.09.02 08:50



една рецепта от www.bgcookbook.com

Карфиол с джинджифил и синапово семе
/India/

3 с.л. олио , 2 ч.л. семе от синап (черен или жълт) , 2 ч.л. ситно нарязан пресен, джинджифил (или 3 ч.л. на прах , 1/2 ч.л. куркума , 1 голяма глава карфиол ( до 1 кг), накъсана на малки цветчета (около 3 см в диаметър) , 1 1/2 ч.л. лимонов сок (или на вкус), 3 ч.л. пресен кориандър (по желание)

В тенджера загрейте олиото, сложете синаповото семе и разбърквайте. След малко добавете джинджифила и куркумата и пържете около 1/2 мин. Добавете карфиола,разбъркайте добре и покрийте с капак. Добавяйте от време на време по няколко лъжици вода. Задушавайте до омекване на карфиола. Подправете със лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус и поръсете със кориандъра.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Biba]  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано26.09.02 10:04



Направих най-сетне карфиола у дома. Всички се които не бяха яли паниран, казаха че имал вкус на риба и изобщо не можеш да познаеш че е карфиол. Облизаха си пръстите...замезвахме с бира!
А салатата от цвеклото, то докато се свари...от вечерта си бях нарязала лука, 1 лажичка настърган хрян, оцет и олио..и като си го обелих и нарязах..в работата си хапвам..
хехехех...казаха ми че като ядеш много цвекло, после...п....ш лилаво..:)))



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор Firebird (***)
Публикувано26.09.02 13:48



auuu, ne karfiola se nakysva i izmiva, i se vari 5-10 min, daje trbva da se vnimava da ne raznekne prekaleno, che posle mychno se panira, razpada se v tigana.



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор velibarabeli (чудеща се)
Публикувано30.09.02 01:23



i az misleh, che se vari, no i sxs surov stava idealno, vidqh, che si go sgotvila, no kato e surov otnema mn po-malko vreme



Тема Карфиолена мусаканови [re: Cвeтлa]  
Автор ()
Публикувано30.09.02 09:40



Взимаш карфиола и го вариш във вода с малко оцет, докато омекне. Отделно правиш кайма като за кюфтаци или пък слагаш в нея също гъби, чушки, каквото си поискаш, подправки. Вадиш карфиола и слагаш плънката. Внимаваш да не му счупиш листата. Тоест е хубаво да му се запази формата. След това правиш заливка от домати, чесън - както се правят заливки. Поливаш карфиола с товае в една тава, настъргваш отгоре кашкавал и го слагаш във фурната за около 15 минути, докато кашкавалът стане златен. Фантастично е. Класическа турска рецепта. Реже се като торта.

Acropolis adieu


Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: yф]  
Автор velibarabeli (чудеща се)
Публикувано30.09.02 23:29



MMMM tova zvuchi strahotno, ama karfiola se pxlni taka li? ili n aparchenca kato za musaka?



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: velibarabeli]  
АвторCвeтлa (Нерегистриран)
Публикувано01.10.02 09:30



варих го около 20-30 минути ... докато поомекна малко, ... то се оказа че майка ми е правила и ми помогна, защото имаше много за пържене..
и освен в панировката го топках и в галета...стана по-хубова с тях от колкото само панирани==поръсвахме с лимонов сок ...супер стана!



Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: velibarabeli]  
Автор ()
Публикувано01.10.02 21:13



Карфиолът се пълни и се запазва формата му. Не се реже на парченца. Красиво е да го поднесеш като парче торта. Наистина е почти като за снимка. А и е невероятно вкусно. Номерът е да уцелиш кога да го извадиш от тенджерата - не прекалено омекнал, но сварен. Съвсем леко му разтваряш листата и го пълниш с плънката.

Acropolis adieu


Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: yф]  
Авторsnoopy (Нерегистриран)
Публикувано02.10.02 09:58



Izviniavai, no ti ne govorish li za niakakav vid obiknoveno zele, a ne karfiol? Toi e na rozichki i ima samo 3-4 tanki listenca ot strani. Nesto ne mi se vrazva v taia recepta. Az sam ia pravila , no s obiknovena zelka, na koiato se raztvariat listata ot sredata navan i se palni s kaimata.



Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: yф]  
АвторEvelyn (Нерегистриран)
Публикувано02.10.02 10:41



Kaimata surova li se palni v karfiola ili se zaparzhva predvaritelno? V edna sredno goljama glava karfiol rozichkite na karfiola sa razpolozheni dosta nagasto i njama mnogo mjasto za plankata? Ili pak sled kato poumekne karfiola samata glava se raztvarja, za da se napalni? Molja te dai malko poveche prakticheski saveti - tvojata recepta mnogo me zaintriguva



Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: snoopy]  
Автор ()
Публикувано02.10.02 13:34



Обикновен карфиол. Писала съм листа, защото не знам как се наричат неговете разклонения, а и затова пълненето е много пипкаво.

Acropolis adieu


Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: Evelyn]  
Автор ()
Публикувано02.10.02 13:38



Не, не сурова. Предварително я пържиш. Бе, как правиш пълнени чушки? Обработваш я каймата, нали? Да, розичките на карфиола са на тясно и ще си поиграеш, но съм го правила многократно, отнема време, но си заслужава. Обръщаш карфиола от едната страна и пълниш, после внимателно от другата и пак. Пипкаво и отнема време, но ефектът и вкусът...)
В каймата можеш да сложиш лук, червени ситно нарязани чушки, ситно гъби, подправки за кайма, пържиш. И после знаеш как, описала съм. Внимавай с варенето на карфиола.

Acropolis adieu


Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: yф]  
АвторEvelyn (Нерегистриран)
Публикувано02.10.02 21:20



Mnogo ti blagodarja - oshte utre shte napravja musakata - mnogo me zapali - takova neshto oshte ne sam opitvala



Тема Re: Карфиолена мусаканови [re: yф]  
Автор velibarabeli (чудеща се)
Публикувано04.10.02 01:25



Abe mn vkusno, no i mn pipkavo zvuchi. Shte opitam vse pak, no sega nqmam tolkova ogromna tendjera



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
АвторMishka (Нерегистриран)
Публикувано04.10.02 09:42



В йенска тенджерка:

смесват се сварен карфиол в подсолена вода (накъсан на цветчета, но да не се разкашква), сварени картофи нарязани на кубчета, сирене (всякакъв вид), черен пипер, чубрица, сол. Добавя се малко мляко или сметана, но може и просто с вода (става по-леко на вкус). Най-отгоре по желание настърган кашкавал.

А иначе сварения карфиол може да се залее със сос от мляко/сметана и някакъв вид сирене плюс черен пипер. И изобщо според мен търпи доста импровизации със сосове.



Тема Za Ufнови [re: Evelyn]  
АвторEvelyn (Нерегистриран)
Публикувано05.10.02 19:06



Ei super stana karfiola. Mnogo vkusno se poluchi. Samo edno dopalnenie - domatenija sos trjabva da e povechko, za da ima i da se dobavi v chiniikata, a osven tova az slozhih dosta chesan - i v kaimata i v domatenija sos. Velikolepen vkus!!! Karfiola napalnih nai-lesno s prasti , natapkah kaimata hubavichko i se poluchi dosta interesna forma pri narjazvane. Predvaritelno go zadushih v barzovarnata tenzhera i go ostavih malko po-tvardichak, no veche gotov za konsumatzija.

Blagodarja za receptata!!!

Evelyn



Тема Горчицата не е подходяща.нови [re: nick$]  
Автор Дpyrият (Умерено про-)
Публикувано06.10.02 00:01



Въпрос на вкус, разбира се, но горчицата я бива само за маринати на различни меса.
Ако я сложиш в панЮра, най-много да получиш гаден цвят, подобен на изстискан цирей.

За карфиола имам една друга рецептичка.
Накъсва се на клонки и се вари на пара(във водата отдолу се слага дафинов лист). После се накисва в марината от лимон и розмарин. Последното също много върви към месото, но и за карфиола е супер! Да, също се слага и яко сол и малко(!) черен пипер. Накрая се поръсва с магданоз и малко копър.
Леле, колко ракия пие тваааа!

Това е само форум!


Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
Автор Kenia (нежна)
Публикувано07.10.02 10:03



Разнежен карфиол

Сварява се карфиол на розички. Приготвя се бешамелов сос без яйца. Към соса се добавя топено сирене и се бърка до пълното му разтопяване. Добавят се черен пипир, малко лимонов сок и гъбен бульон - 1 кубче. Изцедения карфиол се изсипва в йена и внимателно се смесва със соса. Поръсва се отгоре много настърган кашкавал и се пече. Това е най-вкусният начин за приготвяне на карфиол според хората край мен

Няма начин - да няма начин !


Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Kenia]  
АвторPerиcтpиpaн (Нерегистриран)
Публикувано07.10.02 22:06



Това непременно ще го опитам!!!!!



Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Kenia]  
Автор Kлep (женствена)
Публикувано08.10.02 11:54



Рецептата наистина е много вкусна. Аз добавям и гъби, а в сос бешамела може да се добави и малко соев сос за пикантност.
Впрочем имам въпрос - защо казваш бешамелът да е без яйца, аз мисля, че по принцип той е без яйца. Има ли и яйчен вариант?

Когато Господ затваря врати, отваря порти.


Тема Re: Za Ufнови [re: Evelyn]  
Автор ()
Публикувано08.10.02 12:42



Супер. Радвам се, че ви е харесало!

Acropolis adieu


Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Kлep]  
Автор Kenia (нежна)
Публикувано08.10.02 13:44



Верно, че сос бешамел се приготвя без яйца, но някои хора добавят жълтък към него, но даже и на вид не изглежда вкусно.

Няма начин - да няма начин !


Тема Re: Карфиола...и какво става вкусно от негонови [re: Cвeтлa]  
АвторXpиcи (Нерегистриран)
Публикувано11.10.02 18:18



карфиола става задушен и с други зеленчуци..например чужки, лук, моркови, тиквички...добавяте някакво месо..и става да си оближеш пръстите!




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.