|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Открих за какво може...
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 16.09.02 13:18 |
|
...да се ползват безсмислените иначе патладжани (освен за кьопаво де)!
Пекат се, избелват се и се смилат в кухненския робот.
2-3 средно големи.
После се омешват с една обикновена майонеза и кофичка кисело мляко.
Слага се малко сол, лимонтузу (или както там се пише) и чесън.
Чудна салата!
Направих 20 бурканчета с патладжани за да имам да си ги мешам с майонеза и кисело мляко зимъска.
Май тия две неща - тази салата и кьопавото са единствените яденета, в които патладжана не може да се замести от тиквичка. Иначе винаги ползвам тиквичка вместо него и все се чудех какво правят хората с толкова много патладжани дето са се народили.
Също така се чудя какво правят с толкова много тиква (оранжева). Като я накамарят през есента на едни огромни купища та се чудя за какво я ползват. То освен на варена тиква, на нищо друго не става. Пък толкова много варена тиква да изяждат, не ми се вярва...
Правят и едно гадно хрускаво сладко - рачел. На мен ми бяха подарили три буркана от него и ги изхвърлих. Бляк. Много моля, повече никой да не ми подарява буркани с рачел. Виж, бих приела за подарък машинка за равиоли.
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор | Dany (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.09.02 13:42 |
|
Хм, сещам се за една оринталска салата от патладжани, която с тиквички би била доста безцветна....та значи режеш патладжаните на резенчета, омазваш със зехтин и печеш на скара, заливаш със марината, от зехтин , сол, лимонов сок, счукани кориандър, кимион и чесън, и оставяш да отлежат на хладно 2 часа, за да поемат ароматите. После ги изтръскваш от марината, нареждаш ги в центъра на блюдото и около тях, домати на резени, гарнира се с кисело мляко..доста добра е, само че връткава..
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор |
Meчo_Пyx (Пухкавичък) |
Публикувано | 16.09.02 15:02 |
|
Ама ти сериозно ли така за патладжана? Е, разбирам те! Като си помислиш, че и от него става мусака, май започва да ми се изясня отношението на вашата къща към него.
А иначе, хич значи не е все едно дали в имамбаялдъ-то има тиквичка или патладжан. А пък и тиквичка не можеш да напълниш с пъдпъдък, камо ли да я направиш на трушийка като лилавия й приятел. Той пък не иска да се пече с ориз, нито да става на кюфтета ...
Ето увеличавам ти репертоара с една есенна салата с патладжан, много вкусна и хич не е връткава
2-3 патладжана, 3-4 червени чушки, 2-3 кисели краставички, половин връзка магданоз, чесън 2-3 скилидки, оцет, сол на вкус
Нарязваш патладжаните на по-едри кубчета даже не ги белиш, посоляваш и оставяш да постоят. След като ги отцедиш от горчивия сок, нарязваш чушките на квадратни парченца, поставяш и двата зеленчука в тавичка, поливаш със зехтин, разбъркваш и печеш в умерена фурна докато омекнат. След като изстинат ги прехвърляш в салатиера, добавяш киселите краставички на кубчета, чесъна нарязан на дребно, магданоза също. Ако краставичките са мариновани, добавяш 1-2 с.л. от маринатата, солиш и оцет на вкус. Още по-вкусна става, ако се поохлади в хладилника за час-два. Е, наздраве!
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор | rosy (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.09.02 15:20 |
|
Predlagam ti dve recepti za tikva:
1. 1/4 tikva se obelva, nastargva se na rendeto (na nay-edro), zaparzva se v olio s dosta zahar (na vkus koy kolkoto mu e sladko).
1 paket listi za banica samo che vmesto da slagash palnez ot sirene, jaca i mliako, slagash po sashtia nachin izparzenata veche tikva i taka redish dokray - red list, porasvash s 1-2 laz. olio, tikva i pak list. Nay-otgore porasvash samo s olio i pechesh kato normalna banica, no mnogo po-malko vreme, dokato zapoche leko da se prepicha. Sled izvazdaneto porasvash delikatno s mokra raka, posipvash zahar i pokrivash za 15-20 min. tavata s karpa. I tova v Dobrudza narichat tikvenik!
2. 1/4 tikva se obelva, nariazva se na tanki (3-4 mm) parcheta. Zaparzvash leko 1/4 ili 1/2 drebno nariazan luk (zavisi ot goleminata mu). Izsipvash go v tava, varhu nego porasvash oriz (nesvaren, da pokrie leko danoto na tavata), varhu oriza narezdash parchencata tikva (na dva-tri plasta), zalivash s topla voda, edva-edva da pokriva vsichko, malko sol na vkus i dosta zahar otgore. Pechesh dokato izvri vodata, oriza - svaren, a tikvata delikatno prepechena otgore!
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: Meчo_Пyx]
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 16.09.02 15:24 |
|
Айййй Мечо! Я кажи за имамбаялдъта!
Наш откога се чудя как се прави тя, ама съм забравила да те питам.
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор |
lvo_Dinkov (типичен Иво) |
Публикувано | 16.09.02 18:49 |
|
A ako kym tazi salata dobawish i nakylcano na sitno swareno i obezkosteno pilsehsko meso(moje i malko s4ukani orehi, no ne sa zadyljitelni), fantaziqta stawa pylna
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор | бypkaнчe (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.09.02 00:40 |
|
аз лично мразя патладжани (освен точно както ти ги описа - с майонезата), но знам от домашните фенове, че било голяма работа пържен патладжан, имамбаялдъ, мусака с патладжани.
колкото до жълтата сладка тиква, веднага те светкам на една вълшебна рецепта за десерт:
тиквата се нарязва на кубчета със страна не повече от 1 см. Тези кубчета може леко да се задушат, посварят, позапекат, помикровълнят, а може и нищо да не им се прави като предварителна обработка (аз така правя). Правиш си смес горе-долу като за крем карамел, но може с по-малко тежки материали - примерно 3 яйца за 1 литър прясно мляко, плюс съответната захар. Изсипваш в тавичка заедно с нарязаната тиква, по желание може да се ръсне и канела или ванилия, и се запича. Колко - не знам, то си личи.
Никакви пропорции не давам, защото го правих три пъти - и трите пъти абсолютно на око, с много добър успех. Подобно нещо сервираха по Коледа и в добре известната кръчма Фенерите в село Кметовци, ама аз си го измисли сама пък :)
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор |
Meчo_Пyx (Пухкавичък) |
Публикувано | 17.09.02 02:46 |
|
ИМАМ БАЯЛДЪ
Продукти: 2 кг патладжани, половин кг домати, 2 домата за нарязване отгоре, 100 г моркови, 5-6 средни глави лук, 1 малка глава целина, 1 кг зелен пипер за пържене, 1 връзка магданоз, чесън половин глава, 1 лимон, черен пипер на вкус, сол и олио, малко галета
Единият вариант е патладжаните да се напълнят със задушените зеленчуци, а другият е да се нарежат на филии, посолят и постоят така докато си пуснат горчивия сок. След което се отцеждат и запържват леко без брашно от двете страни. Изваждат се, а в мазнината и малко вода се задушават нарязаните на филиики кромид лук, морковите, целината и чушките, нарязани на кръгчета. Задушават се до омекване, след което се прибавят доматите, или настъргани, или на дребно. Преди да се свалят от котлона, се добавя чесъна на ситно, а след като се свали – магданозът, нарязан също на ситно. Овкусява се със сол и черен пипер. В тавата, в която ще го печеш започваш да подреждаш - ред патладжани, ред зеленчуци. След като приключиш, последния ред с патладжани, подреждаш кръгчета от домати, поръсваш с галетата и във фурната. Ястието задължително се сервира студено, украсява се с магданоз и лимон, нарязан на резенчета.
Ако решиш да пълниш патладжаните, правиш надлъжен разрез, издълбаваш и задушаваш в малко мазнина и вода. Редиш в тавата и пълниш със задушената зеленчукова смес с добавени в нея изрезки от патладжаните. След това ги покриваш с кръгчета домати, поръсваш с галета и запичаш. Украсяваш по същия начин. Аз предпочитам да си го правя на пластове, така не ми остава плънка.
Това е едно от ястията, които си заслужават връткането в кухнята, можеш да ми вярвяш. Сега му е сезона, пробвай!
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор |
Kenia (нежна) |
Публикувано | 17.09.02 11:14 |
|
Салата от патладжан
Нарязват се 2-3 обелени средно големи патладжана на тънки лентички /все едно да са рязани с рендето Бьорнер/. Солят се и се изчакват да си пуснат чернилката. Изпържват се в горещо олио /цялото количество на веднъж/ и след това към тях се добавят: 1 кисело мляко, много копър и счукан чесън. Разбърква се хубаво и се изстудява. Яде се като салата или върху филийка.
Няма начин - да няма начин !
| |
Тема
|
Re: Открих за какво може...
[re: medusa]
|
|
Автор | elina (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.09.02 11:21 |
|
edno mnogo osnovno neshto, za koeto se izpolzva patladjana (i nikoj ne moje da go zameni) e domashnata lutenica. dneshnite deca moje i da ne znaiat kakvo e tova jivotno, no az, brat mi i vsichkite ni bratovchedi sme izrasnali samo blagodarenie na babinata lutenica :)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|