Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:53 14.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Заешки чомлек по Сливенскинови  
Автор Sidiha_BiBi (Чук)
Публикувано09.02.02 21:16



Надявам се, че вече сте си закупили някакво подобие на заек и се чудите какво да го правите. Гледах по телевизията как двама уж готвачи се мъчат върху клетото животинче. Та за какво става въпрос:
Значи, необходими продукти:

1.Заек задължително - 1 бр.
2. 4 снажни глави лук
3. 1/2 кг арпаджик
4. 2 глави чесън /казвам глави, а не скилидки/ някои млади домакини не правят разлика/
5. 1 бутилка бяло вино /може и не марково/
6. 3-4 листа дафинов лист, 5-6 зърна бахар /тук мъжката аудитория да не си мисли разни работи/ и около 10-тина зрънца черен пипер, сол и олио и не на последно място едно глинено гюведже по голямо колкото да напъхате по-долу описаната смес.

Та, заека се нарязва на порций, демек на парчета.
В един по-така тиган се запържва месото до едно така специфично побеляване на месото с повечко олио. Като започне да побелява месото се сипва вода в тигана заедно с нарязания на едри филии лук върху месото. След като заври водата /сместа без да се бърка/ се оставя да заври около 5-6 минути още. В глинения съд /така да го наречем/ се слага месото заедно с едронарязания лук и соса в които сте запържили заека и лука, абе всичко вътре. Отгоре слагате изчистения арпаджик, чесъна разробен на скилидки но не почистени, подправките, солта.Сипва се една чаша бяло вино ако е останало све още и доливате с вода докато покрие сместа с около един или два пръста.
Тука идва най-трудната част!!! Прави се тесто от брашно и вода за да се запечата капака на глинения съд. Не е задължително да слагате мая за да втасва. Няма да правите козунаци, рано е още!
Слагате съдинката във фурната и загрявате до около 150-170 градуса. Много е важно да се пече или ври както искате го наречете на слаб огън, ми към два или три часа не съ много сигурен.

Поканихте ли гостите вече, хай наздраве и приятен апетит!

Кой на когото, когато свари!


Тема Re: Заешки чомлек по Сливенскинови [re: Sidiha_BiBi]  
Автор ruskinche (:))
Публикувано11.02.02 11:55



Върхъ!
Благодаря ти много за рецептата.
Задължительно ще я пробвам!
Имам обаче един въпрос: има ли значение за вкуса дали ще го готвя в един голям пръстен съд или в няколко по-малки? Щото имам само малки гювечета.



Тема Re: Заешки чомлек по Сливенскинови [re: Sidiha_BiBi]  
Автор explorer (непознат )
Публикувано11.02.02 22:32



Всичко хубаво, но според мен заека трябва първо да се маринова. Особено ако е див, защото ще е малко жилав и кисел. Най-лесно става във марина от вода, много оцет и сол (може и малко бяло вино да се добави). Трябва да се накисне за най-малко 24 часа.



Тема Re: Заешки чомлек по Сливенски [re: ruskinche]  
Автор Sidiha_BiBi (Чук)
Публикувано11.02.02 23:38



О, разбира се че има то в това му е идеята!
Пък де да знам, ...... пробвай предполагам че пак ще се яде, обикновенно задушеното става най-хубаво когато е в кюпа с всичко останало.
Има и нещо друго, което пропуснах но виж постинга на explorer за дивите зайци които задължително минават през марината. То е хубаво и за питомните понеже поемат голяма част от ароматите на марината и после заека става по-вкусен!
И да не забравиш винцето

Кой на когото, когато свари!


Тема Re: Заешки чомлек по Сливенскинови [re: Sidiha_BiBi]  
Автор ruskinche (:))
Публикувано12.02.02 16:30



Мерси за отговора и... ще си потърся по-големичък съд. Искам да е класически вариант.
За винцето няма да забравя, не се безпокой!




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.