|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
|
Тема
|
Za kiselo mliako, obache zakvaseno v US
|
|
| Автор |
Dragoness (много огнена) |
| Публикувано | 05.01.02 06:17 |
|
|
Niamam BG zakvaska, kupuvah kiseli mleka sus BG bakteria (v kombinacia s drugi, ne mojah da nameria 100% BG) i opitah da kvasia mliako, kakvo li veche ne sum probvala i poniakoga stava, ama povecheto puti ne e mnogo spoluchlivo prilicha na airian...
Spazvam striktno tehnologiata...
Kakvo da pravia?
Suho mliako ili shto?
A, i kato sum se setila da pitam niakoi da ima recepta za kashkaval, pustarma , domashni sudjuci, lukanki i t.n. vse recepti veche izprobvani ot vas.
Kakvoto i da mi napishete vse shte mi pomogne da vnesa malko BG vkus v kushti!
Blagodaria vi
ZLOBATA E NAI-GORCHIVATA OTROVA I IAKO GORI ZLOBARITE KIRLIVI !
| |
|
|
|
уф, моята леля, тя е доктор, отгледа дъщеричката си в щатите. и тя много се оплакваше от липсата на кисело мляко, но ми каза, че купувала ампули с български бацил и с тях подквасвала млякото.
то ставало почти така добре, както става тук, но за съжаление - само веднъж, не можела да употреби закваска от вече готовото кисело мляко втори път.
май че българският бацил не обича много-много да вирее там : )
ама все пак става. отиди и питай лекаря си, той ще ти напише рецепта за такива ампулки и ще си купиш, да си правиш мляко.
за съжаление - само толкова мога да ти помогна оттук
бъди здрава и огнена
| |
|
Тема
|
за млякото...
[re: HeOHeЛ]
|
|
| Автор |
ДжoДo (все същата) |
| Публикувано | 05.01.02 12:04 |
|
|
По мое скромно мнение, причината е не само в закваската, а и в млякото...
Абсолютно сигурна съм, че в млякото, което купуваш има някакъв консервант, колкото и да ти се кълнат, че е чисто и натурално. Това автоматически убива всяко "желание" на бактериите да се размножават и да ти "обработват" млякото. Освен това - гъсто кисело мляко става от високомаслено прясно мляко, а това, което се продава готово "опаковано" не е с натуралната висока масленост на домашното мляко.
Освен това - не знам как го заквасваш! Как поддържаш температурата за необходимото време - и това си е много важно.
С една дума - и киселото мляко си иска майсторлъка и подходящите продукти!
Опитвай все пак де! Или поне питай ... ако можем ще помагаме със съвети...

их начииии.......
| |
|
Тема
|
Re: Za kiselo mliako, obache zakvaseno v US
[re: Dragoness]
|
|
| Автор |
Dragoness (много огнена) |
| Публикувано | 05.01.02 14:12 |
|
|
Napravo veche mi se REVE, ama s magareshki sulzi...
Tolkova ste pravi i 2-te i tolkova ne sum sviknala da se provaliam v kuhniata , i tolkooooova iskam BG vkus...

ZLOBATA E NAI-GORCHIVATA OTROVA I IAKO GORI ZLOBARITE KIRLIVI ! Редактирано от Dragoness на 05.01.02 14:16.
| |
|
Тема
|
...a sa kiseloto mljako, sakwaseno w Germania..
|
|
| Автор | Biba (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.01.02 14:32 |
|
|
...njakoi moje li da me posawetwa neshto??
I as probwah weche (no samo wednaj) i nishto ne stana.
Njakoi prawil li e spoluchliwi opiti tuk w Germania? Ako e taka kajete mi kakwo mljako tochno (i kakwa sakwasa) wsemate.
Saprugat mi (germanez) e mnogo wpechatlen ot nasheto kiselo mljako- osobeno ot towa, koeto maika mi sama prigotwja, i kato sme w BG toi isjajda pone 1 burkanche na den. Mnogo wreme me wrankashe tuka da opitam i as da naprawja, no kakto weche kasah beshe neuspeshen opit ot moja strana...
| |
|
Тема
|
Re: ...a sa kiseloto mljako, sakwaseno w Germania..
[re: Biba]
|
|
| Автор | Пepлa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.01.02 15:04 |
|
|
Не знам за Германия, но аз в Швейцария успявам да подквасвам лесно от време навреме. Казвам отвреме навреме, защото се продават десетки сортове сполучливо кисело мляко и купувам от тях.
Но в Америка и в Африка може да опитате по следния начин:
Слагате литър мляко да се затопли и след това намаляте огъня до минимум, като оставяте водата му да се поизпари. След това му прибавяте кутия Еvaporated milk и го затопляте до 42° максимум/ или кутрето едва да търпи/.
Вземате 3-4 кафяни лъжички от кисело мляко, които разбърквате с малко от топлото мляко докато получите закваската. Изсипвате загрятото мляко в купа, като внимавате да не е по-студено от 40°. В средата изсипвате закваската, бъркате веднаж с лъжица. Захлупвате с капак и оставяте на стайна температура десетина часа. Внимава се съда да не е върху камък, гранит, мрамор, а върху дърво.
По-лесно е ако си купите специален съд с термометър, но не вярвам това да е проблем в Америка или Германия.

| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Meчo_Пyx (Пухкавичък) |
| Публикувано | 05.01.02 18:03 |
|
|
С този проблем се сблъсках още с пристигането си в щатите. Разрешението му трая само месец докато използвах българско кисело мляко за закваска. След това бактериите явно "pass a way". После пробвах за подкваса американски кисели млека, но уви, резултатът беше трагичен. Разбрах, че в България има някакъв вид суха закваска за кисело мляко, която е възможно да се праща по пощата, но никой от познатите ми още не я е намерил, за съжаление ... Това с ампулките ще трябва да го проверим ...
| |
|
Тема
|
[re: Meчo_Пyx]
|
|
| Автор |
HeOHeЛ ( *) |
| Публикувано | 05.01.02 18:29 |
|
|
брех, непременно ще ти ще ви проверя за закваска! ама къде ли да я търся?
ще питам в аптеката, още щом стана утре сутринта.
гадно е да няма кисело мляко
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | lyubopitna (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.01.02 18:36 |
|
|
Njamash veche nikakvi problemi!
Ne znam v koe katche na USA si, no pri men ima DANONE i za razlika na sashtata marka v BG, tuk to e s giva kultura /t.e. stava za kvasene/.
Vzemi si sinjoto- Plane, no da ne e obezmasleno i pak proveri dali otzad pishe, che e s giva kultura.
Moge bi ne spazvash temperaturata ili vremeto za podkvasjavane, na men lichno vinagi mi se poluchava hubavo, kakto tova, ot koeto sam vzela zakvaskata - mnogo gasto i gladko.
Probvay i ako ne stane , obadi se vav foruma!
Da ti e sladko!
| |
|
Тема
|
Re: ...a sa kiseloto mljako, sakwaseno w Germania..
[re: Пepлa]
|
|
| Автор | Biba (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.01.02 21:06 |
|
|
I as taka probwah- po sashtijat nachin koito si opisala, no ne stana. Moje bi se dalji na sakwasata. Ti kakwo tochno kiselo mljako wsimash sa tasi zel. Towa koeto as probwah tuk ima sashtijat wkus (i wid) kato nashenskoto, no isglejda saradi lipsata na BG-bakterijata ne se poluchi...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
|
|
|