|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Predlojenie
|
|
Автор | just me (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.01.02 11:37 |
|
Zdraveite na vsi4ki!
Ima tolkova mnogo dobri kulinari tuk....
Imam edno predlojenie-neka vseki napishe lubimata si recepta,nezavisimo sladko,soleno,prosto lubimata!![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
| |
Тема
|
Re: Predlojenie
[re: just me]
|
|
Автор | Just me (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.01.02 13:30 |
|
E,dobre-az po4vam parva.
Lubimata mi recepta,makar i mnogo prosta e palneno guve4e,po sledniq na4in:
Zaparjvam predvaritelno meso-nai-dobre svinsko/sas vino/,sled tova zaparjvam gabi.
Taka v guve4eto se slagat kartofi,zelen bob,prqsno narqzan luk,gabite i mesoto.Az pribavqm i tuk tame-par4enca kiseli krastavi4ki...
Slagam v sgoreshtena furna/220 gr./-1 4as i 20 minuti.Sled gtova vadq kupi4kite,s4upvam otgore po edno iace i pak vav pe4kata-za 20 minuti.Stava velikolepno!
Ako iskate moje da slojite domaten sok,a podpravkite-zavisqt ot vkusa!
| |
Тема
|
Re: Да се включа и аз...
[re: just me]
|
|
Автор |
мишoни (просто минавам) |
Публикувано | 08.01.02 14:37 |
|
с две рецептички. Едната емного бърза и лесна торта: две кофички заквасена сметана, компот от праскови(или други плодове по избор) и блатове (аз лично използвам готови за по бързо) и пудра захар. Сметаната се разбива на крем с пудрата захар (по желание може да се смеси с течен шоколад, кокосови стърготини или каквото ви хрумне). Блатовете се напояват със сока от компота маже се сметановия крем нареждат се плодове и така до последния блат върху него отново крем и от страни на тората също. Украсява се с плодове, крем, захарни или шоколадови пръчици или каквото ви хареса. Много ефектна става ако част от блатовете са оцветени с какао и сметановия крем се раздели на две като половината се смеси с течен шоколад и се редуват блатовете и кремовете.
Другата рецепта е за пилешко филе с гъби и моркови: пилешко филе или пържоли от гърди. Задушават се в масло равно количество гъби и моркови със сол и черен пипер. След като омекнат плънката се поставя в пържолите и се завързват на ролца или се забождат с клечки за зъби. Пекат се в умерена фурна с малко масло и вода като се заливат от време на време със соса(пече се около 30-40 мин).
Дано ви харесат
Да бъдеш щастлив е нищо, да се смяташ за щастлив - всичко
О. дьо Балзак
| |
Тема
|
Re: Predlojenie
[re: just me]
|
|
Автор | just me (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.01.02 16:31 |
|
Niamate lubima recepta ili prosto ne vi se pishe?![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
| |
|
Здравейте
Ето и една рецепта от мен:
Праскови
Продукти:
1 1/2кг. брашно
4яйца
1/2кг. захар
1ч. ч. олио
1ч. ч. к. мляко
1ч. лъжичка сода за хляб
1 бакпулвер
1 амонячна сода
Плънка
1 1/2 буркан шипков мармалад
1ч. смлени орехи
2 лъж. коняк, ром или ванилия
Cироп
1 1/2ч. Bода
1 /2 ч .ч .захар
червена и жълта боя
За сега толкова, останалото утре,че ме гонят задачите.:)))
| |
|
Праскови(продължение)
Начин на приготвяне
Добре се разбиват яйцата и захарта, прибавят се олиото, к. млякото+ содите, брашното+ бакпулвера. Сместа се омесва хубаво и се правят топчета с големината на лешник. Нареждат се на по-голямо разстояние едно от друго,защото се подуват много. Печат се на 150 градуса 15 мин4(бледи)
Когато изстинат се издълбават. Издълбаните трохи се разделят на две части-едната се стрива и се запича до бледо розово, другата се смила и се прибавя към плънката.
Плънката и сиропа се приготвят от посочените продукти.
Сиропа се разделя на две части. Първата част е по-голямо количество и в нея се поставя жълтата боя, във втора част-червената.
Издълбаните прасковки се напълват с плънката, слепват се по две, потопяват се в топъл жълт сироп, след това само едната половинка се потопява в червения сироп. Накрая се овалват в запечените трохи.
Може да им се поставят дръжки от чемшир(който разбира се не се яде):)))
Рецептата е много трудоемка, но резултата си заслужава.
Поздрави
| |
|
СВИНСКО ПО-ЛОВДЖИЙСКИ
Като взех да си мисля за най-любимата ми рецепта, разбрах, че толкова обичам да готвя и да си похапвам вкусно, че ги имам твърде много... Обаче реших да пиша за едно ястие, което пробвах за пръв път за Новата година и което много ни хареса: това е свинско по-ловджийски, рецептата е на същата Надя от Щатите, за която писах скоро.
Значи, вземаме около 1 кг свинско, което става за задушаване (ние си имахме от плешка), нарязваме го на не много малки парчета, които след това се осоляват, намазват се със скълцан чесън и се начукват. Оставяме го както е в кухнята да престои поне 1-2 часа.
Продължаваме като запържваме свинското с малко олио от двете страни всяко парче и го слагаме в по-дълбок съд (най-добре от чугун, за да не загори докато се задушава). Запържваме достатъчно количество лук, нарязваме няколко шепи пресни печурки или манатарки (може да вземем и сушени, накиснати във вода или мляко), няколко ябълки от по-киселите (нарязват се на едри парчета, може и да не се обелват за да не се разкашкат много) . Единствената подправка освен сол и чесън според рецептата е хвойна (няколко сушени узрели плодчета, купих си неотдавна от Рамстор, бяха френско производство, а иначе като подправка не са много известни у нас, не знам как е в БГ), но мисля, че и малко чер пипер няма да навреди (да се сложи обаче към края на задушаването). Но нека се върна малко по-назад: сосът се прави от заквасена сметана и светла бира. Сипваме по вкус от двете направо в съда, похлупваме го и го оставяме да къкри на тих огън за един час, може и повече. Месото трябва да стане много нежно, с вилица да можеш да го режеш. Ароматът му наистина напомня за борова гора... Из която се разхождат вкусни диви прасета и хубави авджии... Мога да си представя колко по-вкусно щеше да стане от месце на диво животно. То обаче би трябвало да престои известно време в някоя марината, за да омекне.
Щом стана дума за задушено месо - напоследък намерих в една готварска книга вкусна рецепта за агнешко или шилешко задушено. Рецептата е много лесна: запържват се парчета агнешко (обикновено вземам месо от врат), слагат се в тенджера за задушаване, заливат се с малко вода и се оставят да къкрят докато омекнат. След това се добавят няколко ябълки на кубчета (обелват се предварително) и доматено пюре (около 1 супена лъжица за 700-800 г месо), пак се оставя да къкри за двайсетина минути, по това време трябва да забъркаме сосче: супена лъжица брашно се запържва в супена лъжица краве масло, след което се разрежда с половин чаша вода и малко сос от агнешкото. Изсипва се в тенджерата, чак сега се слагат сол, малко захар и винен оцет на вкус, още малко се задушава и се сервира с варени картофи, поръсени с наситнен магданоз или друга гарнитура по вашия избор. Става върхъ!
Доскоро най-обичах пържено месо (стейкове и пр.). Сега обаче полека-лека си сменям мнението... :) Много е вкусно задушено, приготвено по тези рецепти. Да ви е сладко!
Поздрави
| |
Тема
|
Re: Predlojenie
[re: just me]
|
|
Автор | Heдoвoлнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.01.02 16:10 |
|
аз много си падам по две най-обикновени ястия с чушки. едното правя през лятото, а другото през студените сезони /със замразени чушки във фризера, така че като ги сготвя из къщата се разнася превъзходния аромат на пресни чушки, пък и на вкус си ги бива!/
много обичам пълнени чушки с ориз и месо и пържени чушки със сирене и яйце /бюрек, ама без панировката/. май няма нужда да пиша рецептите...
поздрави,
Чушколюбителката
| |
Тема
|
Re: Predlojenie
[re: just me]
|
|
Автор |
Kлep (женствена) |
Публикувано | 14.01.02 12:37 |
|
Ще ви напиша една ужасно връткава рецепта, обаче е изключително вкусна и много ефектна.
Взимат се големи пържоли /Най-добре телешки, но предвид лудата крава може и свински/, наистина трябва да са големи и да се начукат добре, за да станат още по-големи. Накисват се в марина /филологическите ми размисли ме доведоха до идеята, че се казва марина, а не марината, защото се казва мариновано, а не маринатовано! / от кока кола, ром и лимон /т.нар "Куба либре"/. Трябва да покиснат поне 2-3 часа. Броят на пържолите е според броя на хората, за които готвите. Сварявате твърдо яйца - колкото са пържолите. След като ги извадите от марината ги слагате на дъска, наръсвате от двете страни със сол и черен пипер. Наръсвате едната страна с кокосови стърготини /по-плътничко, вкусно е!/, нареждате отгоре 2 тънки парчета бекон или пушени гърди, слагате яйцето и свивате пържолата, така че да се получи нещо като топка /не руладина - не трябва да има отворени страни, да не е фуния/. Овързвате много добре отвсякъде с конец. Тази част от рецептата не можете да я направите сами, някой трябва да ви придържа, освен това доста капе, а и трябва наистина да е добре овързано от всякъде. Месните топки запържвате отвсякъде добре в масло - леко да покафевеят. От тях пада сос в маслото. След слагате топките в йенска тенджера, добавяте соса, част от марината и вода /може и бульон, но според мен вкусът на соса е достатъчно силен/. Запушвате с капака и задушавате във фурна за около 45мин - 1 час. Ястието е превъзходно!
Когато Господ затваря врати, отваря порти.
| |
Тема
|
Re: Predlojenie
[re: Kлep]
|
|
Автор |
yф () |
Публикувано | 14.01.02 14:23 |
|
Иха!!! Това ще го пробвам, но без кокосовите работи, защото ги ненавиждам просто. Ау, върха.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|