Ето моята рецепта за Никулденски шаран. Не че много го обичаме вкъщи, особено след като се борихме с едно животно цял един Никулден, и ако не бвше се появил един приятел тъкмо навреме да го халоса по тиквата, щеше да си доживее до дълбока старост вкъщи, но крайният резултат беше много вкусен!
Никулденски шаран в тесто
Продукти: 1 по-едричък шаран, кромид лук, целина (листа и стебла), моркови, гъби, червени домати (може и консерва), кисели краставички, яйца, олио, бяло вино, стафиди, орехови ядки, магданоз, девисил (задължително !), черен пипер, сол. За тестото: брашно, 2 яйца, вода и сол
Всички зеленчуци се нарязват на ситно и се задушават. Първо лукът, морковите, целината и краставичките, после се прибавят ситно нарязаните домати, задушават се до омекване, изсипва се виното, a след това задушените отделно гъби, стафиди, сварените и нарязани на дребно яйца, магданоз, девисил, черния пипер и сол на вкус. Шаранът се изчиства от люспите, главата и перките, от вътршностите също , поръсва се със сол и черен пипер, пълни се с плънката и се намазва с мазнина. От брашното (около 300-400гр), яйцата, водата и сол 1 ч.л. се замесва твърдо тесто, което се разточва на кора около 0,5 см. Кората се маже с белтък и в нея се увива шаранът, като се внимава да не се скъса тестото. Вкусен е когато се задуши добре. Пече се в умерена фурна в тава предварително намазана с мазнина.
Много интересно, в оригиналната рецепта се казва, че преди сервиране, рибата трябва да се освободи от тестото, но в действителност, то става толкова вкусно, напоено с всички аромати, че рибното хлебче свърши първо, защото разбира се на нас не ни даде сърце да го махнем. Редактирано от Meчo_Пyx на 04.12.01 02:22.
|