Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:48 23.04.21 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Здравейте и (предварително) благодаря за рибата!:)нови  
Автор Бeзcъннa (светулка)
Публикувано26.09.01 16:39



От време на време минавам за някоя идея от тук, благодаря, че така старателно си пишете:-)) За да не ви притеснявам, си пуснах едно дирене за риба, на което ми излезе какво ли не. Аз риба не обичам и избягвам да "се мъча", но днес ми дойде музата. Този фризер, пред който спрях, беше цяло море от риби, рибки и рибища! Не че не готвя в момента някакво филе от треска, но съм много зле с ориентацията...

Сетихте се какво се надявам да ми напишете, нали?




Тема Re: Здравейте и (предварително) благодаря за рибата!:)нови [re: Бeзcъннa]  
АвторDany (Нерегистриран)
Публикувано26.09.01 18:00



A treskata ot kade ja nameri? Imam edna interesna recepta - v korichka ot bademi i emmental, poliata sas sos ot uzo i zehtin, no kade e ribata?
A inache az naskoro metnah na skarata edin lavrak, samo s naiakolko listenza rozmarin v korema, i beshe prosto prekarasen!



Тема Въпросът е каква риба да избирамнови [re: Dany]  
Автор Бeзcъннa (светулка)
Публикувано27.09.01 14:20



и как да я готвя. Предпочитам манджички пред панирани и пържени неща. И по-добре някой да ми каже нещо изпитано и вкусно, отколкото да си чета готварските книги.



Тема Re: Здравейте и (предварително) благодаря за рибата!:)нови [re: Бeзcъннa]  
АвторSR (Нерегистриран)
Публикувано27.09.01 14:37




Как преядох снощи..пържена пъстървичка,полята с орехово сосче :
смлени орехи,няколко счукани скилидки чесън,малко зехтин(може и олио)сол,лимонов сок,едно ситно нарязано сварено яйце.
Пържени картофки за гарнитура и извинявайте,но аз си падам по бирата. Виното само червено, със сирена и мръвки.



Тема Re: Въпросът е каква риба да избирамнови [re: Бeзcъннa]  
АвторSR (Нерегистриран)
Публикувано27.09.01 14:49



! Манджа с риба!
Има разни гювечи, но хич не ми звучат вкусно.Иначе печена рибка е много вкусна, например обичам шаран - около 1.5-2 кг., осолен, с малко масълце вътре, повече отвън, няколко зърна ч.пипер и вода - на силна фурна.
Чудех се за пъстървата дали да не я направя печена с лук на колелца,малко чесън, една зелена чушка,ч.пипер,олио,сол и в йената,но се отказах - и не съжалявам!



Тема Re: Здравейте и (предварително) благодаря за рибата!:)нови [re: SR]  
АвторOля (Нерегистриран)
Публикувано27.09.01 17:37



Значи,скъпа Безсънна,ето ти моя съвет.Много хубаво си се ориентирала с филето от треска,всякакви филета от бели риби са хубави,нямат кости(е поне не много),готвят се лесно и е вкусно! И аз като теб не си падам по рибата,но ще ти кажа една елементарна рецепта,която е хем бърза,хем вкусна;)Някакво филе,може от скумрия,треска,каквато и да е бяла риба,поливаш го със соев сос,черен пипер,босилек(сух,в пакетче,навсякъде го има),сок от лимон,сол,ако соевия сос не е достатъчно солен.Слагаш парчето филе във фолио,предварително намазано с малко(малко!)зехтин,може и олио,завиваш го и го мяташ на скарата! Така със всичките филета,поотделно във фолио. Хем диетично,нискокалорично,полезно,хем бързо и вкусно,повярвай! Видях мнение за шаран,не обичам шаран,мазно и...мирише... Вкусове всякакви;) Пържената риба губи много от качествата си! Така че,хвърляй се на филетата от бяла риба и да ти е вкусно,има и други рецепти,но аз обичам по-бързото готвене;)



Тема Знаете ли, май ще е по-добренови [re: Бeзcъннa]  
Автор Бeзcъннa (светулка)
Публикувано28.09.01 00:31



да ми кажете коя риба е суха, коя - мазна, коя се чисти лесно и коя - трудно (обичам нещата за ядене да са ми удобни, а не да си човъркам в чинията), какви подправки си подхождат с риба. А аз ще си измисля кое с какво и как да комбинирам.

За идейките благодаря!


"...'cause we all have a wings, but some of us don't know why..."


Тема Re: Здравейте и (предварително) благодаря за рибата!:) [re: Бeзcъннa]  
Авторoт мopeтo (Нерегистриран)
Публикувано28.09.01 00:40



С изключение на дребната риба, да се пържи хубава есенна черноморска риба е грях. За пържене стават чернокопът, сафрида и барбуната.
Карагьоза е царицата на скарата, но само когато няма лефер.
Не се притеснявайте от костите на карагьоза. Те се стопяват на скарата или във устата Ви. Месото е много нежно. Вкусът великолепен.
Ако слагате паламуд на скарата, обязателно го срежете на две филета за да се изпече.Скарата с дървени въглища отнема мазнината и прави рибата приятна.
Ако не сте на черноморието, едва ли ще се насладите на тези риби, защото са вкусни прясни.
Когато пържите барбуна или сафрид например, добре е да оваляте рибите в царевично брашно със сладък червен пипер.
Ако сафрида е едър а не граца, става и за скара.
Тези дни на варненския пазар имаше всичко, но лефера например вървеше по 15лв за килограм, докато другите удовлствия като карагьоз и паламуд бяха съответно 5 и 6.
Едрия сафрид го крият някъде, защото само граца се вижда.
Вкусът на черноморската риба е уникален и никаква треска не може да и се опре. Треската може да си я правите каквото искате, не ни е жал за нея, но черноморската е предимно за печене.
За пържене са чернокопът, барбуната, сафрида, каята и разбира се калкана, но сега не му е сезон.
Лично аз предпочитам рибата с много салата и без картофи.
Изстудено бяло вино е задължително. Неутрално разбира се. Не някое със силен букет.



Тема Re: Здравейте и благодаря за рибата!:)нови [re: oт мopeтo]  
Автор Бeзcъннa (светулка)
Публикувано28.09.01 01:09



Много изчерпателно! Но не съм на морето...
Треската вече никой не може да я жали, тъй като я изядохме, а изборът ми беше основан на думата "филе" - познайте защо. Вероятно ще ползвам барбекюто по-често:-)) - тъкмо няма да ми мирише на риба вътре.
Сърдечно благодаря!

- - - -
А ако не беше различната пунктуация, щях да реша, че сте някой друг...


"...'cause we all have a wings, but some of us don't know why..."


Тема Ако това ще ви помогне..нови [re: Бeзcъннa]  
Авторoт мopeтo (Нерегистриран)
Публикувано28.09.01 01:26



Сетих се за нещо което правеше баба ми.
Тя е родена във Варна, когато сегашния център е бил края на града, а турския преобладаващ език.
Взимаше леферите и съвсем леко ги вареше, след което ги обезкостяваше.
След това ги слагаше в една тава с пергаментова хартия и вътре слагаше две пакетчета чисто масло, много лимон и много чер пипер.
Беше нещо прекрасно и можеше понякога да се яде и с лъжица.
Тя честичко казаваше, че с чисто масло може и гвоздеи да сготви, а повечето неща готвеше с две мазнини, като основната беше зехтинът.
Друго което съм запомнил от нея беше това, че почти на всичики ястия слагаше малко захар. Върха на чаена лъжичка.
Да не се отплесвам, мисля че можете да направите филе по този начин.
Разбира се ако не се боите от чистото масло.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2021 Dir.bg Всички права запазени.