|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Кулинарна тема
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 30.05.11 10:37 |
|
От постинга на Роксана за чая за пореден път ми стана ясно колко сходни вкусове имат хората в различните държави. Тъй като темата е заключена, а готварския клуб е ВИП, пускам нова тема.
Ако някой се сети за някои интересни начини за пригатвяне на чай и кафе, може да ги пише тук.
За кафето ще ми бъдат интересни южняшките рецепти, на мен ми се е изяснило многократно, че на север кафето е подобие на "напитката кафе"
| |
Тема
|
Re: Кулинарна тема
[re: Deern]
|
|
Автор |
| (>[2] /dev/null) |
Публикувано | 30.05.11 17:45 |
|
Кафе се прави лесно. Купуваш смляно или го мелиш сравнително финно, слагаш в еспресо машината и после пиеш.
Чаят е малко по-сложен, водата трябва да се загрее до 90 за черен или около 70-80 градуса за зелен чай, насипва се определеното количество насипен чай (зависи от вида) и се оставя да престои от 1 (за зелен/бял) до 5 (за черен) минути. Прецежда се с цедка и се пие. В черния може да се сложи мляко, зеления обикновено се пие чист.
Дори понякога правя чай така, но се случва и да пропусна някои подробности. Но не съм пропаднал чак толкова, че да правя чай от пакетчета. :)
П.П. Водата в никакъв случай не трябва да завира при правене на чай.
The last good thing written in C was Franz Schubert's Symphony No. 9.
| |
Тема
|
Ooha
[re: |]
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 30.05.11 21:30 |
|
A kak мериш градусите Аз варя водата в една ел. кана и когато правя чай оставям да заври и каната да се изключи сама. Със сигурност водата е 100 градуса, вижда се как ври вътре. И черния чай също като теб го изваждам бързо, след 3 мин. Само че аз не го прецеждам, а преди това го слагам в филтър и го връзвам. Тук продават само големи филтри за чай, с които се прави цяла кана, може да има и малки, но сигурно са рядкост. Те са от хартия, подобни на тези за кафе, но доста по-тънки и приличат на продълговата торбичка за чай.
Защо не трябва да завира водата?
Редактирано от Deern на 30.05.11 21:30.
| |
Тема
|
Re: Ooha
[re: Deern]
|
|
Автор |
| (>[2] /dev/null) |
Публикувано | 31.05.11 00:23 |
|
Водата не завира при 100 градуса навсякъде, при мен завира при доста по-ниска температура. Аз я топля в микровълнова фурна и знам колко минути трябва да седи за да не заври.
На работа използвам нещо като филтър, защото ме мързи да правя чая както трябва.
The last good thing written in C was Franz Schubert's Symphony No. 9.
| |
Тема
|
Да, вярно
[re: |]
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 31.05.11 00:34 |
|
имах предвид че я оставям да ври докато каната се изключи. Но никога не съм помисляла да изключвам водата преди да е завряла.
А и след като налея водата в каната, докато чая(сместа) е вътре, слагам каната на стьовхен ( поставката със свещ отдолу). Не знам дали е правилно, но така чая е горещ по-дълго време.
Понякога слагам кенди (захар) на дъното на чашата и заливам с горещ чай. Със само топъл няма да се разствори (дори и малко парче кенди)
| |
Тема
|
Много важно!
[re: Deern]
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 31.05.11 15:14 |
|
Какво ще кажете за доматите?
Аз още се питам защо в България- държавата на вкусните домати, не се предлага доматена супа през лятото?!
Между другото аз съм яла доматена супа от пресни домати 2 или 3 пъти в живота си Всички останали доматени супи са били от консервирани или по друг начин умъртвени домати. ( макар че и онази с пресните домати беше топла и сготвена, но със сигурност знам че бяха пресни)
| |
Тема
|
Re: Да, вярно
[re: Deern]
|
|
Автор |
| (>[2] /dev/null) |
Публикувано | 31.05.11 18:37 |
|
Честно казано не помня защо водата не трябва да завира. По едно време бях доста вманиачен на тема правене на чай, но съм забравил доста от нещата. Аз правя само толкова чай колкото мога да изпия и не го държа топъл. Обикновено го пия без захар, освен рано сутрин когато лъжичка захар ми е закуската. :)
The last good thing written in C was Franz Schubert's Symphony No. 9.
| |
Тема
|
Re: Да, вярно
[re: |]
|
|
Автор |
Muskat (оптиМис(т)ка) |
Публикувано | 31.05.11 20:58 |
|
При зеления чай водата не трябва да завира, защото по тоя начин се засилва горчивия привкус. Най-добре температурата да е м/у 60-80 градуса.
Познавачите казват, че зеленият чай е хранителен, а черният - за наслада
Beauty lies in the eye of the beholder
| |
Тема
|
Re: Да, вярно
[re: |]
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 01.06.11 09:22 |
|
A аз като направя 1л чай в каната и мога спокойно да го изпия сама. Затова трябва да е топъл, защото сама пия малко по-бавно отколкото с 2ма или 3ма
Сега разбрахме за заврялата вода. Аз рядко пия зелен чай, даже май имам само 2 вида унас, единия е мате-чай, другия някакъв зелен с лимон.
Но утре е мъжки-празник и е официално неработен ден, мисля да взема вайцен бира
| |
Тема
|
по-различната валдорфсалата
[re: Deern]
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 01.06.11 20:02 |
|
Вчера имаше грилфест и преспиване в училище и имах 1 час да измисля каква салата да направя.
Реших да правя валдорфсалата с ябълки, ананас МиракелВип, селери и зелени подправки.
Всичко ок, знам че продават селери на лентички. НО, отивам да пазарувам и виждам че в 2 магазина са извадили тези лентички от асортимента. Но реших да остана на този тип салати и да не правя прясна салата, заради заразените пресни зеленчуци.
И измислих:
1 алабаш ( вместо корен целина, нарязан/настърган на жулиен)
1 червена ябълка
1/2 буркан miracelwhip
малко сибирски лук (chives)
ананас на кубчета
Обелих алабаша и го сварих набързо, нали трябваше да умъртвявам бактериите.После го нарязах на жулиени.
Измих ябълката с четката за моркови и я нарязах на кубчета.
Ананаса се слага също на кубчета, добре почистен.
Всичко се забърква със миракелВип сос и се слага ситнонарязания сибирски лук. Аз сложих и малко свежа мента собствена саксийна реколта
Това беше най-вкусната салата на грил феста и я съчиних за 20 мин
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|