Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:19 12.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Европа
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Exit: (WC)BGнови  
Автор Donatien (...)
Публикувано08.03.10 21:40

Замисляли ли сте се (по)някога, как би следвало да изглежда един честен и откровен текст за България. Текст (независимо дали от рекламна туристическа брошура или от справочник за страните по света) запознаващ неинформирания чуждоземец, в най-общи рамки с историята, културата, съвременната политическа обстановка, бита и нравите в България.
Моля:

Република България е малка (по площ и степен на цивилизация) страна от най-мрачната и злокобна част на Европа – Югоизточна Европа. Всъщност, там Европа свършва и започва черната балкано-ориенталска (не)действителност, но сме принудени да я наричаме Европа от коректност спрямо географията, като наука.
България е една от най-малките по площ (както вече споменахме) държави от тази част на Европа, с изключение, може би, само на Бившата Югославска Република Македония, която всъщност е изконна (но вече бивша) българска провинция и която, естествено, се населява изключително от българи (и албанци), което пък, идва да ни покаже причините за незавидното положение на БЮР Македония.
В миналото България била една от най-големите и силни държави в Европа (а навярно и в тогавшния свят) в последствие обаче се оказало, че тази борбеност и трудолюбие на българите са само (нещо като) моментно историческо състояние на племето, което във времето избледняло и отстъпило място на истинските нрави и характер на българското племе - мързеливост, крадливост, завист, некадърност, изключително занижен интелектуален потенциал и чувство за морал и зачитане правата на човешката личност; и едно характерно само за тези земи състояние - РОБолюбие. В резултат на тези си 'качества' българите заслужено ''живяли'' седем века под чуждо робство, последните 5 от които под турско, като взели всичко най-лошо от турците. Друго интересно за завистливото и крадливо българското племе е, че най – великите и видни представители на българската култура, история и въобще будителите и интелектуалците на това племе са се отрекли от него: Ботев (отдал живота си за предателското българско племе, който никой не посреща на козлодуйския бряг и към чиято чета се присъединяват само двама ''доброволци''. Титаничният Ботев от който гнусните предатели-българи позорно искат пари за агнетата от които той се нуждае за да нахрани четниците си), П. Р. Славеейков (''Не сме народ, а мърша''), Левски (Болезнено и страшно възкликнал ''Народе????'', накрая ''народът (му) ????'' го предава на заколение), а интелигентните и талантливи представители на българската младеж ежечасно се спасяват от този колзет (както успешно беше представена българия от един чешки скулптор) като емигрират в цивилизования и нормален свят.
Характерна черта за България е, че тя е рай за цигани, бежанци от третия четвъртия и петия свят... - араби, негри (иженарицаемите в САЩ афроамериканци, които в случая са само афро...) и т.н.; рай за мутрите (поредният феномен на кошмарната българска действителност), престъпниците, корупцията, продажните, лудите, некадърните и двулични политици.
Всъщност племето на българите и племената около тях справедливио са били клани и държани в страх и терор от Сталин и наследнците на мракобесния му режим. Но това е нормално за страна в която 90 процента от т. нар. насение се прекланя пред своите инфантилни перхидролено-силиконови чалга-идоли и (дори с известна гордост) се числи към представителите на т. нар. Чалга-''култура'' - друг културно-отпадъчен феномен от тази част на света; пенсионерите в БГ измират от глад и болести, циганите отдавна са повече от децата на българите; едни от най - известните и заслужили хора на българската култура и изкуство (без които България спокойно можеше и да не съществува при цялата й останала неуредица и хаос) Емил Димитров, Христо Фотев, Невена Коканова, Радко Радков, Катя Паскалева, а по-рано Венета Ботева - вдовицата на най-великия българин и един от най-значимите европейски хуманисти Христо Ботев, са оставяни да умрат в мизерия, отречени от тези за които са живяли творили, борили се и умирали. В България най-видните и смелите биват мъчени, унижавани, обиждани и дори убивани – Стефан Стамболов, капитан Петко Войвода, Никола Вапцаров, Гео Милев, Пенчо Славейков, имат незавидната житейска ''случка'' да се родят именно в кошмарната БГ.
В България никой вече не иска да е като Ботев и Левски (доколкото, разбира се, това е посилно), но пък затова всяко момче(?!?)... иска да е като Азис и Слави Трифонов, а всяко момиче като любимата си силиконово-целулитена чалга фурия.
..................

Бисмарк нарича българите ''конекрадците от долния Дунав''.
А сър Уинстън Чърчил е известен, освен с любовта си към българските вина и със справедливата си ненавист и презрение към българите, които той сполучливо назовава племе: ''Има едно племе на балканите-казва Чърчил-което още си честити когато се изкъпе''.

Е,
Добре дошли в БГ -

КОШМАРЪТ ПРОДЪЛЖАВА!!!...

Тема Re: Exit: (WC)BGнови [re: Donatien]  
Автор NikiFin (стар клубар)
Публикувано08.03.10 22:36

дай по кратко, че не обичам да чета по много.
БГ става за почивка, поне за сега. Иначе нямам намерение да се връщам там в близко бъдеще

Тема Re: Exit: (WC)BGнови [re: NikiFin]  
Автор Donatien (...)
Публикувано09.03.10 00:34

К'во бъдеще...
То там времето е спряло... в миналото...

Тема Далеч от апологетика за Българиянови [re: Donatien]  
Автор lDDQDМодератор (# killall)
Публикувано09.03.10 13:56

Спокойно мога да твърдя, че съм много далеч от желанието да правя апологетика на България, но тъй като по стечение на обстоятелствата съм прекарал по-голямата част от живота си извън България, мога да си позволя да подчертая няколко фактологични неточности и почти хиперболични твърдения. Пак подчертавам, аз не мога да се идентифицирам с днешна България, въпреки големия брой приятели, които все още живеят там. Обичам страната, не понасям държавата. Лошото е, че тази страна вече де факто не съществува, но това е друга тема.

Та нека да започнем с твърдението, че България била малка. Нищо подобно. Комунистите насаждаха с години тази глупост в главите на всички и накрая взе, че сработи. Няма никаква връзка между площ и културното развитие и ниво. България в сегашните си граници е на 11 място по площ от всищки страни членки на ЕС. Знам, че сега че скочи някой да се пени за Люксембург и Малта. Проста справка с

(езикът може да се смени горе вдясно) или с Wikipedia показват, че и страни като Белгия, Австрия, Португалия, Чехия, Дания, Холандия, Исландия, Ирландия и Унгария, а и Шевйцария (ако и да не е членка на ЕС я включвам в сравнението) са по-малки по площ. Много от тези по-малки страни са бивши колониални сили на световно ниво и техните език и култура са от световно значение. Няма да се впускам и в процентуално сравнение на великите писатели, музиканти, философи, политически мислители, архитекти и пълководци, които тези страни са записали в историята на човечеството в сравнение с гигантите по площ като Франция, Испания, Русия или Германия (да не говорим от колко относително кратко време Германия е с настоящата площ - 1871 е първото де факто обединение).

Колкото до цивлизационното ниво, ако и да съм частично съгласен, не мисля, че е съвсем справедливо и коректно да се споменава така, защото, който е бил в дълбоката провинция на Италия, Португалия, и дори някои части на Франция и Австрия, ще може да потвърди, че Средновековието, а на места и чистата диващина не е български патент (не коментираме простащината).

Може би е време да мирясаме с Македония и колкото и да ни е криво, и колкото и да сме убедени, че това е българска земя (да и аз съм на това мнение) да пораснем и да дадем на тези хора право на самоопределение, за което толкова време сме опявали, че турците не са ни давали (което също е фактологически не съвсем вярно). Та ако искаме да сме по-добри от това, което толкова време сме кълнели, ще им дадем правото да се наричат каквито искат, дали ще са българи, македонци или папуаси.

Мдааам, както всеки път, когато някой българин говори за окаяното положение на България днес, излиза аргумента за миналата слава. Аз лично на това му викам "френски комплекс", ако и да е типично и за Испания и Италия, просто пи франсетата е най-силно. Французите не могат да преживеят времето, когато la gande nation е била тази, която де факто е помогнала за установяването на младата американска нация (която после се изкъка на метеното с простотии, но историческата памет е силна само при губещите, не при победителите) и оформила днешните ни разбирания с Просветлението. Както казваше един "велик" новобългарски мислител, "Е да, ама не". Франция проигра даже уникалния шанс целия елит на света да говори френски, а както историята на Южна и Юго-Източна България и практиката на добре тренирания и природно хитър агент Меди Доганов показват, езикът е мощно оръжие.

Не бих взимал за пример трагичната фигура на великия поет Ботев, който е един от най-неопитните и монументално провалилите се наши революционери. Вземи всички от Каблешков, през Волов до Бенковски - все велики мъже с безмерна смелост и акъл за тактическо действие, а не само литературен талант и каквото днес бибило описано като социална компетентност.

Много силни думи използваш, за да опишеш българите. Минал съм през всички етапи на сравнение на българи и другите евопейци. Ще спестя на всищки псевдо-дълбокомислени размишления и ще се опитам да го кажа възможно най-кратко: диванета има навсякъде, българите далеч не са най-мързеливите европейци, завистта е основен движеш мотив в много социални кръгове сред множество европейски нации и не мога да го припиша на една нация. Некадърност мога да ти покажа във всяка една от страните членки на ЕС, кардливостта е функия на имотността. Абсолютно съм съгласен за зачитането на чуждите права и уважението към околните, както и за морала, но най-уважително ще изразя несъгласие, че това не е национална черта, а е нещо целево култивирано и докарвано до нечувани нива на изост през последните 50-тина години от историята на тази нация.

Виж за ниския интелектуален потенциал съм готов да бъда съвсем неуважително несъгласен. Аз съм горд да нося кръвта на нация отгледала Никола Вапцаров, Николай Попиванов, Гаврил Хлътев, Алеко Константинов, ген. Данаил Николаев, ген. Никола Михов, Иван Вазов и брат му ген. Владимир Вазов, Васил Друмев, хан Тервел, Цар Симеон, цар Петър I, Елин Пелин, Христо Фотев, Яне Сандански, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Тодор Каблешков, Димитър Асенов или Динчо Дебелянов, а мисля, че е ненужно да споменава Левски (без особена логика в подредбата и без да е изчерпателен списък) и всеки един от тях доказва колко нищожно е твърдението (нищо общо с кваликацията нишожество, използвано е като част от логическата терминология). Аз съм възпитаник на няколко различни европейски култури и смея да твърдя, че поне в моите очи тези хора като интелектуален потенциал и постижения не отстъпват нито на сантиметър на други само заради българския си произход.

Затова много моля, когато някой говори за проблемите ужасите и гнусотиите на това което се намира днес на територията названа България, да има предвид, малкият детайл, че не може да се основаваш на днешните изродщини, за да опишеш страната и нацията която е родила хора като гореспоменатите. Друго е също важно да се спомене - така както днешните кретенчета не змогат да разпознаят и половината от имената, които цпоменах горе, така и техните връстници по света не могат да разпознаят техните родни велики хора. Слабоумието е общочовешка черта, просто всяка нация си има свои специалитети.

И пак, нито една от горните думи не е оправдание на моралната и физическа клоака сполетяла България, просто е редно да бъден точни.

Тема Re: Далеч от апологетика за Българиянови [re: lDDQD]  
Автор Donatien (...)
Публикувано10.03.10 00:54

Благодаря, за изразеното по темата ми мнение.

П.П. 1. Непознаването на Ботев действително е твърде прискърбно...
Не желая да коментирам.

П.П. 2. Изброените гении не са доказателство в полза на нещо касаещо гнусното и продажно българско племе. Както и който и да е народ или нация по света.
Защото въпреки,че Наполеон казва, че всеки гений е французин. Гениите именно затова са такива, защото са много над националното, твърде наднационални. Космополити, универсуми.
Затова и е смешно напр. еврейският народ, със своите безспорни качества, да споменава (едва ли не) с известна гордост Христос, като свой представител... Все пак, говорим за въплътлия се Бог, как може Той да бъде ограничаван с един или друг народ?!? Да, юдеин е Христос, но това не се отнася с нищо към естеството на Самия Бог, на Метафизичното Божество.

Редактирано от Donatien на 10.03.10 00:59.

Тема Re: Далеч от апологетика за Българиянови [re: lDDQD]  
Автор MитpeШoпa (ОнзиСъщия123итн)
Публикувано11.03.10 12:50

Би ли разширил малко това, моля:

Франция проигра даже уникалния шанс целия елит на света да говори френски,

THESE ARE MY PRINCIPLES. AND IF YOU DON'T LIKE THEM, I HAVE OTHERS.

Тема Re: Далеч от апологетика за Българиянови [re: MитpeШoпa]  
Автор lDDQDМодератор (# killall)
Публикувано17.03.10 23:07

Не знам как да разбирам този въпрос. Ако не знаеш, че аристокрацията на целия континент е говорила до края на 19 век предимно френски, тогава няма как да опиша всищко в един постинг. Не само английския, но и немските, австрийските и всички други кралски дворове са говорили френски.

Тема Re: Далеч от апологетика за България [re: MитpeШoпa]  
Автор La_Bete (непознат)
Публикувано20.03.10 02:25

Франция не е "проиграла" никакъв шанс, просто продължително и естествено разместване на геополитическите пластове в света.

Френският е defacto международен език -- lingua franca -- от около 17-ти век почти до средата на 20-ти. Размерите на Британската империя в края на 19-ти/началото на 20 век (много бивши колонии през 1950-те запазват английския като официален език), победата в двете световни войни на англо-говорящата общност и икономическата, културна и военна доминация на САЩ след края на WW2 превръщат английския в днешната lingua franca.

Автор Asset (asset.at)
Публикувано13.10.10 23:33

Явно имаш лични причини да драскотиш подобни тъпотии...

Автор skromna35 ()
Публикувано21.10.10 14:00

Пълни глупости!

Ако ти е кеф да се упражняваш в национален нихилизъм, упражнявай се, но този бълвоч, който си написал, за нидкъде не става!

Аз не живея в България, но не е заради "положението" в нея, нито пък се чувствам или мисля подобно! Един справочник трябва да съдържа полезна информация, а не някакви нихилистични глупости.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.