Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:40 17.07.25 
Българи извън България
   >> Българи в Европа
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Защо се оплетоха нещата?!нови  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано17.09.06 13:30

Малко съм изнервена, но ще се опитам да ви разкажа накратко.

Става дума за това как едно българско дете губи българско гражданство

Детето е родено в Германия, но има право и на българско гражданство, това също е отбелязано в службите и всичко е наред.

На детето не му е трябвало паспорт, до навършване на 3 години ( детски паспорти се вадят при специални случаи )

Детето става на 3 и в един момент германските служби стигат до извода, че " в създалата се ситуация, детето трябва да представи национален паспорт - бългаски или немски" И това писание идва 4 работни дни преди термина ми т.е. имам 4 дена да направя нещо

А проблема е, че аз не искам да правя нищо. По немските закони има възможност децата да задържат немското гражданство като 2ро, по българските закони също !!!! И по-късно - до 21 год. ( не съм сигурна) да се избере окончателно.

Както и да е. Обаждам се в българското посолство, а там ми казват, че детето ми трябва първо да получи ЕГН и да бъде регистрирано в България И тогава ще получи някакъв документ (не паспорт), с който да мине границата и да извадя евентуално български паспорт. И как става номера за 4 дни, не знам

Отивам в немските служби и показвам писмото, питат ме дали имам паспортна снимка на детето, и ще й напечатат детския паспорт веднага. ( паспорта е от твърда, сгъната хартия и ги дават веднага)
Аз казах, че нямам и детето е на градина и ще мога да дойда след 2 дни и да донеса снимка.

И оставих нещата до понеделник.............и във сряда трябва да го покажа.......

На следващият ден получавам друго писмо от службата и там искат да декларирам "състояние" на детето В това число влизат - спестовни книжки, ценни книжа, имоти и т.н. !!!

И след това съм щяла да получа специална сметка от 10 EUR и според зависи как ще се сметнат данъците върху "състоянието" !

И имам 3 седмици да "разчистя" сметките на детето т.е. най-късно след 3 седмици трябва да отговоря.

Ако детето ми имаше български паспорт, това сигурно нямаше да ми се случи..... Но като си помисля, че по същата схема е възможно да се плащат данъци за имущество в България за касата на чужда държава................и се чудя защо България не държи нещата в свои ръце

by himbeer

Тема Re: Защо се оплетоха нещата?!нови [re: himbeer]  
Автор errata (Berserk)
Публикувано18.09.06 07:15

Но като си помисля, че по същата схема е възможно да се плащат данъци за имущество в България за касата на чужда държава................и се чудя защо България не държи нещата в свои ръце

Ми да. Колкото повече плащания, толкова по-добре. Важното е движение да има (оживление един вид).

"In umbra, igitur, pugnabimus"

Автор AйeзCeдaй ((бойна))
Публикувано18.09.06 09:49

Детето става реално български гражданин, когато се декларира в България и получи ЕГН. Необходимо е актът за раждане от съоветната страна, където е родено, да бъде преведен на български и заверен. И още фотокопия от паспортите на двамата родители. Ако единият от родителите е българин, детето автоматически получава бг. гражданство.
От кметството в България се издава не "някакъв документ", а български акт за раждане.
След това на детето или бебето може да издаде задграничен паспорт по редовната процедура.

И двете ми деца са родени извън България. Две месеца след раждането им, ги регистрирах в България и имат бг ЕГН. В момента са с двойно гражданство. Но влизат и излизат в България с паспорт от Европейската общност. Другото гражданство, го получиха автоматично с раждането си, от страна на баща им.
При регистрирането им в Бълария не са ми искали абсолютно нищо, освен личната ми карта.
В същност цялата процедура ми отне един час + един час на следващия ден, когато отидох да взема готовия акт за раждане....

Автор DarkSide (of the moon)
Публикувано18.09.06 10:09

Не разбрах откъде следва, че детето ще загуби българското гражданство. Официално ли са ти го казали, или ти сама така си решила? Изкарай му сега немския паспорт, после му преведи акта за раждане на български, легализирай го в посолството и при първо ходене в България регистрирай детето там.

There is no Dark Side of the Moon really....
Matter of fact is, its all dark.

Тема Re: Защо се оплетоха нещата?!нови [re: DarkSide]  
Автор пeпo (регистриран)
Публикувано18.09.06 10:37

отникъде не следва подобно нещо разбира се. Просто жената 3 год се е почесвала и не е намерила време да оправи регистрациите и документите на детето си, а сега като немците я напнали - смята че някой и е длъжен да свърши това за 2 - 3 дена и то от растояние. И е виновен че няма да го свърши. Познат феномен.

това, което е било вече няма да го бъде

Тема Re: Защо се оплетоха нещата?!нови [re: пeпo]  
Автор AйeзCeдaй ((бойна))
Публикувано18.09.06 17:18

Абсолютно си прав....
Само дето не ми стана съвсем ясно, дали детето е наистина немски гражданин..., не знам как точно стоят законовите изисквания в Германия, но
смятам, че детето е немски гражданин, ако единият от родителите е немец, или пък с немско гражданство.
Ако и двамата са българи, без немско гражданство, де факто детето е без никакво гражданство..... само с документи за временно пребиваване в Германия може би..... и без бг гражданство....

Май нещо подобно се е случило.......

Тема Da, трябва да има ЕГНнови [re: AйeзCeдaй]  
Публикувано18.09.06 23:01

Обаче аз самата не съм ходила през цялото време в България, а междувременно личната ми карта е неактуална

от преди месец и половина.

п.п. Аз съм единствен родител на детето. Бащата няма права.

by himbeer

Тема Забранено е двойно гражданствонови [re: DarkSide]  
Публикувано18.09.06 23:03

Но това, че детето не е регистрирано никъде, но има право да избира => се допуска !

И затова се ядосвам, защото на практика ми режат тази възможност.

А и детето ми не е записано в нито един мой документ, така че следва да е все тая, важното е как е регистрирано.

by himbeer

Тема Точно това искат хоратанови [re: AйeзCeдaй]  
Публикувано18.09.06 23:14

да се уточни гражданството, но не виждам защо трябва да ги притеснява "възможността за БГ гражданство"

На немските деца не им трябва да имат задължителен паспорт. Днес с това "закрепих" ситуацията

и бяха съгласни с мен, ще видя какво ще правя, това е протакане в момента. Казаха ми, че по принцип може да остане така 8 години. Макар че дете на 8 години не може самостоятелно и съзнателно да реши какво гражданство иска.

by himbeer

Тема Детето си е в правотонови [re: пeпo]  
Публикувано18.09.06 23:15

И не е нужно да го вкарват в някоя си система, било то немска или българска.

Мисля, че най-добрият вариант е да се избира.

by himbeer

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.