Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:31 08.07.25 
Мобилни оператори
   >> Глобул
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема до мислещите фенове на Глобул/Мтелнови  
Автор StefanPan (М&М)
Публикувано21.12.08 18:47

какво мислите?
ама обектвно.

------------------------
Слушай беззвучието...

Тема Re: до мислещите фенове на Глобул/Мтелнови [re: StefanPan]  
Автор 6a6ma (новак)
Публикувано21.12.08 22:23

1. Да си фен на фирма ми звучи странно.
2. Клубовете са в 99% посещавани, за да се изразходва негативна енергия (разбирай плюене), т.е. няма смисъл да се търси обективност.
3. Да плащаш на долнопробен е-вестник, за да си гониш фирмените интереси, при положение, че си най-глобяваната фирма в България е тъпо - говоря за БТК.
4. Тия цени, за които говорят не ме касаят грам.
5. Щом има толкова недоволни от трите мобилни оператора, защо никой не иска новите лицензи

Като се повъртиш малко и видиш, че гъза ти е отзад, ще си седнеш на него.

Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано22.12.08 18:06

Каквото винаги съм мислил - не може...е, може, ама много трудно и след дълга игра на котка и мишка...един държавен (и в такъв случай винаги с едно наум - "подкупен"

) орган да регулира пазарноопределени цени.
Да не говорим, че и не бива при пазарна икономика.

Това могат да го направят потребителите...ама ако е вярно На ден в България се провеждат около 25 млн. мобилни разговора по неофициални данни., то самите потребители казват чрез потреблението си - Цените ни удовлетворяват, прагът е смъкнат достатъчно ниско.

Редактирано от Cтepн™ на 22.12.08 18:06.

Автор T-Mobile (Вече в България)
Публикувано23.12.08 22:03

Ето какво мисля по въпроса:
1. Решението за по-слаба регулация на мобилния пазар е в полза на големите мобилни оператори и засяга пряко БТК и алтернативните оператори, но според мен е по-добре да няма никаква регулация, отколкото да има едностранна регулация.
2. Статията в това издание представя само гледната точка на БТК в спора, заради което прилича на поръчана от там. Много жалко за изданието, ако това е вярно.

Алтернативните оператори са притиснати до стената с липса на всякаква ефективна регулация, нито за използване на инфраструктурата, нито за достъп до последната миля. Липсата на конкуренция задържа цените на БТК високи и се стигна до парадокса разговор от мобилен телефон да е по-евтин от разговор през БТК. Именно това отблъсна хората БТК, а не цените за терминиране в мобилните мрежи. Защото цената за f2m терминиране в силен трафик е 38 ст/мин., а

Това са 21 ст./мин. оскъпяване, които БТК иска да печели от разговори извън нейната мрежа! Така ли се бори БТК за "намаляване на цените за разговори между стационарни и мобилни телефони"? За същата услуга, например си слага почти 3 пъти по-малка печалба. А при мобилните, цената за интеркънекта между мобилните оператори е 30 ст./мин., а вече има дори предплатени карти с цена към всички мрежи от 29 ст./мин.

Преди години, Мтел и Глобул започнаха от нулата и трябваше да си плащат високи цени на БТК докато си изградят собствена инфракструктура. В началото, от високите цени на интеркънекта също печелеше БТК. Глобул започна 5 години след Мтел, когато никой не говореше за регулации на мобилния пазар, и все пак за първите си 3 години успя да заеме 33% пазарен дял.
Вивател разполага с най-развитата инфраструктура на БТК + удобни места за БС от Мобиком + крос-субсидиране и ниски цени за разговори от 97% от фиксираните абонати + преносимост на номерата. Причината, че за 3 години не са натрупали повече от 10-12% пазарен дял си само в тях и нямат никакво основание да молят регулатора за повече привилегии.

Тема Re: нданови [re: T-Mobile]  
Автор StefanPan (М&М)
Публикувано23.12.08 23:21

ето това е поглед.
и като се замисля, май няма оправия.

------------------------
Слушай беззвучието...

Автор Пeтъp_ (професора :))
Публикувано24.12.08 15:24

мисля че от доста години има картелно споразумение за цените на разговорите, само не знам кога ще ги надупят с присъда

Тема Re: до мислещите фенове на Глобул/Мтелнови [re: Пeтъp_]  
Автор StefanPan (М&М)
Публикувано24.12.08 17:45

явно вече на бтк-то то не е изгодно (ако наистина има такова) и почнаха да вият.
вярно, че статията прилича на поръчкова, но предизвиква размисли - факт е, че най-голяма изгода от високи цени на интерконект имат тези оператори, при които входящият интерконект превишава изходящия. логически това е свързано с броя абонати, тоест, в интерес е на най-големите. от тази гледна точка бтк/вивател е прецаканото циганче, защото по ирония на съдбата точно монополистичното им високомерие ги запрати на дъното на класацията по брой абонати. и сега пискат. в същото време си стискат здраво кабелите и цедят нещастниците, които нямат и не могат да си изградят собсвена инфраструктура. те сигурно също пискат от високи наеми на кабеляците и техниката на бтк.
не съм сигурен до къде е полезно да се простира държавната намеса.
в крайна сметка някой се беше изказал , че след като потребителите говорят, значи могат да понесат тези цени. и операторите да си дерат по 9 кожи от гръб. аз допълвам - щом, въпреки преносимостта на номерата, хората не проявавяват интерес към мигриране към очевидно по-добри ценови условия, значи наистина трябва да си носят последствията. най- добрият регулатор е самият пазар. доказа го срива на бтк и последиците свързани с него - бтк вече "призовава за нашата подкрепа". на фона на таксата от 180!!! лв. за откриване на телефонен пост в близкото минало. но трябваше да изгуби сигурно повече от половината си абонати, за да се случи това.
механизмът е прост - гъвкаво мигриране към по-добри условия. със преносимостта на номерата това практически не е свързано с някакви особени затруднения. ефектът би се изразил в "разбирането" на операторите, че клиентите им не са даденост и трябва да се полагат усилия дa бъдат заържани. както на нормалните стокови пазари.

------------------------
Слушай беззвучието...

Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано25.12.08 12:02

Аз го казах, но ти пак не си разбрал.
могат да понесат тези цени. и операторите да си дерат по 9 кожи от гръб - дори и дете би видяло противоречието. Не е нормално масово да се понася дране на 9 кожи. И, понеже бях вече писал по-подробно - тука не става въпрос операторите да извиват ръце, все пак не говорим за доставка на ток и вода или лекарства, говорим за стотици, и вероятно хиляди, всекидневни разговори, провеждани от скука, за майтап, от чудене какво да се прави, т.е. разговори, които всеки нормален би се замислил дали да проведе, ако му дерат кожите. Както съм се замислял преид 8-9 години, когато МТел наистина дереше кожи.
Изводът е, че като казвам, че потребителите понасят тези цени така масово, то очевадно е, че цените са им по джоба или дори ниски за джобовете им. А много хора не го виждате това защото слушате официалната стъкмистика, дето всеки получава до 500 лв. и да, на този фон цените са високи. Само че фона си има втори фон - много малка част от хората са реално с толкова ниски доходи. Така, че 30-40 лв. хич и не ги бъркат. Затова и преносимостта я няма, затова и малко по-ниските цени на Вива не блазнят хората...като си с 2-3000 реален месечен доход дали ще плащам 30 лв. на Вива или 40 на МТел...ми за мен е без никакво значение, а МТел ми дава повече услуги и повече качество от Вива...да избягам заради 10 (или дори 30) лв. по-малко?
Сега, ако за теб цените са високи...ами няма абсолютно равенство, такива неща има навсякъде в живота. Затова и казвам, че няма такова нещо като дране на кожи щом се говори за толкова високо потребление, глупаво е да се съпоставят в този контекст. Можеш да кажеш, че Ролекс, Омега и Патек Филип дерат кожи срещу лукс...ти колко човека познаваш с такива часовници на ръцете?

ПП: Не му е тук мястото, ама съм почнал - много обичаме да сравняваме цените тук и цените "там". ОК, тук са по-високи. Но като ще се сравнява тук и "там", то нека е цялостно. Тук са ни по-скъпи тлф услуги, ИНета, черната техника. Но пък "там" плащат много повече за данъци, за такси, за застраховки, за глоби, за лечение, за наеми, за поддръжка на кола, за поддръжка на дома.
Всеки, който е поживял "там" може да го потвърди.

Редактирано от Cтepн™ на 25.12.08 12:03.

Тема Re: до мислещите фенове на Глобул/Мтелнови [re: Cтepн™]  
Автор pegasus® (:))
Публикувано25.12.08 14:14

Колко процента от работоспособните хора в БГ вземат 2 - 3000 на месец???
За колко процента от българите като цяло таксата от 40-50 лв. е нищожна?

Тема Re: до мислещите фенове на Глобул/Мтелнови [re: pegasus®]  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано25.12.08 15:09

Никой не знае колко са точно, но са много.
Особено в големите градове, където и насищането с мобилни е огромно.
По-лесно е да се налучка колко не вземат такива пари...айде, да сложим граница 1000 лв. - не ги вземат учители, които не дават уроци и не работят на черно, мързеливи чиновници, които и подкуп не знаят как да си поискат, вероятно лелки в детските градини, а, да, и медсестрите - пациенските пари отиват над тях, в докторите и под тях, в санитарите.
Щом и цигането, дето разфасова стари елуреди до нас и редовните ровещи по кофите ги виждам да говорят често по мобилни...да, определено 30-40 лв. не стряскат никого.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.