|
Тема
|
Разбиранията на Globul за SMS :)
|
|
Автор |
nqmamnick (непознат
) |
Публикувано | 31.07.08 09:21 |
|
Здравейте,
Като почитател на Globul , реших да прегледам услугите, които предлагат. Особен интeрес предизвика в мен разбиранията им за дължината на SMS съобщение официално обявени на сайта им. Както всички знаем :), един SMS може да има дължина от 160 символа когато е на латиница(default alphabet) и 70 символа, когато е на кирилица. Защо е така ? Не съм убеден, че всички знаят... Един SMS може да е макисмално 140 byte-а, когато се кодира на латиница(default alphabet), един символ се представя в 7 bit-a , което прави 160 символа. Ако се пише на кирилица , тогава един символ се кодира в 2 byte-а и това прави 70 символа за кратко съобщение. Това е общоизвестен факт, но явно Globul не са на това мнение "Бърза и дискретна, услугата ви позволява да изпращате и получавате текстови съобщения до 160 символа на латиница или до 140 символа на кирилица - включително пунктуационни знаци, интервали и други символи, към или от потребители на мобилни телефони в България и чужбина. " - цитата от сайта. Ето целия линк http://globul.bg/bg/service.html?id=4
Явно Globul са напред и пускат вече и дълги SMS-и на кирилица:), първи в света дори и пред стандартизационните организациии...
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от nqmamnick на 31.07.08 10:21.</EM></FONT></P>Редактирано от nqmamnick на 31.07.08 10:22.
| |
Тема
|
Re: Разбиранията на Globul за SMS :)
[re: nqmamnick]
|
|
Автор |
nqmamnick (непознат
) |
Публикувано | 31.07.08 09:50 |
|
4. Колко дълго може да бъде едно съобщение?
Максималната дължина на обикновен SMS е 160 символа. Ако съобщението Ви е на кирилица, то е 140 знака (често обаче броят на символите в случая е по-малък, като това зависи от типа на използвания апарат).
Ако може някой да ми напише 140 символа на кирилица в един SMS да се обади:)
| |
|
Ето пример за украйнски сайт, който също мисли, че има кодиране, при което са възможни 140 символа на кирилица:
Имам и някакъв спомен за телефон, който имах навремето, който също можеше да напише 140 символа в един смс на кирилица.
Но като цяло май всички нови телефони могат да създават само смс-и по 70 символа в уникод формат.
| |
|
Принципно е възможно да се изпрати съобщение на кирилица при 8bit кодиране, но аз лично не сьм виждал такъв телефон(явно е доста стар), а дори и приложенията не го правят. От сайт-а на глобул ако искате да изпратите съобщение на кирилица колко символа може да е 70 или 140? Като цяло информацията им от сайта е малко подвеждаща, защотот човек пише SMS 140 символа на кирилица мисли си , че е един , а Глобул го таксува като два :).
Редактирано от nqmamnick на 31.07.08 16:17.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
nqmamnick (непознат
) |
Публикувано | 31.07.08 16:19 |
|
Чудесно е , че има хора, които разбират. Сега вече е ясно
| |
Тема
|
|
|
Автор |
cyg (<>) |
Публикувано | 31.07.08 19:43 |
|
2#
Колко символа може да бъде SMS-съобщението, изпратено от интернет-сайта MyGloBul?
Съобщенията са с дължина 100 символа.
3#
Може ли да се изпращат SMS-съобщения на кирилица?
Не. Тази опция не се поддържа.
Удрям ПИН-а, иска ПУК...Удрям ПУК-а и картата спрЕ!
| |
|
Начи - пращал съм всякакви SMS'и - включително 8 битови, кирилица, криптирани - каквото ти е кеф.
Е има една особеност - пращани са през ГСМ модем, и разбира се са получавани пак през ГСМ модем.
Кирилицата пратена на обикновен апарат - изглеждаше като малък ужас.
Няма никакви проблеми да се пратят 140 символа кирилица с 1 СМС. Стига апарата да го поддържа. Независи от доставчика, а от апарата.
Получаването и "декодирането" - също зависи от апарата а не от доставчика.
Така де - функциите на ГСМ модем може да се изпълняват и от телефон, стига да може да се прави на модем.
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
Няма нищо общо с оператора
|
|
Автор |
Чo :) (търси Дипл. раб) |
Публикувано | 01.08.08 00:07 |
|
Няма нищо общо с оператора. Изцяло зависи от софтуера на телефона (или устйството), с което изпращаш sms-а.
Малко теория:
SMS по стандарт е 1120 бита за самото съдържание. (отделно си има полета за получател, подател, sms център и още няколко флага ...)
Модерните телефони има 2 вида кодиране на sms-a: 7 битово и 16 битово
от там и идва ограничнието: 160 (1120/7) и 70 (1120/16)
има и 8 битово кодиране, при което може и кирилицата влезе и да стават 140 (1120/8), но няма софтуер на телефона, който да го прати с такъв encoding.
Ако имаш с какво да го пратиш тo може да сe възползваш. Първия ми телефон (Nokia 5110) поддържаше получаванеto на такива съобщения, едно време съм си пращал доста такива на кирилица от сайта даден от ¤ Cтeфaн ¤.
След като поченеш да пишеш с кирилица телефона преминава от 7 в 16 битово кодиране (70 символа) и ако телефона ти поддържа дълги съобщения (concated sms) превешавайки 70те символа, съобщенията се разделят на части по 67 (16 битови) символа:
0-70 символа: 1 sms
71-134 символа: 2 sms-a
135-201 символа: 3 sms-a
202-268 символа: 4 sms-a
269-335 символа: 5 sms-a
336-402 символа: 6 sms-a
403-469 символа: 7 sms-a
(На теория частите може да са до 255, но на практика има телефони поддържащи изпращане до 3 или до 7 concated sms-а)
3 символа (70-67) се ползват служебно за маркиране на отделните части
(някои телефони поддържат по-малко от 7 части)
Така разделени на части телефона ги изпраща като 1120 бита (фактическо полезно съдържание) + sms header-а.
Всяка част си е си се изпраща от телефона като отделен sms и се таксува от оператора като такъв.
При получателя, съобщенията се събират пак в едно, ако го поддържа телефона (иначе идва на отделни части).
Това е
П.П.
Имаше дискусия преди време операторите ни да таксуват два sms-a на цената на един, когато се ползва 16 битово кодиране, за да се избегне неравностойното таксуване и насърчи писането на кирилица ... но ... всяко чудо за 3 дни ...
| |
Тема
|
[re: ¤ Cтeфaн ¤]
|
|
Автор |
Zo (Troglodyt) |
Публикувано | 01.08.08 10:58 |
|
Малееее, дето викат на английски blast from the past, откъде го изрови този сайт? Помня, че много, ама много отдавна го ползвах редовно.
понеже телефонът ми нема никви кирилици и менюта на кирилски езици ми стана интересно какво ще се случи със смс, пратен от сайта на ментел обаче се оказа, че те ги обръщат на лат, явно трее се пробвам от нечий телефон.Редактирано от Zo на 01.08.08 11:08.
| |
|
|
|
|