|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
МНОГО ВАЖНО относно мощността на GSM-те
|
|
Автор | нeзнaeщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.04.04 10:34 |
|
Здравейте
Считам, че темата е наистина много важна, всеки от нас ползва мобилен телефон и е подложен на сериозни излъчвания.
Този въпрос никъде не видях повдигнат, а именно:
Може ли и как става промяната на изходната мощност на един мобилен апарат? Значи питах по дилъри и т.н. всеки вдига рамене и не знае. Само разбрах, че изходната мощност е средно 2 W (вата). Това е много висока мощност. Знам със сигурност, че при радиостанциите имам предвид любителските от сорта на Alinco, Kenwood и др. може да се регулира мощността на изхода от миливати до ватове средно от 10 mW до 5 W. Защо примерно да не може и на мобилните апарати. Аз не мога да говоря по мобилен апарат повече от 2-3 мин. след което започва да ме боли глава. Лекари ми казаха е от сериозната мощност от 2 вата която апарата излъчва. И други мои познати се оплакват от подобно главоболие от интензивното ползване на мобилен апарат. Защо да не може да се регулира примерно един мобилен телефон подобно на радиостанциите така хем ще изтощава батерииите много по-малко и няма да облъчва човек толкова много. Представяте ли си какво са 2 вата на 900 MHz. Мисля, че това са 6-7 вата на 400 MHz. Нека някой по компетентен да каже.
И дали има софтуеър с който може да се свали изходящата мощност на един мобилен телефон без да се засегнат другите му функции. Знаете, че клетките на операторите са толкова близо, че с някакви миливати ще се постига нормална връзка с клетката.
| |
Тема
|
Re: МНОГО ВАЖНО относно мощността на GSM-те
[re: нeзнaeщ]
|
|
Автор |
checho (клюкар) |
Публикувано | 07.04.04 15:40 |
|
2 вата е максималната безвредна мощност, която се допуска от съответните стандарти. Най-високата мощност на съвременен телефон е по-ниска дори и от 1 ват, а повечето телефони дори работят на по-малко от половин ват. Доколкото знам, мощността зависи от разстоянието от клетката до клиента и не е фиксирана за всяка ситуация.
| |
Тема
|
Малк оговориш наизуст..
[re: checho]
|
|
Автор |
Чepнorлaв (рекордьор) |
Публикувано | 07.04.04 16:59 |
|
щото явно не четеш из ГСМ клуб. В момента масовите телефони из БГ са около 1 ват. По-скъпите и нови модели са по-надолу, но нямат нищо общо със заводските данни.
| |
Тема
|
Re: Малк оговориш наизуст..
[re: Чepнorлaв]
|
|
Автор |
Cтepн™ (любопитко) |
Публикувано | 07.04.04 17:46 |
|
Вероятно се бърка със SAR-а
... и Panasonic
| |
Тема
|
Re: Малк оговориш наизуст..
[re: Cтepн™]
|
|
Автор |
checho (клюкар) |
Публикувано | 07.04.04 19:50 |
|
Възможно е и да си прав. Ако случаят е такъв, моля за извинение.
| |
Тема
|
|
|
Автор | знaeщ :-) (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.04.04 10:03 |
|
освен, че са вече 1 ват мах. телефоните достигат този мах. само когато избират (в момента на установяване на връзка точно преди да чуеш сигнала за звънене), при това ако са почти на излизане от обхвата на клетката...
Това нали се сещаш че в града изобщо няма как да стане предвид факта, че клетките са през 500 - 800 метра в центъра и през 1.5-2.5 км в крайните квартали (мах. обхват на една клетка при 900 мгхц е около 30-35 км, при 1800 мгхц 8-12 км)
...а когато телефона е само в "режим на готовност" консумираната мощност може дори да не надвиши 0.1 ват. При нормален разговор (след като е установена вече връзка) консумираната мощност се движи м/у 0.2-0.4 вата в зависимост от покритието и това в коя част от обхвата на клетката си (до нея или в периферията)...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
KKP (??) |
Публикувано | 08.04.04 11:59 |
|
Както вече колегите са се опитали да обяснят (но не видях някой да го е написал директно) нямаш възможност да променяш мощтността защото апаратите сами си променят мощността и винаги работят на минималната възможна мощност. Това се доказва и с факта, че колкото е по-слаб сигнала, толкова по-бързо се изтощава батерията (просто преминава в режим на по-висока мощност което е и причината за изтощаването на батерията).
Това нещо го четох в книжката на Нокиа 8210 която си бях закупил преди няколко години.
Друго важно което прочетох там беше, че начина по който държиш телефона докато говориш има огромно значение. Показано беше как не трябва да се държи (а 99% от хората го държат така - включително и аз допреди да прочета книжката) а именно с палеца от едната страна, малкия и безименния от другата и със показалеца и безименния в горната част на гърба на телефона. Обяснението е следното - точно в горната част на гърба на телефона се намира антената му и при поставяне на пръстите там се заглушава сигнала и телефона автоматично минава на по-висока мощност за да може да се осъществи връзката.
Правилния начин за държане на телефона е с палец от едната и всички други присти от другата страна на телефона като се държи колкото се може в по-долната част.
Всичко това се отнася само за телефони без антена (каквито са 99.9% от телефоните сега)
Надявам се да съм бил полезен с обяснението. Ако някои знае други такива малки но важни трикове моля да ги сподели. Благодаря 
| |
Тема
|
|
|
Автор | Bandit (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.04.04 21:47 |
|
Здравейте,
Искам да ви кажа, че телефоните се делят на няколко класа в зависимост от максималната си мощност. Вече почти не се използват телефони от клас 1, 2 и 3. Най-масови са телефоните клас 4 - максимална мощност 2 W и клас 5 - максимална мощност 0.8 W. Мощността на излъчване зависи от покритието и се контролира през половин секунда. Освен това телефонът излъчва в 1/8 от времето защото един канал се дели на 8 тайм слота. А ако не се говори в момента (т.е. ако в момента слушате, а не говорите) телефонът излъчва по-малко. Стойностите по-горе са за 900 MHz, максималната мощност за 1800 MHz е 1 W.
| |
Тема
|
otgovor
[re: KKP]
|
|
Автор |
2O1 (?) |
Публикувано | 10.04.04 16:44 |
|
Ами ако оператора не си е vkluchil opredeleni fichqri v mrejata(kakto e napravil ediniat ot nashite operatori)  Togavo na kqkva moshnost ste izlqchvat razlichnite telefoni?
Vqprosa mi e provokativen   
Do you, don't you want me to love you
I'm coming down fast, I'm right here above you
| |
Тема
|
Re: otgovor
[re: 2O1]
|
|
Автор | Bandit (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.04.04 20:12 |
|
И двата оператора използват контрол на мощността на телефона. Лесно може да видиш стойността на излъчената мощност ако имаш net monitor на телефона си. Ако няма такъв контрол, телефонът излъчва на максималната разрешена мощност в клетката (това също е функция:-).
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|