|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Покритие в Рила планина
|
|
Автор |
ohluva (непознат
) |
Публикувано | 29.07.03 17:39 |
|
Бях за 15-тина дена на практика в Рила планина и установих, че Глобул имат по-добро покритие от М-тел. На много повече места се появяваше мрежа на Глобул. Примерно ако имаш една чертичка на Глобул, М-Тел изобщо не се намира като налична мрежа. Когато се качиш малко по-нависоко чертичките на Глобул стават 3(от 5) и чак тогава намира мрежа на М-тел и излиза една чертичка. Първите 6 дена бях над Рилския манастир, следващите 10 дена под него, и на двете места беше както съм го описал по-горе. Явно клетката на Глобул на Рилския манастир е по-силна или по-добре настроена, защото от там идва сигнала. 10-те дни когато бяхме под Рилския манастир се подвизавахме в хижа Елешница. Там в хижата покритие на М-тел няма и трябва да се поразходиш за 10-тина мин. нагоре с телефон в ръка за да намериш мрежа, докато Глобул имаше покритие на вторя етаж на хижата и без проблем си получаваш SMS-и, а ако си и малко по-упорит и разговор без проблем можеш да проведеш(не веднъж го направих). Когато тръгвах от София си взех една Прима, която се подхвърляше в нас, защото си мислех, че М-тел ще има по-добро покритие, но много се радвам, че не се наложи да я ползвам ;о) Така че това е положението из Рила, надявам се и на другите места да е така, в смисъл където има клетка и на М-тел и на Глобул на едно и също място покритието на Глобул да е по-добро. 
| |
Тема
|
Re: Покритие в Рила планина
[re: ohluva]
|
|
Автор |
checho (клюкар) |
Публикувано | 29.07.03 18:17 |
|
Аз наскоро направих една разходка из Елена, Трявна, Дряново, Етъра, ходих на връх Шипка. На всички тези места, включително и по пътя между тях, на GloBul сигналът беше много по-добър от на конкурентия оператор. Странно беше за мен, че по планинските пътища доста по-често изчезваше мрежата на МТел от тази на GloBul. Единственото разочарование от мрежата на GloBul беше в местността "Етъра", където покритие просто си няма, а МТел са на пълен обхват.
От покритието в Трявна не съм доволен, и това важи с еднаква сила и за двата оператора. Как живеят хората там без GSM - не знам. И двата оператора са на 3/5 на открито, а ако случайно влезеш в къща, магазин и т.н. - за покритие просто забравяш. Това, както казах, е в сила и за двата оператора. Да си призная, бях подготвен да видя повече от МТел, специално за Трявна !!!
Между другото, преди седмица тествах на практика покритието на GloBul и по пътя от София до Варна. Бях приятно изненадан, че качественото покритие напълно отговаря на представеното на последната карта. Дори нещо повече - личи си, че на места има покритие, без на картата да е отбелязано.
Единствено се ядосах, че едно тяхно пежо 306 или 307 (не помня добре) караше със супер бясна скорост за някъде, едвам взе един завой и за малко да ми смачка колата !!!   
| |
Тема
|
|
|
Автор |
нaблюдaвaщ (просто гледа) |
Публикувано | 29.07.03 21:06 |
|
За високите части на Рила, над 1900 метра надморска височина, може и да си прав. Поне там моя телефон ги открива и двете мрежи.
В селата около Рила - да ме прощаваш, налични са само спорадични следи от Глобул. Разговор ако си абонат на Глобул на практика не е възможен.
Това бе причината, преди година да мина към М-тел.
| |
Тема
|
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
Автор |
ohluva (непознат
) |
Публикувано | 29.07.03 22:05 |
|
Аз говоря около Рилскя манастир и нагоре. Там М-тел е по-зле. А иначе наистина в град Рила покритието на Глобул е много зле (за разлика от това на М-тел). Там има 1-2 чертички на открито, да не говорим ако влезеш в къща. От отклонението за Рилския манастир от пътя за Благоевград до самото влизане в град Рила Глобул има идеално покритие, но в самия град Рила е много слабо.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
нaблюдaвaщ (просто гледа) |
Публикувано | 29.07.03 23:27 |
|
Първо да конкретизирам: наблюденията са ми от страната на Маджаре, Говедарци, Мальовица. В ниските части Глобул няма изобщо покритие, то се губи на 7-8 км от Самоков.
После да се опитам да обобщя. Глобул се интересува от гъсто населени или много посещавани райони. Малките села и планинските местности не са му приоритет. Обратно, Мобилтел е сложил клетка в почти всяко, дори и малко село. С което покрива и планинските части в непосредствена близост до тях.
Във високите части се наблюдава ефекта на пряка видимост до клетка. Затова там се появява и Глобул. Имам чувството, че една клетка на Глобул покрива по-голяма площ от клетка на М-тел, и на по-голямо разтояние от клетката при еднакви други условия Глобул може да се държи наистина по-добре.
Обаче в посещаваните от мене райони М-тел ми върши по-добра работа. Приеми го за въпрос на вкус.
| |
Тема
|
Re:яз. Белмекен - 2000 м
|
|
Автор | andi (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.07.03 13:39 |
|
Там МТел имат добро покритие , докато GloBul имат една "чертичка" само на контрастената !  
| |
Тема
|
не стана ли ясно, че "чертичките"...
|
|
Автор |
feb (небог) |
Публикувано | 30.07.03 14:17 |
|
...не са определящия фактор за наличието на покритие и съответно провеждането на разговор?
точно на рила съм бил на места, където с пълно покритие (според "чертичките") не можеш дори да избираш.
| |
|
S mobifona mi na Rila imam full max obhvat i provejdam razgovori bez problem. Imam edna prima no tam polojenieto e katastrofalno. Imam 4erti4ki no ne moga da proveda razgovor. Ne 4e govorq ot tui ne6to de.
| |
Тема
|
[re: нaблюдaвaщ]
|
|
Автор |
ValGG (шемет) |
Публикувано | 30.07.03 16:31 |
|
V raiona na Sapareva Bania Globul si imashe idealno pokritie,a i po putia Sofia-Sapareva Bania nezabeliazah da mi chezne obhvat!
| |
Тема
|
[re: mobikommanqk]
|
|
Автор |
feb (небог) |
Публикувано | 30.07.03 17:14 |
|
бравос
значи ние с ГСМ-тата да си разплетем чорапите ли се очаква?
и какво разбираш под "na Rila imam full max obhvat i provejdam razgovori bez problem"?
не знам някой да може да се похвали, че говори свободно от всяка точка на софия,
а пък такова твърдение за рила ми се струва направо смешно!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|