Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:43 11.11.25 
Природни науки
   >> Генетика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Шиптъритенови  
Автор Yaan (любител )
Публикувано27.02.13 14:26

Я ги вижте албанците http://www.familytreedna.com/public/Abanian_DNA_Poject/
само 4 но сите R1b, според мен те са към 30% R1b , вие как мислите? Фенке, какви бяха първите 5-6 души на нашия проект? Според субекта J2b2 са поалбанчени българи и може би гърци, I2a са пък според мен поалбанчени българи и сърби,така че оригиналните шиптъри ще да са E-V13 и R1b, което според мен са основните тракийски групи.Вие как мислите

Тема Re: Шиптъритенови [re: Yaan]  
Автор DarkBulgarianSubject (обективен)
Публикувано27.02.13 18:27

Тук R1b ти е дадено като R1*(xR1a).

A що се отнася до тия 4-мата само първия е Ht35, каквито е възможно да е от траките, другите са западняци.

Редактирано от DarkBulgarianSubject на 27.02.13 18:30.

Тема Re: Шиптъритенови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор potr (пристрастен)
Публикувано27.02.13 18:51

Значи траките са били R1b? А албанците определено имат и алтайски корени.

Редактирано от potr на 27.02.13 18:58.

Тема Re: Шиптъритенови [re: potr]  
Публикувано27.02.13 20:50

Автор TPTP (непознат)
Публикувано28.02.13 03:29

"Я ги вижте албанците..... само 4 но сите R1b, "

E и според теб, кое те кара да мислиш че те са 30% R1b?

Тема Re: Шиптърите [re: TPTP]  
Автор Yaan (любител )
Публикувано28.02.13 08:35

Изследванията им досега и факта,че нямат истински семпъл над 500 души, малките групи ще паднат и една ще вземе превес. E-V13,R1b и J2b2 иа им основните неща, като според мен R1b им е най-типичната

Автор genefan (пристрастен)
Публикувано28.02.13 11:28

Стига вече с тези азиатски теории за албанците. На 23аднМе споделям с няколко албанци и косовари и всички са 100% европейци, нямат нищо източно азиатско или даже анадолско, макар като мюсюлмани да са могли по-свободно да се мешат с турците.
Тъй като албанците доскоро, а може би и сега са живели на стриктна племенно-патриархална система, при тях имаме много голям генетичен дрифт. Това не се вижда толкова по броя на хаплогрупите, а по еднаквите хаплотипи, няколко такива би трябвало да доминират всички хаплогрупи.
Както се вижда и от Сръбския проект, там няколко R1b, даже не албанци, се сочат като "албански клъстер". Досега не съм ги сравнявала с българите, но както знаете имаmе силна емиграция откъмто Албания, та сигурно сме се поизмешали.
Пreди няколо години излезе публикация специално за албанците, както има косовари и при трудовете на Перичич.
http://dienekes.blogspot.com.au/2010/03/y-chromosomes-of-albanian-populations.html
"High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe (SEE) Traces Major pisodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations"
Там Косоварите са 44% Е-V13, 21% R1b и 17% J2b2-M241.
Прави впечатление, че при тях J2a почти не се среща, a I1 им е повече I2a2.

Тема Re: Шиптъритенови [re: genefan]  
Публикувано28.02.13 15:05

Има голяма разлика вежду геги и тоски, двете групи май много не се обичат едни други и още не са започнали да се мешат.

Косоварите са само геги, населението на Тирана предимно тоски, но като всеки голям град е нормално да има всякакви. Арберашите в Италия и арванитите в Гърция са наследници на мигрирали тоски. Нормално е всяка от групите като изолирана от другите и крайно патриархална да развие собствен дрифт. Арберашите се водят репрезентация за населението при идването на османците и предполагаемо преди асимилирането на много гърци и "славяни".

Проблема не изследването на арберашите, е че изхождат от идеята албанците да са не само изконните балканци, но и на тяхна база правят изводи каква трябва да е била генетичната карта на ... целите Балкани.
Примерно липсата J2b и I2a при арберашите показвала скорошното идване на тези групи в Западните Балкани. Има само спекулации за това как албанците са наследници на илирите. А всичко свързано с тях показва тъкмо небалканския им произход, няма да се впускам в подробности ще дам само няколко примера:
- появяват се в полезрението на старите автори доста късно, когато и най-малките подробност свързани с Балканите трябва да са били известни. Някои го обясняват с изключителната им изолираност по чукарите. Въпреки че по техните територии и пълно с градове, ромейски и български;
- липсата на заемки от старогръцки - е чак пък толкова затворени и от дълбока древност чак не са били;
- липсата на техни морски термини въпреки че живеят на брега на адриатика. Това обикновено го обясняват с хипотетичния им произход във вътрешността на Балканите. Но там са далече от чукари и би трябвало някой да ги е забелязал и описал и да са поели някоя старогръцка дума като всички други;
- дори в най-старите описания за тях може да става дума за каквото и да е население на региона наречено по него. Другите ги наричат арванити, арнаути, албанци, арбанаси - все наречени по древното име на областа, а самоназванието им е шкиптар.

Една теория ги свързва с Кавказ и Кавказка Албания, като първо се заселват в Сицилия вече като мюсюлмани участващи в арабската инвазия, а оттам идват тук. Сега като им загледах конфигурацията ми дойде друга идея - възможно е да са западняци наследници или на кръстоносци, или на италианските нормани, възможно и на каталанските наемници, които си предлагат услугите през цялото късно балканско средновековие навсякъде по Западните Балкани.

Това обясяна и липсата им на старогръцки заемки и донякъде липсата ним на собствени морски термини, ако са били наемани от вътрешността на страната. Първите по-подробни споменавания на албанци са точно от този период, по старите са просто споменавания на някакви арванити/арбанаси сред другите народи.

От генетическа гледна точка това обяснява и липсата при арберашите на типичните балкански I2a Din и J2b. А семпъла им показва някаква връзка със западна Европа:
- техните R1b повечето са западни поне от това което имаме, Ht35 може да са получили покрай другите балкански групи, но тази група се среща в малки количества и на запад.
- наличие на R1a и I1, които във Франция и Италия се свързват с норманите, а в Англия и Ирландия с френските нормани и викингите.
- за арберашите се вижда че имат повечко I, кото обаче на било като нашето а като италианските, каквото и да означава това. От друго изследване поне там излиза повечко I2b1 M233 - също западна група:

- Е-V13 на запад има от неолита та чак до днес, това нито отквърля нито подкрепя западния произход на албанците, при гегите в Косово е с много млада възраст и никой не отрича че е дрифт.

Друга характеристика за която съм чувал е северняшкият външен вид на гегите, някои ги причисляват като антропологически тип бореби, но лично това не съм го проверявал.

Ето бореби:

Що се отнася до "албанския клъстър" при сърбите предполагам е на базата на логиката "албанците са древните балканци - L23* e древна група - тези са L23*". Само че докато единия е Ht35, другите двама мязат на западняци, които или са недотествани, или са от базовия за западняците иберийски тип с без по-новите снипове. Възможно е да са ги сложили и на базата на приликата им по DYS385a,b, при нас също има един с значения 11-11.

Тема Re: Шиптъритенови [re: genefan]  
Автор Yaan (любител )
Публикувано28.02.13 17:21

Да Фенке, аз съм съгласен ,че албанците нямат тюркско, те турците на Балкана почти нямат,че шиптърите ли

Но много ми е интересно какви бяха нашите първи 4-5 резултата

Тема Re: Шиптъритенови [re: DarkBulgarianSubject]  
Автор Yaan (любител )
Публикувано28.02.13 17:31

Да Субекте много интересно инфо. Благодаря! Аз Илирите ги мисля за основно I2a, ти как мислиш?
А за арнаутите сигурно банда влашки козари в един момент се мешат с търговци от запад, както ти казваш и после претопяват доста българи и гърци при тоските и черногорци и сърбежи при гегите.
Имаше един косовар,който беше I1 и само дето не се разплака, вика ама хора ,как така не може ние албанците сме я E-V13 я R1b тук там може и да има някой J2b2. Те просто са на много по ниско ниво от нас, още са на ниво племе, все едно ние от преди Византийско робство,че и по напред!
Иначе вярно е че голяма миграция и имало по нашите земи от към тъй нареченият Арнаутлък,но ако видите на проекта доста хора от този край(включая и моята скромна особа с полу митични Костурски корени) са J2a. Тъй,че дори преди да станем част от българският народ през Средновековието да сме били нещо друго то това едва ли е били шиптъри.

И пак ще си държа на моето ,че по култура съм Славянин а по кръв смес от Балкана и Персия, не вярвам в тези смешнш тюркски теории. Но сори за отклонението, неко за арнаудите да говорим, един от другите J2a4h е по фамилия Арнаудов и Спространови са от Охрид.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.