|
Тема
|
тромбоцити и кръвна група
|
|
Автор | Дokтop Xayc (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.05.07 22:32 |
|
За клуба на знаещите!:-)
Да предположим, че трябва да извлечем тромбоцидна маса от кръв в български условия. Ще го вливаме на пациент с кръвна група B-
Въпрос за 6 ца:
Трябва ли извлека да бъде направен от кръв със същата кръвна група?!:-)
Ако да - защо, ако не - защо!
Успех
П.С. И аз не знам отговора
| |
Тема
|
Re: тромбоцити и кръвна група
[re: Дokтop Xayc]
|
|
Автор | Дokтop Ox Бoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.05.07 23:36 |
|
В "Български условия" значи ли че докторите (Хаус в частност) идея си нямат какво правят и очакват пациента да си спомни биологията от 9ти клас? Защото ако е така по добре да оставите пациента на спокойствие и силна храна. Така ще има по-голям шанс да оживее.
На въпроса, AB и Rh са еритроцитни антигени. Ако вливате тромбоцитна маса откъде очаквате да дойдат тези антигени?
| |
Тема
|
[re: Дokтop Ox Бoли]
|
|
Публикувано | 29.05.07 09:18 |
|
Чудесно! Кръвната група всъщност е присъща на еритроцитите. Тогава защо всички лекари в онкологията в частност, че и в кръвния център искат кръв от същата кръвна група, като тази на пациента, на който ще вливат тромбоцидна маса, че да извлекат от нея тромбоцидната маса....
Не стига, че са му уморили костния мозък от химиотерапия, но това е друг въпрос.
Та.... за да се извлече тромбоцидна маса (не знам как го правят в БГ -то ... но не виждам друг начин, освен с филтър и центрофугиране) не върши ли работа кръв от коя да е кръвна група, че и кой да е резус?
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 29.05.07 16:27 |
|
Какво! Само едно мнение ли има?
| |
Тема
|
Презастраховка
|
|
Автор | Дokтop Ox Бoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.05.07 19:36 |
|
Презастраховат се от партиди с лошо или неконтролирано качество.
| |
|
|
|
|