|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Генно модифицирани организми
|
|
Автор |
devinas (непознат
) |
Публикувано | 30.08.05 20:15 |
|
Само искам да споделя, че скоро гледах как един човек/българин:)/ каза че миналата година е отгледал ГМ царевица, която спокойно се е изкупила с другата и т.н.... Искам да попитам има ли някакъв закон приет за ГМО и ако са забранени в Бг дали се осъществява контрол...Как може да спомогнем ГМО да не влизат в нашата страна. Убедена съм, че влиянието им е отрицателно макар и засега невидимо. 
| |
Тема
|
Re: Генно модифицирани организми
[re: devinas]
|
|
Автор |
gataca_82 (mol biol) |
Публикувано | 02.09.05 16:36 |
|
Само питам, без да се заяждам... защо си убедена, че влиянието им е отрицателно? (Сподели си доводите!)
.:: phree your mind ::.
| |
Тема
|
[re: gataca_82]
|
|
Автор |
devinas (непознат
) |
Публикувано | 02.09.05 18:10 |
|
Ами нали не са дар от природата, а са изкуствено създадени/обработени. Те не могат да дадат на организма това което дават природните плодове и зеленчуци, тези витамини и минерали... абе природата си е незаменима, естествените неща са много повече от всички химически такива, все едно да си заменим и Слънцето....
Честно казано не съм аз човека, който ще ти даде доводи, просто знам че е така.... Казаха ми, че страни "умиращи от глад" като Албания са отказали да приемат помощ от САЩ - ГМО-та. 
| |
|
нека се включа по темата за третата световна война, която идва към чиниите ни - генно модифицираните организми /гмо/, тъй като виждам, че тук няма яснота по много /да не кажа всички/ въпроси.
първо трябва да се отговори на въпроса какво е гмо?
гмо са създадени с цел подобряване определени качества на дадено растение или животно / в случая растение/, чрез вкарване в неговата днк на ген от друг вид. примерно - вкарване на ген против измръзване от риба в домат. и много други.
звучи добре, но какво не е наред?
вкарването на чужди гени в манипулирания оргаизъм е процес, при който мястото, където ще попадне чуждият ген не може да се контролира. вследствие на това възниква огромен риск от смущения във функциите на останалите гени и на самия организъм на приемника.
проблемът е , че липсват дългосрочни тестове за безопасност. /лично на мене не ми трябват никакви тестове - 100% гарантирам, че са ако не вредни, то не желателни. абе вредни. :)
има данни за опасни за здравето гмо като типтофан (добавка за диабетици, заради която умират 37 души и 1500 остават инвалиди за цял живот, а над 5000 заболяват), соев протеин /от гм соя/, който повишава алергиите с 50%, причинява храносмилателни, кожни и неврологични проблеми, говеждият соматотропен хормон пък, който увеличава млеконадоя на кравите предизвиква рак на гърдата, гастро-интестинални и други тумори и прочие.
а също от изключително значение е фактът, че започне ли да се развива гмо, то традиционните култури ще бъдат крайно застрашени от изчезване.
страни като индия, еквадор, боливия, гватемала, колумбия, уганда, босна и албания не само , че отказват гм помощи, но и ги забраняват и унищожават.
"животът е като кутия с шоколадови бонбони. никога не знаеш на какъв ще попаднеш" форест гъмп
| |
|
верно че няма дългосрочни тестове за безопасност, и съм сигурен че в някои гмо има скрити вреди. и какво от това? аз не си играя да мисля опасно ли е или не гмо, разсъжденията ми са по-прости - хората които все гледат сигурното, духат супата в реалния живот. обикновено стават служители в общината, "щото е сигурно", бият по цял ден печати, земат по 200-300 лева и хленчат че "държавата не мисли за обикновения човек". тези които все врякат срещу гмо, замърсяването и другите "заплахи за човечеството", са точно такива и искат цялото човечество да набутат в глуха линия.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
[re: xskacorex]
|
|
Автор |
Meчo (пухкава) |
Публикувано | 18.09.05 18:38 |
|
т.е искаш да ми кажеш, че растителната ДНК ще се намести в нашият геном след като си изял(а) една или 5 да речем генно модифицирани царевици ????
имаш ли идея изобщо от биология и по-точно от молекулярна такава?
и какво според теб са добрите стари "хибриди" царевица от миналото?
Life is only a transient transfection
| |
Тема
|
[re: devinas]
|
|
Автор |
Meчo (пухкава) |
Публикувано | 18.09.05 18:47 |
|
В отговор на:
Ами нали не са дар от природата, а са изкуствено създадени/обработени.
посочи ми нещо дето да си сигурен(а), че е 100% естествено? И нека не е на баба градината, щото там е лесно да те оборя. Та?
В отговор на:
Честно казано не съм аз човека, който ще ти даде доводи, просто знам че е така....
и откъде знаеш,че е така? Някакъв вид прозрение свише или?
Life is only a transient transfection
| |
Тема
|
[re: Meчo]
|
|
Автор | grg (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.09.05 01:08 |
|
spored men e glupavo da se kazva, che shtom ne e dokazana vreda ot GM rastenia, znachi ya niama. bi triabvalo da e obratnoto - parvo da se dokaje che niama vreda, a posle tova da se tvardi. a dokazvaneto che neshto go niama e pochti nevazmojno
| |
Тема
|
[re: xskacorex]
|
|
Автор |
Swebus () |
Публикувано | 25.10.05 04:34 |
|
Отдавна не бях влизал в този клуб и виждам че са останали малко от хората, които разбират какво значи генетична манупулация и каква огромна дистанция дели генетичната манипулация от търговския продукт известен от страниците на жълтата преса като ГМО растения. Подчертах растения защото не ми е известно да има одобрена "ГМО" порода животни в смисъла в който недоучилите журналистчета го раздухват.
Е добре е че все още ги има
Явно трябва да ускоря подготовката на учебно помагало за средните общообразователни училища третиращо тия въпроси защото невежеството на някои хора по темата ГМО е угнетяваща.
Както писа Мечо посочете ми едно "естествено" селскостопанско растение?
Отглежданите в момента сортове са хибридни и са тетра, хекса или окта плоидни. За тия които не знаят какво значи това, а противниците на ГМО са сред тях, нека да посоча че става дума за прехвърляне и сливане на ЦЕЛИ ГЕНОМИ, а не на един отделен ген!!!! Това не е някакъв недоказан случай с ВТ-царевица, а е всичко , което имате на масата!
Как мислите са получени например чушките, които майка ви е напълнила за да вечеряте??  
Явно не късам достатъчно студенти още по основи на молекулярната биология  , след като съм пуснал някак(ъ)в/а недоучил/а/ даскал/ка/ да обяснява на някои от писали в този клуб, че ако се прехвърли един ген от риба на растение то става студоустойчиво   . Къде отиде биохимизма на процеса???
Явно и колегите от "Биохимията" ги пускат през пръсти
Самата теза че ГМО растенията са "вредни" защото имат "чужд" ген е тъпа. Преди всичко ние не прехвърляме гените от тук там ей така.
Да вземен примера с ВТ-царевицата - в случая в генома на растението е вкаран ген осигуряващ синтезата на един белтък които е токсичен само и единствено за определена група насекоми-вредители. Идеята за това е дошла от Не-ГМО алтернативата - вместо да се разпръсват химически отрови убиващи тези и много други ПОЛЕЗНИ насекоми, да се "поръсат" царевичните масиви със спорулирал щам на Bacillus thuringiensis - по-точно конкретен щам от бацила който синтезира и натрупна ТОЗИ ВТ-токсин.
И кое според вас е по-опасно? Да ръсим с бацили или да експресираме един единствен белтък?
Има малки опасения не от тези гени, а от това че при трасформацията се използват като селективни маркери гени взети от бактерии осигуряващи устойчивост към определени антибиотици. Т.е. дискусиите са дали има вероятност в храносмилателната система на животно/човек хранен с такира ГМО растения вектора използван за трансформацията да се мобилизира и да попадне в бактерии от чрезната флора, след което да се прехвърли във патогенни щамове с което последните могат да станат устойчиви на даден антибиотик. Тази хипотетична опасност може да се избегне ако се използват алтернативни техники на трансформация напр. замяна на класическите Т-плазмиви ссъ самоизрязващи се такива, транспозонни техники, вектори базирани на растителни вируси и т.н.
Не е тук мястото да изнасям лекция по въпроса. [izchervqvam
se]
Въобще - да има извесни конкретни опасения по отношение на трансформанти правени преди повече от едно десетилетие, но от тогава нещата се се развили неимоверно много.
А нека не забравяме че трасфера на гени, или части от тях между родствени и неродствени организми посредством например транспозони, вируси и т.н. е един от основните процеси на естествената еволюция.
Защо противниците на ГМО не попрочета малко сериозна литература за да видят какъв процент от генома на човека им вирусен произход
Ние на правим нищо неестествено с генетичните модификации. Просто пресъздаваме в лабораторни условия, ускорено някои процеси, които протичат в по "ЕСТЕСТВЕН ПЪТ" природата.
Редактирано от Swebus на 25.10.05 04:38.
| |
Тема
|
[re: Swebus]
|
|
Автор |
laumyt (ветровит) |
Публикувано | 01.11.05 13:31 |
|
наскоро някой каза, че няма по-загубени хора от научните работници. имаше предвид тези самозванци в бг.понеже, господине, сте много вещ в преподаването излизат некадърни студенти.
то, какъвто учителя, студента му 2 пъти по-. лошото, че тези същите студенти после отиват в лабораториите, институтите...
лавинния ефект стигна дотам, че започнаха да се създават свръх растения от свръхчовеци.
ний по-скромните ще си кютаме и ще си искаме онова дето си го знаеме от баба и мама.
ама ако може свръхчовеците да си заврат свръхтворенията и така да си се заврът някъде откъдето да нени пречат?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|