Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:04 03.11.25 
Непрофесионални
   >> ЛГБТ, БДСМ
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема от диваканови  
Автор Loretta (notpron)
Публикувано05.12.04 19:50

Продължавам в нова тема разговора, започнат в Никамовата тема за 00, защото отдавна сме оффтопик там.
Става дума за разпределението на задачите / функциите на различните ЛГБТ-организации в България.

Реших да направя една разбивка на различните нужди, които аз като "дивак" (неорганизиран човек, който се включва в съкращението ЛГБТ) си представям, че могат да бъдат посрещнати от специализираните организации. Малко съм разширила, за да включа и потенциални нужди, които в момента нямам. Няма да оставям многоточия, защото навсякъде е отворено за допълване, ако не съм се сетила нещо.

И така, представям си 2 вида дейности пред ЛГБТ-организациите:
I. Насочени навътре: към задоволяване нуждите на ЛГБТ-хората
II. Насочени навън: към хетеро-обществото (после ще поясня)

И ето разбивката през моята гледна точка:

I. Нужди на ЛГБТ-хората:

1. ИНФОРМАЦИЯ (форми: лекции, брошури, индивидуално консултиране)
а) правна
б) здравна
в) психологическа

2. ПОДКРЕПА (форми: съпорт групи с модератор)
т.е. това са теми, по които се нуждая да говоря с някой по-информиран от мен:
а) коминг аут
б) дискриминация
в) самоидентификация, сексуалност
г) любов и секс

3. ЗАЩИТА
- да разчитам на някого да ме защити при конкретна проява на дискриминация спрямо мен (отделно информацията и подкрепата, а тук говорим за правна помощ)

4. СРЕДА
т.е. нуждата на всеки човек да се социализира и да намира приятели и неангажиращи социални контакти
форми:
- кафе следобед
- купони, празненства, шоута, партита...
- излети, екскурзии

5. РАЗВИТИЕ
т.е. нуждата на всеки човек от личностно израстване (като тук говорим за това, което може да се прави заедно с други хора, т.е. то пак ще има и социализираща функция, не четене на книжки в библиотеката)
а) спорт
б) култура и наука:
- кино
- литература
- теоретичен подход към джендър-проблематиката
- ...

Заб. Бих искала и бюлетин или каквото и да е периодично ЛГБТ-издание, който да включва т.1 (обективна информация в изброените направления), т.2 (подкрепа - например положителни примери за каминг аут, за успели в обществото ЛГБТ-хора), т.4 (среда - например интервю с интересна личност от средите ни), и от т.5 културни теми.

II. Дейности, насочени навън, които ще ме ползват в живота ми в хетеросексуалното общество:

1. СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА
т.е. насочени към това да направят обществото ни по-малко хомофобско - да се работи с обществените нагласи, така, че те да се променят и съседката да не ме гледа изпод вежди
а) чрез информиране - тук се има предвид публикации на тема ЛГБТ в не-ЛГБТ медии
б) чрез създаване на положителен имидж на ЛГБТ-хората в хетеро-обществото (това е малко манипулативно, защото ние не сме с нищо по-добри от останалите, но понеже се борим с предразсъдъци, имаме нужда от малко положителен ПР за да се неутрализират с времето)

2. ЗА ПРАВА
тук става въпрос за политическо лобиране предполагам, специално за постигане на бракове и осиновяване

Правата са отделени от борбата срещу хомофобията, защото някъде тия дни четох примери за държави, в които макар гей-правата да са законово регламентирани на много напреднало ниво, в обществото продължава да има неприемане; а го има и обратният случай - обществото има ниска хомофобия, но законови права не са постигнати. Очевидно е че на двата фронта трябва да се работи едновременно, а не да се очаква напредък в едното нещо да доведе до напредък и в другото.

Успехите, постигнати в работата навътре (I.) в съчетание с успехите, постигнати в работата навън (II.), правят възможно случването на ПРАЙД.
Наистина ще е гордост, ако се стигне дотам. Защото прайда показва, че и в двете насоки е свършена работа. А като демонстрация е много силна форма, защото той самият действа едновременно навътре и навън - да отидеш там и да видиш, че не си сам, да си подкрепен от останалите, да се опияниш от настроението, да вдигнеш глава и да се осмелиш... В същото време - да се покажеш, да те види обществото, и да не те отритне - да не те е страх, да няма последствия, да не се срамуваш после. А обществото да види една цветна група хора, които са ОК.

Т.е. всичко е много взаимообвързано. Всяка от дейностите и насоките, които съм разбила така, рефлектира и върху останалите и всички заедно работят в комбинация.
Но тъкмо затова и ВИЕ трябва да работите заедно, в комбинация!

Сега. За какво писах всичко това.
Защото ми се ще да си изясня коя от организациите в коя област работи и иска да работи. Понеже от Джемини тръгна цялата дискусия - оттам, че има липса на консенсус по отношение на нейното място в картинката.

Ако приемем, че всички тези нужди са присъщи еднакво и на мъжете, и на жените, и на транссексуалните и травеститите - значи във всяка област има 3 подхода (м, ж, т) или пък възможност за общ подход.
Това прави таблица, която всъщност представлява нещо като карта на всички видове дейности. В нея има разделение по дейности, а не по хора, това е много важно. Защото аз имам повече от една нужда и ще се интересувам от всички организации, чиито дейности отговарят на моите нужди.

Та в крайна сметка искам да разбера кой коя територия заема на картата, образно казано.

Донякъде мога да попълня и сама, но е по-добре да го направите вие.
Предлагам по един човек от Билитис, Куиър и Джемини да ми предостави виждането си. Ако искате тук, ако искате тайно (ако е тайно, ще се избегнат предварителните караници между вас), после аз ще обобщя и ще попълним таблицата.
Така ще стане ясно за кои "територии" има конкуренция, за кои има яснота, и кои остават празни (а после ще ви побутвам да ги запълните )

Приемате ли инициативата?

Ето тук съм направила таблица за удобство:

Всяка "кутийка" има номер, за да бъдем по-точни. Т.е. искам от вас номера на всяка кутийка и означение кой според вас трябва (!) да се занимава с това - Куиър, Билитис или Джемини. (Не как е в момента, а как го виждате в идеалния вариант).

Ако разбивката ми не е подходяща, кажете си възраженията и ще я поправя.

Под Куиър и Билитис разбирам - по вашите думи - "лицето" на всички по-специализирани, формални или неформални групи, на които тези фондации са "шапка".

хайде давайте
вие като се съберете на среща може да избивате в други посоки, както е било преди, но аз няма да ви оставя да забравите за диваците
тропам с краче тука в низините и чакам да ми се каже!

mom, he formated my second song

Тема Re: от диваканови [re: prinyo]  
Автор Loretta (notpron)
Публикувано07.12.04 06:21

Благодаря ти за обяснението, но всъщност ти не ми отговори на въпроса.

А той, конкретно към теб, звучи така:
1. в кои от "териториите-дейности" (номер 1 до номер 30) Джемини има намерение да работи?
2. в кои от тях, според Джемини, трябва да работят Куиър и Билитис? (изрично уточних, че въпросът касае желаната ситуация, т.е. критики какво някой прави / не прави до момента нямат нищо общо.)

Ако искаш, прати ми бележка. Ако искаш, кажи го тук. И те питам за гледната точка само на Джемини.
За Куиър и Билитис ще ми отговорят те самите.

Какво точно е Билитис и с какво се занимава за мен е напълно неясно.

За мен лично Билитис има съвсем ясна самоидентификация и програма. Казано е кратко и точно какво е, какво не е, какви са им целите и кои от тях са приоритетни (не искам сега да описвам тук, пише го на сайта).

Както казах, мога да си отговоря на въпроса и сама. В чл.6 и 7 от Устава на Джемини има също така точно формулирано какви цели има организацията, и може ясно да се види кои са приоритетни.
Но аз нарочно предложих обща система от дейности, която претендира да е изчерпателна и правилно разпределена. Тя може да бъде отправна точка за идентифициране на разногласията (а че разногласия съществуват, не можеш да отричаш - или значи си единственият, който не ги вижда). Нещо като координатна система, в която всеки да постави себе си и да види къде е спрямо другите. Защото в момента всеки от вас мисли за себе си не просто в различен аспект от останалите или в различна плоскост, вие направо живеете в различни светове.

Тема Re: от диваканови [re: eлия]  
Автор ANEW (hmmm)
Публикувано07.12.04 09:21

Ами не се прави на толкова велика, а внеси яснота по въпроса. Защото честно казано и на мене не ми е станало ясно до сега какво е Билитис, какви дейности има и така нататък. Знам, че е ресурсен център, но се предполага че имате някаква мисия и цели, така ли е? Хайде запознай ни, нищо че не сме ви ресор!

Тема Re: от диваканови [re: Loretta]  
Автор prinyo ()
Публикувано07.12.04 11:18

Отговорих ти на постинга, а не на въпроса.
Ако конкретните въпроси бяха зададени пряко към Джемини, щях да ти отговоря на тях. Но те са поставени в контекст, който е описан в постинга ти. Та този контекст не ми дава възможнист да отговоря на въпросите, затова отговарям на постинга.
Тоест въпросът ти за приоритетите не е поставен така, че да касае организаците поотделно, а е опит да се създаде някаква обща картина, да се дефинират територии от интереси, да се посочи едвали не кой за какво отговаря.
Както ти самата забелязваш обаче, в момента поставянето в обща координатна система е невъзможно. И моят постинг обясняваше защо при тези условия от моя гледна точка това е така.
Ако просто те интересува какви са приоритетите на Джемини без целта да е наслагване и дефиниранена територии, то тогава нещата са други. И няма проблем да ти отговоря на конкретните въпроси.

Автор ANEW (hmmm)
Публикувано07.12.04 13:32

Добре, и Джемини си има председател, моля, отсега нататък всички въпроси да отнасяш по тази логика само към него!

Автор prinyo ()
Публикувано07.12.04 15:05

Какви неща си мислиш, че се случват в следствие на думите ти?

Това за тръбенето за заслуги беще още по-тъпо, но изцяло в твой стил.

Радвам се, че ще провериш. Ти си от тези,които първо колят, после бесят,а най-налрая питат.
И след като вече намекна, после направо каза, вече може и да провериш....

Какво да се прави, никой не може да избяга от стила си.

Тема Инфо за Фет Кетснови [re: prinyo]  
Автор netKo ()
Публикувано07.12.04 16:09

Павлине, обикновено не ти е в стила да пишеш непроверени неща. Държа да поправя информацияата за Фет Кетс.

Фет Кетс започна като група от 10 гей и хетеросексуални момчета редовни тренировки по волейбол от началото на ноември 2004 - всеки четвъртък и всеки втори вторник по 2 часа. Към днешна дата има 20 момчета които си плащат месечния членски внос, а на тренировките по волейбол се явяват между 10 и 15 момчета.

Засега заниманията по плуване и бадминтон не се радват на голям интерес.

Координатори на Фет Кетс са Кирил и Станислав. Ако някой има интерес, бих могъл да предоставя инфо за контакт.

Фет Кетс се финансира от членски внос и от дарения.

Фет Кетс си партнира с БГЛСпорт за момента на логистично ниво - уреждане на места и условия за тренировки. Партньорството с Куиър за краткото време на съществуване на Фет Кетс се изразява във взаимно информорина на предстоящи събития. Отделни лица от УС на Куиър и Приятели на Куиър са членове на Фет Кетс, като това е персонално решение на всеки поотделно. (Къуир България помогна организационно на Фет Кетс да започне своята дейност, както това направи преди време и с Тангра, колкото и ти и няколко други човека да го отричат. Куиър България ще работи по подпомагането на други спортни гей клубове в София и в другите градове. Куиър ще помогне, включително и финансово, по регистрацията на Фет Кетс като НПО и връзки и членство в международни гей спортни организации). Фет Кетс разчита на известни български гей сайтове за популяризиране на дейсността си.

Фет Кетс подкрепя всяка инициатива свързана с развитието на гей спорта в България и е отворена за сътрудничество по КОНКРЕТНИ дейности с всяка, в това число и гей, организация в България.

Фет Кетс ще вземе активно участие в организирането на споменатите от Елия спортни прояви - Крос в Борисовата градина и Гей плувен турнир. Фет Кетс би партнирала в организирането на други гей спортни прояви.

При успех в осигуряването на финансови средства Фет Кетс ще участва в международни гей спортни мероприятия като Тангра Къп 2005, Юрогеймз и други.

За съжаление, Фет Кетс за момента не е виртуален, т.е. няма добре изградени сайт и интернет-базирани среди за комуникация. Надяваме се, в скоро време да се изгради подобна среда.

П.П.: Навсякъде споменатото " Гей спорт" да се разбира като ЛГБТ спорт

There are only 10 types of people in this world: those who understand binary and those who don't

Автор musha-busha ()
Публикувано07.12.04 16:10

Ах колко ви пречи Джемини. Как само пречи на така добре организираните и работещи структури. Едно не мога да разбера - прокламирате тук от сутрин до здрач и на смени колко е зле Джемини, как нищо не е направила, наричате критика плюенето срещу вятъра и измислянето на нови сценарии, задавате си въпроси и сами им отговаряте, и никак не ви е неудобно да извъртате нещата по толкова очеваден начин, че чак е смешно. Това, което правите, обаче е показателно. Всъщност, вие знаете какво правите - правите рекламна кампания на Джемини. Бъркате добронамереността и търпението със слабост. И докати вие си губите времето да измисляте нови филми с главен герой Джемини, Джемини работи. В голямото лутане и стреляне напосоки обаче се загубвате и на сутринта след неуспешен лов избухвате с поредната свежа простотия. Ако един ден си бяхте спестили писането тук и бяхте прочели отстрани какви сте ги написали, можете спокойно да издадете сборник избрани разкази и поетично приложение с бисери. Можете да озаглавите сборника "МЕН: Избрани разкази". Сигурна съм, че това ще е настолна книга за много почитатели на научно-популярната фантастика. Четенето тук си го спестявам, защото малкото ми свободно време от няколко часа на денонощие го прекарвам в сън. Или в похарчване из софийските бутици на заплатата си от 800 лева. След като напазарувам дрешки и парцалки, хващам под ръка любовника си Павлин и със семейната ни Чесна заминаваме на почивка в някоя точка на света. Като свърши сезона, загорели от слънцето и доволни се връщаме и докато си пием кафето в резиденцията ни в Пампорово, четем как коалиция МЕН си играят на организации и с удоволствие установяваме, че конкурса "Най-речовит ЛГБТ пропагандатор" все още тече и участниците се надпреварват да си правят самореклама чрез оплюване на останалите играчи.

Отворете очи. Събудете се. Осъзнайте се.

запазвам си правото да не съм права и когато ми е удобно да съм неудобна

Тема Re: от диваканови [re: prinyo]  
Автор Loretta (notpron)
Публикувано07.12.04 16:26

Не, не мисля, че поставянето в обща координатна система е невъзможно.
В крайна сметка ЛГБТ-хората са краен брой и те имат някакъв краен брой нужди, които могат да бъдат идентифицирани, според мен. А организациите работят не просто за да имат с какво да се занимават, нали така. Работят за задоволяването на тези нужди. Така че всичко би трябвало да е доста просто. Погледни от гледна точка не на организациите, а на един гей или една лесбийка. Той или тя не живее в различни светове, живее в един. Неговото мислене е именно една обща координатна система.
В старата нишка, която Елия бутна нагоре, се говори за "марката Джемини". И аз мисля за нея, както и за марките Билитис и Куиър, и тяхното позициониране. А какво значи позициониране на марка? Позициониране в какво?
В мисълта на "потребителя". Това е мястото, където се позиционира и където марката трябва да може сама да постави себе си в правилната "кутийка" на картата, в противен случай рискува потребителят да я постави сам на погрешно място, или да изпитва дискомфорт от това че съвсем не знае къде да я постави.
Резултатите от грешни "потребителски" представи за това къде марката Джемини трябва да стои (разбирай претендира да стои) са грешни очаквания от нея, които естествено не биват задоволени. Оттам идва една част от недоволството и упреците, които получавате.

Тоест въпросът ти за приоритетите не е поставен така, че да касае организаците поотделно, а е опит да се създаде някаква обща картина

Да, защото в моята мисъл няма "организации поотделно", има обща картина на това какво искам и откъде мога да го получа. Например като искам да си купя храна, знам да отида в Билла (за голям избор), магазинчето в блока (за ежедневните неща), Рамстор (за нещо по-необичайно) и пазара (за пресни плодове и зеленчуци). Те са си фирми поотделно, но моите нужди са обща картина, в която всяка от тези марки трябва да заеме конкретно място, за да знам как да се възползвам от нея. В противен случай няма да мога да се възползвам. При грешно разбиране, ще обвиня Рамстор, че зеленчуците им са повехнали, а лелката в близкото магазинче - че няма сирене Грюйер и маслини с белено бадемче вътре.

Така че приоритетите на Джемини ме интересуват не за да опозная по-добре личностите в Джемини и техния светоглед. Интересуват ме, за да знам как да се възползвам от тях.
Дори и да ти кажа, че не наслагвам върху никаква територия, ще е лъжа. 4овек не може да не наслагва.

Приеми, че "аз" не съм конкретната личност, която в момента пита, а кой да е "потребител", до когото по един или друг начин е достигнала информация за ТРИ действащи в България официално регистрирани организации в ЛГБТ-сферата. Не може Джемини да набляга само на това какво ТЯ иска да ми каже, и да се прави, че на света съществуваме само аз и тя. При положение, че съществуват и другите, Джемини има контекст и трябва да заеме ясна позиция в този контекст.

Ако просто те интересува какви са приоритетите на Джемини без целта да е наслагване и дефиниранена територии, то тогава нещата са други. И няма проблем да ти отговоря на конкретните въпроси.

Не, това съвсем не ме интересува. Какви са приоритетите на Джемини в един свят, в който Джемини няма потребители, ми е все тая. Интересува ме какви са им приоритетите в моя свят. За удобство и прегледнох си подредих "моя свят" в номерца от 1 до 30. Повече не знам какво да направя, за да ви улесня да ме ориентирате (не мен "Loretta", а мен потребителя).

Автор Loretta (notpron)
Публикувано07.12.04 17:23

А! Ей за това говорим.
Благодаря.

Ето ъпдейтнатия вид на таблицата:

(Извинете ме за гадния хост с досадни реклами, трябваше ми някой с web shell, защото нямам ftp клиент в момента.)

Coming out го смятам за подкрепа - може би най-важната подкрепа, която ЛГБТ организация може да окаже. Не съм го обособила, защото са възможни и други видове психологическа подкрепа, от които не се разграничаваш.
Например това, което в първоначалния постинг нарекох "самоидентификация". За мен лично беше най-големият зор, процесът отне години... докато най-накрая се престраша да отнеса думата "бисексуалност" към себе си. Не защото ме е страх от различна сексуалност, а защото при мен отне време докато изобщо се усетя да поставя пред себе си определени въпроси... след което отне допълнително време - на голяма несигурност и неопределеност - докато събера и обобщя отговорите.
Освен това си представям, че и хора, които вече са "открити", могат да се нуждаят от психологическа подкрепа - всеки от нас е имал и може да има и любовни проблеми, проблеми около доверието, приемането, създаването и изграждането на връзка, и т.н. Мисля, че всички тези проблеми са по-специфични за ЛГБТ-хората отколкото за хетеро, а и определено за хетеро има повече възможности да се получи подкрепа - всеки, когото попиташ, може да ти сподели поне личния си опит.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.