Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:13 21.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Умри, кучко!нови  
Автор MilaO6 ()
Публикувано24.08.25 19:26

Хах, жалко, че го няма брояча да се види, колко народ е подскочил при тая култова фраза пусната като тема. Щото «нежните душички», дето не употребяват груби думи, че и не си ги и помисляли дори, обичат тайно да отварят и четат такива теми и изрази, ама се въздържат да отговарят, щот били културни и възпитани.

Рекох преди да пиша по темата да проверя колко пъти и в какъв контекст се среща изразът "Умри, кучко!". Оказва се, че освен като израз, който се употребява в уличен жаргон от куцо и сакато по всякакъв повод – мъже към жени и обратно, момчета към момичета и обратно, момчета към момчета, момичета към момичета и пр., дори и от убийци по време на убийството. Нещо като съвременен вариант на старата форма на клетвата «Да пукнеш, дано!»

Ако жена се оплаква, че не може да отслабне или напълнее и пита какво да направи и в двата случая отговорът е «Умри кучко!».

Има и виц: « Мъжът ми не пие, не пуши и ме скъсва от с*кс, какво да правя?» Отговор: «Умри, кучко...»

Има и разновидност в два пъти «умри»: «Умри, кучко, умри!» като заглавие:

Умри кучко,умри!Първи рунд( и отдолу следва залпово)

"...женски бой ,кални битки за душевно спа,кървав кеч или пехливански борби със свинска маз и зехтин.Да се чувства поканена всяка Яга с нужда от разтоварване на напрежението"

"...Уличните „кралици" водят шумни войни. И шумни свити. Шумът заглушава истината...."М. Лалева, "Песове"

"...Ах, ти каква многопластова кръвопийца си, Ребекоооо.
Помагайте си, живейте в мир и любов, милосърдни братя, а иначе цял подиум построи, че и го номерира. Тема с продължение.
Но няма да й потръгне. Тази дипломатична луна е в последен аспект каре плутон. Екскрементите ще се акат другаде. 2 минути не стигнаха на Слънцето за секстил, но дори тогава то нямаше да си изцапа ръцете. Тригон Сатурн, чакаме търпеливата шефка да въдвори ред.
Да вадим мокрите кърпички и да махаме жълтото от дупето"

Има го във вариант и с "Умри, курво, умри" в припев на песен на някой си Боби Кинта, да прощава, ама не го знам кой е и какъв го вади:

"Умри тъпа курво, Умри!
Шибаш се за пари, нали за пари!
Обичаш да се возиш в скъпи коли
докато на някой дебелак правиш, кавали!"

Изненадващо се открива и в поезията. Така например се среща в т.н. "гражданска поезия" на Агоп Каспарян. Не мога да се въздържа да не го копи-пейстна цялото, щото освен гражданско е и философско:

Умри, кучко!

(на една сляпа и глуха бездомница…
с много болка…)

Умри, дърта кучко бездомна!... Умри.
За Смърт благодатно е времето,
наесен са хората по-малко зли,
на студа неприклещени в бремето.
Урожаят тогава е много богат,
все коричка за тебе ще има.
Човек за човека наужким е брат,
пред прага на лютата зима.
Но щом ветровете забръскат и студ
намачка бездушните двери,
не чакай човека с душа-лилипут
милостиня за теб да намери!
Добрината е джоб с изтърбушен хастар
на Живота в костюма банален…
И светлите празници – дни за пазар,
а тъгата – декор театрален…
Умри, дърта кучко бездомна!... Умри.
Смъртта ти дано не дотяга!
Вълкът!... По- добрия във мен приеми.
За другар!... Към отвъдното в пряга.
Какво те задържа в живота свиреп?
Горестта – там оттатък се стапя!
Ще късам със нокти сумрака след теб…
И от болка луната ще хапя!
Не бих се помолил за твойта душа.
Знам, ще тичаш във Рая на воля...
В домашен любимец, напук на Смъртта,
преродена да бъдеш се моля...

Всъщност, за тази тема ме вдъхнови едно посещение в бар "БАР ДАК" на "Славейков", в което една група актьори се появиха изведнъж с някаква подвижна сценична инсценировка, в която високо изречена се повтаряше репликата "Умри, кучко". Движейки се ловко и майсторски около масите разиграха кратки сцени от психо-постановката "Хеда Габлер" на Ибсен, с която Народния театър закри предния сезон, а през септември ще отвори новия.

Режисьор е скандалния руснак, наречен «вундеркиндът на съвременния руски театър» Тимофей Кулябин. Обявен за най-добрият руски театрал от самите руснаци десетилетието до 2023г. Още в началото на войната Кулябин се обяви открито срещу нея и Путин и постановките му бяха спрени от всички руски театри, които се играеха с голям успех. После тръгна да шества по Европата и графикът му е запълнен до края на 2027-ма из цяла Европа.

В България е поставял няколко пъти. Миналото лято в Народния се играеше и неговата «Нора» на Ибсен. Последната постановка преди «Хеда Габлер» е «Страх и мизерия в Третия райх» от Бертолд Брехт – театрална класика от 1936-38г. Специално тази постановка е ритник по задниците на онези, дето миналата година фърляха камъни и яйца, биха по очилата Владо Пенев и по главите с българското знаме, зарад скандала с Бърнард Шоувата «Оръжията и човекът» на Джон Малкович, който пък е често канен като актьор в пиесите на Кулябин.

Та, Кулябин си прави по същия начин «гаргара с руснаците» в Бертолд Брехтовата «Страх и мизерия (отчаяние) в Третия райх». Нарочно често я играе с руски актьори, преиначавайки знакови за немците клишета на руски – например – фюрерът става вожд или партиен секретар и пр... Гледаш я и виждаш цялата «немска Путлерова Русия» в нея. Смятай как не са го гръмнали досега!

А «Хеда Габлер» е топ-заглавие за отхвърлената, ограничена от социалните норми жена, която копнее за свободата си. В резултат на неразрешимия вътрешен конфликт, тя интригантства, манипулира, и се опитва да контролира цялото си обкръжение.

Постановката се отличава с изключителна техническа сложност. Смята се за едно от най-сложните и предизвикателни сценични начинания в България от техническа гледна точка. Спектакълът се разиграва паралелно на няколко локации в София, а камера и стрийминг пренасят действието в реално време на сцената. По този начин градът се превръща в активен участник в текста — декор, сцена и образ — което е абсолютна новост в българския театър!

В представлението участват около 30 до 42 актьори, включително 10 локации извън театралната зала, като това значително надхвърля класическите камерни представления на Ибсен.

Страхотна реклама е да се разиграват кратки части от пиесата по баровете на «Славейков» и около «Народния» преди началото на сезона и представленията.
Освен това, театралната премиера изпреварва премиерата на новата модерна филмова адаптация «Хеда Габлер» от тази година (предната е от 2018).

С една дума препоръчвам горещо и за театралните фенове, и мразещите театъра.

Редактирано от MilaO6 на 24.08.25 19:35.

Тема Re: Умри, кучко!нови [re: MilaO6]  
Автор parvaty (усмихната)
Публикувано24.08.25 20:05

Хъм.. аз пишех в клуб “Попържни” много редовно.
Смятам, че качествената псувня е интелектуална форма за сваляне на напрежението.
Друг е въпросът, че откакто перманентно съм на стимуланти, или поне така се усеща, щото паля от половин оборот, доста се удържам.. понеже всичко ме дразни не съм сигурна дали нещо ме дразни, щото е дразнещо, или щото аз съм в перименопауза и тя усилва възприятията ми по 200.. и затова обикновено си замълчавам..
което пък околните третират като “улегване”… те ако знаят какъв ураган е в мислите ми… просто не го пускам да излезе…

Иначе аз тази фраза в знам във друг виц - женски форум, тема за диети, всяка се оплаква как не може да отслабне.. темата 1200 мнения.
И изведнъж някаква жена пише “аз пък си ям каквото искам и не мога да напълнея, никога не съм била над 50 кила” - 300 коментара към мнението с твоята фраза…

Тема Re: Умри, кучко!нови [re: parvaty]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано24.08.25 20:20

Във всякакви варианти се среща - и за слаби, и за пълни. Ситуацията за пълнеенето и слабеенето се повтаря в много форуми. То е станало като псувнята

Специално в постановката е като израз на фрустрация, пасивна агресия, вътрешен конфликт. Използва се основно от главната героиня Хеда Габлер, но и от останалите герои...

Пожелавам ти да ти мине периодът с кризите, настроенията, дразненията и симулантите колкото може, по-бързо. Мисли си за времето, когато ще си "пей сърце" и няма да имаш нужда от подобни "стимули"

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано24.08.25 20:21

Бау?!

Автор Asia. (ex cina2)
Публикувано24.08.25 20:35

В отговор на:

Смятай как не са го гръмнали досега!

Наскоро четох, че някакъв белоруски рапър, много критичен спрямо Лукашенко и СВО, изнесъл концерт в не помня кой полски град, пълен с украинци. Въпросният певец пее на руски, украинската публика също припява срещу днешните лица на злото. В Украйна е забранено използването на руски език, в Полша явно все още може. За благодарност публиката изпотрошила зала ли беше, стадион ли и поляците много се ядосали. Та не ги гърмят инакомислещите, колкото и да ни се иска.

Автор Sarayah (лунно-сребърна )
Публикувано24.08.25 20:43

Темата ти всъщност е готина...ако си съкратиш чаршафа с 95%

За псуване ли да си говорим, за театър ли...

Аз си псувам. Предпочитам да ти тегля майната в очите и после да си стиснем ръцете, отколкото да се превземам възпитано и да гаднярствам зад гърба ти с думи и действия.

Обаче "кучка" някак си не я чувствам като своя дума, колкото и да е популярна. Нито пък пожелавам умирачка някому. Карма и прочее...

Тема Re: Умри, кучко!нови [re: alisalisa]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано24.08.25 20:50

Мулето май
Й дава на късо,

не можах да го дочета до края та със
М в чуденка.

Автор parvaty (усмихната)
Публикувано24.08.25 20:59

Оу, извини ме… май оревах орталъка с моите проблеми и досадих …
Но, от доста време не съм си взимала истинска почивка, и вероятно затова се разписах толкова…
То и затова често се редактирам или трия .. щото не искам да досаждам с мненията си….

На тема “театър” не мога да взема отношение. Не е моето изкуство.. аз свикнах на високооборотни и зрелищни възприемания .. театъра е друг вид изкуство.

Редактирано от parvaty на 24.08.25 21:54.

Тема Re: Умри, кучко!нови [re: Asia.]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано24.08.25 22:19

Абе, гърмят те, ама не и хората на изкуството. Тия ги оставят да си мислят, че от тях зависи нещо. Политическите активисти са им по-опасни.

Тема Re: Умри, кучко!нови [re: Sarayah]  
Автор MilaO6 ()
Публикувано24.08.25 22:26

Няма нищо за съкращаване, естествено!

Замислено е и написано да бъде дълго, напоително и изчерпателно. Има една главна тема и няколко подтеми. И през всички преминава една главна идея. За който не може да схване, проблемът си е негов. Има си неща за кратко писане и други- за дълго.

Ако искаш да ти го кажа кратко и без обяснения - ето ти:

Умри, кучко!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.