Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:29 03.11.25 
Поколения
   >> 40-50
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Селското стопанство днес и по соцанови  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано18.08.25 17:22

Фейсбук нещо се е засилил да предлага какво ли не, от кого ли не и как ли пък не, та ми предложи изведнъж тая публикация за другаря Мазнейков от АПК-то в Петрич, който казал на Тузлията, по негови спомени, че с химия днес изстискваме сок и от най-сухите зърна грозде.

И нямаше как да не се сетя за вас, драги другари, най-паче за Тузлията и Донка, двамата накуп.

Понеже Донка пък види ли Тузлията да напише нещо за селското стопанство и селата по соца, и почва да квака бетер от мисирка. Даже и да не е написал, тя като напише нещо за селото и стопанството му, споменава Тузлията.

Гераско пък види ли нещо за Македония, Егейска или друга, в контекста на българско, и му светва сигнал: "патреоти, ууу".

Но в случая не ме интересува Македония, споменавам я, щото я има в публикацията, а само селото и стопанството му.

Я кажете сега - имаше ли химия в зеленчука тогава, разсипаха ли ги тия хубави ТКЗС-та, има ли днес честни и образовани новатори като другаря Мазнейков (нищо лошо не искам да кажа за него, може и свестен да е бил човекът), какво ще ядем, като всички зеленчуци в магазина са полски и турски, пък магазинът и той - чужда верига изедник, само банани ли имаме днес, за разлика от ония ширнали се полета с грозде, жито и овошки по соца.

Абе, кажете каквото решите по тема ядене и ТКЗС.

Тема Re: Селското стопанство днес и по соцанови [re: MupaM]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано18.08.25 17:52

Aбе то при тея мързеливи студенти след промените сичкото ТКЗС щеше да фалира. Та пак щяхме да караме на самозадоволяване и обиколки по фермерски пазари.

Автор Asia. (ex cina2)
Публикувано18.08.25 18:40

Я кажете сега - имаше ли химия в зеленчука тогава

Имаше, да. По ткзс-тата изкуствените торове са се използвали с държавен контрол. Не е било съвсем така с частните производители. Някои от тях са имали срециални лехи, от които на произведеното са правени изследвания за наличието на торове. Тарикати винаги е имало. Това ни го каза един професор по отровите във ВСИ-то. От училище ни водеха там да слушаме лекция. Много беше интересно. Не си спомням нищо за пестициди обаче.

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано18.08.25 19:38

Я кажете сега - имаше ли химия в зеленчука тогава

на кое му викаш химия в зеленчука?

Тема Re: Селското стопанство днес и по соцанови [re: alisalisa]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано18.08.25 19:53

Аз лично - на нищо.

И аз не знам на кое.

Предполагам - всичко различно от кравешки тор и сапунен разтвор срещу плевели може при дадени условия да мине в тая категория.

_____

Актинидия (спомената в публикацията) било дървото, дето ражда кивита, между другото. И аз не знаех.

Редактирано от MupaM на 18.08.25 19:59.

Автор alisalisa (Lipari също)
Публикувано18.08.25 20:16

Аааа,

значи.
Ами те, всичките препарати за растителна защита влизат в това определение.

Имаше, как да нямаше. На ТКЗС-тата им спускаха план за изпълнение - колко добив на декар от коя култура. Гонеха се максимални добиви. Туй без растителна защита от вредители не става. И без планирано наторяване на почвата. И изкуствени торове имаше, и пестициди, и всичко. Само дето почти не обработваха плодовете и зеленчуците с разни вещества по повърхността за по-голяма трайност. Поне така мисля, де. Те излязоха на мода в последните десетилетия.

Относно пестицидите в плода и зеленчука: всеки препарат си има карантинен срок. Ако се спазва, няма "токсини".

Автор thehuntermuster-231270 (ветеран)
Публикувано18.08.25 20:54

Като малък по комунизма съм копал декари царевица, домати, пипер и намквооще, и се тореше с:
амониева селитра, незнамкво си фосфат и ... ъъъмм... не му помня името, някакво червено беше, ама яко се тореше и никой не следеше колко точно. Може и да е имало норма, но като свършеше, се взимаше още.
Пръскаха с нещо много отровно, периодично, на което никой не казваше името, само казваха "ще пръскат" и не влизахме в насажденията, пък аз събирах умрели фазани (два броя). Страшно силно миришеше.

Тогава беше така, на полето и в медицината, у нас и по света. Учим се, имам предвид. Да набиват вменяваки, че навремето сме живели в екологичен рай, поради ссср/ткзс/комунизъм/рейгън е ултра тъпотия, на която могат да се вържат само тия с кемтрейлса и анунаките, дето са се чувствали обичани тогава, пък сега е ужаз и змърт.

It has yet to be proved that intelligence has any survival matter.

Автор vozac (Driver)
Публикувано18.08.25 20:57

имаше и още как
ДДТ е от социализма
при бране на тютюн, на бригада, не изпращаха ученици и студенти, много отровно.
Баща ми беше на бригада, бране на тютюн, върна се, като утрепан.
След 89г и през 90 па и през нулевите имаше депа, едни бункери, със пестициди.
Тровиха се животни, хора, гъби бяха расли...
Имаше програми, финансирани от ЕС, за утилизиране, унищожанаве на такива стари препарати за разстителна защита. Опаснн товар са, АДР, и аз участвах в организацията на превозите. Возят се във Франция, Белгия, има заводи, изгарят ги при много висока температура.

Тема Re: Селското стопанство днес и по соцанови [re: thehuntermuster-2312]  
Автор vozac (Driver)
Публикувано19.08.25 07:44

Тогава беше така, на полето и в медицината, у нас и по света. Учим се, имам предвид. Да набиват вменяваки, че навремето сме живели в екологичен рай, поради ссср/ткзс/комунизъм/рейгън е ултра тъпотия, на която могат да се вържат само тия с кемтрейлса и анунаките, дето са се чувствали обичани тогава, пък сега е ужаз и змърт.
до 1996г. България беше на нивото на Бопал Индия, по отношение на опасните товари, торове, пестициди. Помня, баща ми шофьораше и минаваме покрай поля, няма зайци, няма фазани, нищо живо. И без да иска, каза, че така са напръскали, че всичко живо умряло.

Автор 741 ()
Публикувано19.08.25 09:59

Мой близък работеше като агроном през соца. От него знам, че купени плодове се белят задължително. И гледам да го спазвам.

Дядо ми беше пчелар. Помня, че ден преди да пръскат, предупреждаваха пчеларите да затварят кошерите за ден-два.

Агрия в Пловдив си работеше и през соца. Докато имаше задължително разпределение след висшето съм чувал, че е била от най-нежеланите места за новоизлюпените химици.

И друг път съм го писал за домашното производство - баба ми ръсеше колорадския бръмбар по картофите в градината с ддт даже по време, когато вече беше забранено и нямаше откъде да се вземе. Предвидлива жена беше и си имаше запаси.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.