|
Тема
|
Шевиците
|
|
Автор |
Baldrian (опасна) |
Публикувано | 16.07.25 15:44 |
|
Близко дете се върна след порастване в чужбина обратно. Заедно с родителите си.
Скоро има празник-пълнолетие. Чули бяхме от майка му, че много би искало да има българска народна носия. Сложна задача. Оказва се, че автентичните стари са много скъпи. И нови се правят-кои с полиестър, кои не...Някак в интернет е трудно човек да се ориентира за качество.
Ако случайно някой е имал такова търсене и може да препоръча нещо, бих била благодарна за лични впечатление.
Предвид дремещият в мен националист се зарових в шарките.
Уникална красота! То са кърпи, филигранни бижута, наистина красота.
Жените имали по една празнична носия. Обличана сигурно не много пъти, пазена и предавана на поколенията. Изработвана с години от жените в рода.
Като приказки звучат шарките...Какви са били тези стари майстори и майсторки. Какъв заряд са оставяли под ръцете си...
-Златни ти ръце, майсторе! Така им казвали с право!
Темата освен за препоръки е и за шевицата, бита, значението на шарките.
Бях решила да си купя стар, български пръстен с тези филигранни шарки и символи, но си намерих едно ателие, в което изработват нови такива ръчно...В някакъв момент ще си поръчам.
Ако на някого му е интересно, интересувал се е или се интересува, ще се радвам на включването
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!
| |
|
Интересна тема, ще я следя, защото и ние искаме, семейно, да си купим носии. Тук като има празници, много хора се обличат така, ама останали от родители и прародители. Има и аджамии като нас, купувани в ново време.
Предлагам ти . Няма носии, но има прекрасни кенарени блузи, рокли, туники с български щевици. За тези наистина гарантирам да високо качество, защото имам няколко ризи, туники и панталони, Карамфилов също.
Може пък да херасаш нещо, все е българско.
Успех!
| |
|
Супер! Благодаря!
Ако не за подарък ей сега си поръчах нещо за себе си
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!
| |
|
Аз имам чувството, че навсякъде вече се предлагат такива дрехи. С шевици.
Само в нашия град са поне две места.
Едното е бившо ТПК, което се преобразува и сега предлага само народни носии. Такива, които са реплики на традиционни носии за съответните фолклорни области.
Има и друго ателие, което пък предлага дрехи с шевици, без тези дрехи да са носии.
Дано са ти полезни:)
Редактирано от hypey на 16.07.25 16:54.
| |
|
Благодаря и на теб!
Красивите северняшки носии
Нараства търсенето наистина! Ей така някак бавно, но става.
, песните, историята...
Скоро на един фестивал-"Свободата да бъдеш", бях на една лекция пак на българка живееща навън за хляба, традициите, символиката.
Някакво връщане се наблюдава в тези търсения на корена...
Да ти видя прическата и гащите, моля! След това ще те изслушам!Редактирано от Baldrian на 16.07.25 17:01.
| |
|
Разгледах сайта. Притеснява ме, че няма обозначение за материал-памук, вълна..... Пише "високо качество", толкоз.„
Вторият сайт е добър, 100% кенар.
Благодаря ти и аз.
Редактирано от RujaKaramfilova на 16.07.25 17:07.
| |
|
Ако купите на детето българска народна носия, дори да я харесва, къде ще я носи?
Според мен ако и вземете блуза от сайта дето го е постнала ружа, ще я носи с удоволствие.
| |
|
В шевиците има закодирана информация.
Много е интересно.
Майка ми, светла й памет, везеше.
Така се лекуваше от стрес и напрежение.
Седнеше ли да везе, отиваше в друг свят.
Къртовски труд, на ленена панама, сложни фигури, многоцветие.
Дано намериш нещо хубаво.
Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна. 15.02.2022
| |
|
|
|
|